„Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” – recenzja

15 listopada 2013, dodał: kasia001
Artykuł zewnętrzny

Magda Gessler: „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny”

Już od kilku lat Magda Gessler przemierza Polskę wzdłuż i wszerz, pomagając podupadającym restauracjom zyskać profesjonalizm, renomę i klientów. Jej umiejętności i wiedza kulinarna sprawiają, że wiele osób na nowo znajduje przyjemność w Gessler_SmacznaPolska_500pcxprowadzeniu restauracji. Podczas swoich „Kuchennych rewolucji” bardzo często przypomina regionalne potrawy, które również bywają podstawą sukcesu odwiedzanych przez nią lokali gastronomicznych. W tej książce zebrała je po to, by każdy z nas mógł przyrządzać je w domowych warunkach według sprawdzonych przepisów.

Publikacja przyciąga już samą okładką. Duży format książki i znana twarz na niej zwracają uwagę i zapowiadają ciekawą zawartość. Na wysokiej jakości papierze, w albumowym formacie znajdujemy mnóstwo przepisów z podziałem na regiony. Nie jest to jednak typowa książka kucharska – Magda Gessler podaje tu także opisy produktów charakterystycznych dla kuchni każdego z regionów, ukazując w ten sposób ich specyfikę i odrębność na kulinarnej mapie Polski. Sięga też do produktów mało znanych – przyznam się, że o istnieniu bundzu dowiedziałam się dopiero z jednego z jej programów. Świadczy to o ich walorze edukacyjnym, dzięki któremu wiele osób wróci do zapomnianych już potraw i dzięki temu uczyni swą kuchnię zdrowszą i smaczniejszą.

Niektóre nazwy prezentowanych tu potraw wyróżniają się kwiecistością i literackimi nawiązaniami, np. Sałatka luksusowa „Jesień leśnych ludzi” czy „Trzy życzenia złotej rybki”, które okazują się karpiem w płatkach migdałów. Piękne zdjęcia w dużym formacie sprawiają, że sam widok tych potraw wzmaga nasz apetyt. Kilka z nich już miałam okazję wypróbować i mogę potwierdzić, że nie ma możliwości, by przyrządzone zgodnie ze wskazówkami mistrzyni kuchni mogły się nie udać. Krok po kroku są opisane czynności, które należy wykonać przy przygotowaniu tych dań. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – i miłośnicy mięsnych potraw, i wegetarianie, i ci, którzy nie wyobrażają sobie życia bez dań rybnych. Magda Gessler udziela tu także rad na temat tego, jak wybrać najlepsze jajka czy śmietanę – wiadomo bowiem, że nawet jeden składnik nienajlepszej jakości może zepsuć efekt smakowy całego dania.

Ta książka to prawdziwy niezbędnik każdej Pani domu i na pewno będzie ozdobą każdej kuchni, w której się znajdzie. W czasach, gdy wiele znanych osób pisze książki, ta wyróżnia się profesjonalnym podejściem do tematu. Widać, że Autorka zaangażowała w stworzenie tej monumentalnej książki całą swoją pasję. Od lat robi to, co lubi i wie, jak sprawić, by także dla nas gotowanie stało się przyjemnością. Korzystajcie z wiedzy i doświadczenia zawartego w tej publikacji, którą gorąco polecam!
Kasia

Książkę poleca Wydawnictwo ZNAK – można kupić ją TUTAJ

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja