Po najpopularniejszym smaku w Polsce jeśli chodzi o przetwory owocowe, czyli truskawkowym, drugie miejsce zajmują powidła ze śliwek. Uwielbiamy je za ich smak, konsystencję i wszechstronność zastosowania. Można je używać do naleśników, knedli, placuszków, ciast, drożdżówek, rogalików, pączków, deserów itp. W każdej domowej spiżarni powidła powinny zająć szczególnie ważne miejsc.
Liczba odmian śliwek sięga aż 6 tysięcy. W Polsce najbardziej popularne są węgierki, ale równie chętnie spożywamy słodsze, żółte i zielone renklody. Na przetwory przeznaczamy niewielkie mirabelki. Śliwka należy do grona owoców, z których najczęściej wykonujemy przetwory – dżemy, powidła, kompoty. Bardzo popularne są również śliwki suszone, które nie ustępują świeżym owocom pod względem zawartości witamin, a nawet posiadają ich więcej – w suszonych śliwkach znajdziemy kilkakrotnie więcej witaminy A, niestety są znacznie bardziej kaloryczne. Owoc ten zawiera pokaźną liczbę różnorodnych składników, które pomagają dbać o nasze zdrowie i urodę – witaminy A, C, E, B6, K, polifenole, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik.
Taki zestaw składników sprawia, że śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworów. Szczególnie zalecane są osobom, które mają problemy z uciążliwymi zaparciami – dzięki zawartości pektyn (rodzaj błonnika) śliwki pobudzają perystaltykę jelit oraz „wymiatają” zalegające w nich resztki pokarmu i produkty przemiany materii.
Śliwkowa nutella
Powidła ze śliwek STOVIT są oferowane w plastikowych kubeczkach o rodzinnej gramaturze 450 oraz 240 gram . Powidła śliwkowe to produkty powstałe na skutek przesmażenia owoców z cukrem. Powidła śliwkowe zostały sporządzone z 160 gram owoców na każde 100 gram gotowego produktu. Każde opakowanie to ok. 30 – 40 pojedynczych porcji. Producent na każdym kubeczku z powidłami umieścił tabelę z wartościami odżywczymi, a dla osób dbających o linię zwartość kalorii i tłuszczu w powidłach przypadającą na 1 łyżeczkę od herbaty. Dodatkową zaleta produktu jest nietłukące się opakowanie, co ułatwia zakupy i przechowywanie powideł w domu, zwłaszcza jeśli mamy małych łasuchów.
Powidła śliwkowe marki STOVIT posiadają idealną konsystencję – jest odpowiednio gęsta, kremowa, doskonale się rozsmarowuje na pieczywie. Powidła śliwkowe polecane są do przygotowania pączków, naleśników czy też piernika.
Powidła idą na grill
Powidła są obecne nie tylko na talerzach śniadaniowych, ale również na obiadowych i deserowych. Polacy polubili grillowanie i w domu i w plenerze. Podczas spotkań z rodziną i znajomymi możemy przygotować grillowanie kiełbaski norymberskie czy tez żeberka w marynacie śliwkowej. To połączenie na pewno przypadnie do gustu Twoim gościom. A charakterystyczny sok z mięsa, który powstanie w trakcie grillowania z pewnością będzie wyjadany z talerza pajdami chleba
Cena w sklepie:
Powidła śliwkowe STOVIT (450 gram) ok. 4,35 zł
Powidła śliwkowe STOVIT (240 gram) ok. 3,60 zł
Więcej informacji znajdziesz na stronie producenta: www.stovit.com.pl
Produkty dostępne w handlu tradycyjnym jak i nowoczesnym na terenie całego kraju.
.