Śledzie. 200 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej
Małgorzata Caprari
Na Wyspach Brytyjskich o śledziu mawiano z rewerencją „King Herring”, czyli „Król Śledź”, podkreślając tym samym znaczenie tej skromnej rybki. W Polsce od średniowiecza solony śledź jest natomiast symbolem postu, tradycją Wigilijną i ostatkową, a także podawaną na wiele sposobów potrawą w imieninowym bufecie, jako jedna z najsmaczniejszych przekąsek.
Książka to prawdziwa skarbnica pomysłów kulinarnych, a co warte podkreślenia zawiera przepisy łatwe, mało skomplikowane i nie wymagające niezwykłych składników lub tych z samej górnej półki w luksusowym supermarkecie. Są to przepisy domowe, na każdą kieszeń. Znajdziemy tu potrawy regionalne, a także przepisy popularne, propozycje zaczerpnięte z wielu kuchni świata, a także liczne wariacje i modyfikacje, które usatysfakcjonują każdą gospodynię domową. Jestem o tym przekonana.
W książce znajdziemy też wiele ciekawostek na temat śledzi i dobre rady dotyczące zakupu i przechowywania ryb. Dowiemy się jakie dodatki najbardziej pasują do śledzi i jak można ozdobić nawet najprostszą sałatkę, aby uwieść wszystkich, już samym wyglądem i zapachem potrawy. Poręczny indeks umożliwia natomiast szybkie wyszukiwanie interesujących nas przepisów.
Serdecznie polecam ten genialny poradnik kulinarny, który od samego przeglądania, może wywołać ślinotok i pracę wyobraźni. Nie ma tu bowiem fotografii, więc podanie, wykonanie i dekoracja potrawy to tylko nasza własna inwencja i pomysł.
Wszystkim życzę smacznego śledzika…
Marta D.
Wybrane przepisy:
Śledzie chrzanowe po małopolsku
Prawdziwe polskie, pikantne śledzie zaostrzają apetyt (i wzmagają pragnienie), a ponadto przynoszą ulgę w katarze i przeziębieniu
Składniki:
– 50 dag filetów śledziowych (matiasów)
– 25 dag kwaskowatych jabłek
– 25 dag gęstej śmietany
– 1 mały korzeń chrzanu
– sok z cytryny lub ocet winny lub jabłkowy
– cukier
– 1 główka sałaty (masłowa lub kędzierzawa, względnie mieszanka)
– 2 pomidory
– 1 mały por
Przygotowanie:
Śledzie pokroić na niewielkie porcje. jabłka obrać i zetrzeć na tartce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny. Chrzan zetrzeć na tartce z małymi otworami, skropić sokiem z cytryny. Jabłka i chrzan połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku. Salaterkę wyłożyć listkami sałaty, na nich rozłożyć chrzanową sałatkę i porcje śledzia. Przybrać pomidorami i pokrojonym w piórka porem. Podawać od razu.
Śledzie po fińsku
Bardzo efektowne zimowe śledzie o niecodziennym smaku. Idealne także na Wigilię.
Składniki:
– 8 filetów śledziowych (matiasy, rarytasy warszawskie)
– 1 szklanka żurawin
– 1-2 cebule najlepiej czerwone
– 2 ogórki kiszone
– 2 kwaskowate jabłka
– majonez
– sól i cukier
Przygotowanie:
Cebulę drobniutko posiekać. Ogórek pokroić w kostkę lub piórka. Żurawiny umyć i osuszyć. Jabłka obrać i zetrzeć na tartce z dużymi otworami, wymieszać z majonezem i całymi żurawinami. Filety osuszyć, posypać posiekaną cebulą i przykryć ogórkiem. Zwijać jak rolmopsy i spinać wykałaczką. Ułożyć w salaterce i zalać sosem żurawinowym.
Śledzie
Autor: Małgorzata Caprari
Tytuł oryginalny: Śledzie
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2011
ISBN: 978-83-7670-342-8
Kod paskowy: 9788376703428
Liczba stron: 224
Wymiary: 23,5 x 16 cm
Okładka: Twarda
Cena: 22.41 zł
Autor: Małgorzata Caprari
Tytuł oryginalny: Śledzie
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2011
ISBN: 978-83-7670-342-8
Kod paskowy: 9788376703428
Liczba stron: 224
Wymiary: 23,5 x 16 cm
Okładka: Twarda
Cena: 22.41 zł
Książkę można kupić tutaj:
http://www.buchmann.com.pl/go/_info/?user_id=444&lang=pl
Serdecznie dziękujemy Wydawnictwu BUCHMANN za udostępnienie egzemplarza do recenzji
Redakcja