Smaki drobiu

16 listopada 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Powszechnie znany, przez wielu lubiany, drób to rodzaj mięsa, który sprawdza się zarówno podczas wystawnych kolacji, jak i codziennych posiłków. Serwowany w postaci pieczeni, zup, pasztetów, wędlin, niejeden raz może zaskoczyć smakiem. Na czym zatem polega różnorodność smaku mięsa drobiowego?

drób

Drób stanowi jeden ze szczególnych rodzajów mięsa dostępnych na rynku. Jego rozmaitość pozwala przygotować dania, które będą różnić się od siebie smakiem, wyglądem, teksturą. Kurczak, kaczka, indyk, gęś. Wspomniane gatunki drobiu są bazą potraw, których smak niejeden raz zaskoczy. O tym, że drób stanowi jeden z bardziej lubianych przez konsumentów rodzajów mięsa świadczy fakt, że z roku na rok wzrasta jego spożycie, a co za tym idzie produkcja. Często stanowi główny składnik potraw sportowców oraz osób dbających o swoją kondycję. Dietetycy zalecają, aby mięso z kurczaka stało się jednym z elementów zbilansowanej diety dzieci oraz osób na dietach redukcyjnych.

Kupując drób zwracajmy uwagę na jego kolor, zapach, jędrność. Ważnym aspektem, na który powinniśmy zwracać uwagę przy zakupie to certyfikaty, które posiada. Mięso certyfikowane pochodzi ze sprawdzonego źródła. Jego wysoka jakość pozwala nam bez obaw przygotować smaczne dania dla siebie oraz najmłodszych. Pieczone, duszone, smażone, gotowane na parze. Mięso drobiowe można przyrządzić na wiele sposobów. Dania, w których drób jest głównym składnikiem, sprawdzą się w kuchni osób, które na co dzień nie mają wiele czasu na przygotowywanie potraw w domu czy zabieranych na wynos. Drób to produkt ciekawy, smaczny, który pozwoli nam stworzyć dania wpisujące się w racjonalny system żywieniowy.

Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”

 

 

Więcej informacji można znaleźć na stronie https://pl.eu-poultry.eu/

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...