Smak na pierwszym miejscu!

16 maja 2014, dodał: BV
Artykuł zewnętrzny

Rumpsteak_roh_Fleisch_Arondo#HS#123#high (Kopiowanie)

Żyjemy coraz szybciej i przez to coraz mniej uwagi poświęcamy temu co jemy. Nie mamy czasu na regularne i przemyślane posiłki, które dostarczą naszemu organizmowi energii i zapewnią jego prawidłowe funkcjonowanie. Dowiedz się, jak gotować zdrowo i szybko.

Już na etapie gromadzenia produktów niezbędnych do przygotowania zaplanowanej potrawy nasze myśli odwołują się do wyobraźni: do tego, jak chcielibyśmy, żeby jedzenie pachniało i wyglądało. Należy zdać sobie sprawę, że poza świeżymi i oczywiście dobrymi produktami, w największym stopniu za smak odpowiedzialna jest umiejętność właściwej selekcji i łączenia przypraw. To prawdziwa sztuka, która stoi w opozycji do czasu, jaki poświęcamy na gotowanie – a jego mamy zazwyczaj niewiele.

Po co nam przyprawy?

W dzisiejszych czasach w jadłospisach występuje coraz więcej warzyw, dzięki czemu posiłki stają się urozmaicone i bogate w substancje odżywcze. Nie oznacza to jednak, że składniki te wydobywają wszystkie walory smakowe konkretnego dania. Stosowanie przypraw jest więc w tym przypadku jak najbardziej wskazane dla zdrowia, ponieważ pozytywnie oddziałują one na organizm, np. regulują pracę przewodu pokarmowego, zawierają też szeroką gamę korzystnie działających antyoksydantów. Wiele z nich ma również działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, mają też często zbawienny wpływ na pracę serca oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Ale trzeba pamiętać, że przyprawa przyprawie nierówna.

Dodać smakowi… więcej smaku

Przyprawy suszone niewiele różnią się pod względem działania od świeżych. Dlatego te jednoskładnikowe, takie jak np. oregano, bazylia tymianek, imbir i cynamon, powinny być nieodłącznym elementem naszej kuchni. Ostrożnie jednak należy traktować gotowe mieszkanki, ponieważ zawierają inne, mało sprzyjające zdrowiu składniki (takie jak sól, glutaminian sodu E621 i konserwanty). Równie wątpliwą wartość odżywczą mają tzw. przyprawy uniwersalne: w ich składzie odnajdziemy bowiem nie tylko suszone warzywa, ale też sól i chemiczne wzmacniacze smaku. Dlatego za każdym razem, gdy będziemy chcieli zakupić takie przyprawy, dokładnie zapoznajmy się ze składem produktu zawartym na jego etykiecie. Należy zachować czujność, gdy sól pojawia się jako pierwsza na liście składników – wtedy możemy być niemal pewni, że jest jej za dużo. Innymi niemile widzianymi substancjami są aromaty, wzmacniacze smaku, emulgatory i barwniki.

Zioła naturalne – na zdrowie!

Dużo bezpieczniejsze, zdrowsze i bardziej aromatyczne są zioła naturalne. Możemy być dumni, bo w ich produkcji przoduje Polska – aż 20% zielarskich wyrobów spożywczych pochodzi z naszego kraju. Ich stosowanie wspomaga trawienie, rozpuszcza śluz, gromadzącą się wilgoć oraz usuwa nadmiar toksyn z organizmu. Zioła mają też działanie moczopędne, co pozytywnie przekłada się na pracę nerek. Wzmagają ciepło potraw, a co za tym idzie – również narządów wewnętrznych. Regulują pracę wątroby i płuc, oczyszczając je ze śluzu. Po prostu samo zdrowie! Umiejętnie przyprawianie wymaga odrobiny doświadczenia, chęci poszukiwań swoich ulubionych smaków i znajomości kompozycji ziołowych. Sporo tego, ale gdy osiągniemy właściwy poziom „wtajemniczenia”, łatwiej i chętniej będziemy poznawać nowe smaki, a być może przekonamy się do potraw, za którymi do tej pory zwyczajnie nie przepadaliśmy.

Nowoczesne gotowanie

By jednak tę naukę przyśpieszyć, warto skorzystać z nowoczesnych rozwiązań technologicznych jakie pojawiają się na rynku. Są one idealne dla zapracowanych i zabieganych, skracają proces gotowania i ułatwiają przygotowanie dań prozdrowotnych i aromatycznych. Na przykład z pomocą nowoczesnych garnków AMC możemy ugotować warzywa bez wody, dzięki czemu nie wypłukują się z nich cenne składniki odżywcze. W podobny sposób ugotujemy rosół – wystarczy do pustego naczynia włożyć mięso, opłukane warzywa, dodać świeże zioła i zamknąć pokrywą. Dzięki automatycznemu gotowaniu i wytworzonej parze otrzymujemy bulion, który może stanowić bazę dla każdej innej zupy. Co ważne, system gotowania AMC w połączeniu z ziołami i naturalnymi przyprawami (cytryna, imbir, etc.) wydobywa prawdziwy, głęboki smak potraw.

Gotuj, nie kupuj

Gotowanie może być naprawdę przyjemne – zwłaszcza, jeśli zajmuje tylko chwilę. Wspierając się nowoczesnymi metodami, nie potrzebujemy tłustych, ciężkich olejów i nienaturalnych dodatków, aby nasze danie było miękkie, pachnące i smaczne. Nie musimy też dysponować dużą ilością wolnego czasu. System AMC udoskonala ich smak i wydobywa prawdziwy aromat, a do tego – skraca czas ich przygotowania. Czego chcieć więcej?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...