Niestrawność nie jest niczym przyjemnym. Ból i dyskomfort w nadbrzuszu i przełyku, odczuwane zaleganie posiłku w żołądku, mdłości, a nawet wymioty, wzdęcia, nadmierne odbijanie się, gazy, czy uczucie gorąca w górnej części przełyku, potocznie nazywane „zgagą”, mogą pozbawić nas radości z każdej potrawy i trwale zniechęcić do biesiadowania w towarzystwie najbliższych. Co zrobić, aby cieszyć się smacznym posiłkiem bez nieprzyjemnych objawów niestrawności?
Skuteczne rady na niestrawność
Dzięki zmianom szkodliwych nawyków żywieniowych, można skutecznie zmniejszyć objawy niestrawności.
1. Lekkostrawna i niskokaloryczna dieta.
Dziś nikogo już nie należy przekonywać do zalet właściwego odżywiania się i częstego spożywania, lekkich, zdrowych, nieprzetworzonych posiłków, bogatych w sezonowe warzywa i owoce. Chude mięso, ryby, odtłuszczone produkty mleczne są nie tylko zdrowe, ale tez lekkostrawne. Warto także zastąpić mieszanki gotowych przypraw ziołami, ograniczyć picie kawy na rzecz np. zielonej herbaty i wyeliminować z diety szkodliwy dla nas alkohol, a smażenie w głębokim tłuszczu zastąpić duszeniem, pieczeniem bądź grillowaniem.
2. Mniejsze porcje i częstsze posiłki
Obfite porcje są trudniejsze do strawienia dla naszego żołądka, powodują nieprzyjemne uczucie zalegania jedzenia w brzuchu i często prowadzą do niestrawności. Zdecydowanie zdrowsze jest spożywanie kilku mniejszych posiłków w ciągu dnia niż trzech większych. Tradycyjne śniadanie, obiad i obfitą kolację warto zastąpić śniadaniem, drugim śniadaniem, obiadem, podwieczorkiem i, opcjonalnie, lekką kolacją. Gdy nauczymy się jeść zdrowiej, mniej, a częściej, szybko zauważmy pozytywne efekty. Nie tylko w postaci braku przykrych dolegliwości trawiennych, ale także szczuplejszej sylwetki.
3. Wyeliminowanie pośpiechu przy jedzeniu
Jemy często zbyt szybko, w przysłowiowym biegu między kolejnymi spotkaniami czy zadaniami do wykonania na długiej liście. Nie jest to zdrowe i prowadzi do niestrawności, ponieważ duże, niepogryzione kawałki jedzenie trudniej trawią się w naszym organizmie. Warto pamiętać także o tym, aby jeść posiłki w pozycji siedzącej, najlepiej przy stole, a nie przy biurku i komputerze czy też w samochodzie.
4. Szybka pomoc z apteki
Gdy zaczynamy odczuwać pierwsze objawy niestrawności, w postaci bólu w nadbrzuszu czy pieczenia w żołądku, nie czekajmy, aż dolegliwości się nasilą, tylko sięgnijmy po skuteczne lekarstwo na niestrawność, takie jak np. Rennie®, które skutecznie zobojętnia kwasy żołądkowe. Lek ten, dzięki połączonemu działaniu dwóch prostych, występujących w przyrodzie substancji: węglanowi wapnia i węglanowi magnezu, przynosi szybką ulgę w czasie dwóch minut od przyjęcia. Może też być bezpiecznie stosowany przez kobiety ciężarne.
5. Pożegnanie z papierosami
Tytoń ma zły wpływ także na nasz układ trawienny. Zawarte w nim szkodliwe substancje chemiczne mogą prowadzić do niestrawności.
6. Ćwiczenia oddechowe i inne techniki relaksacyjne
Stres, pośpiech i nieustające napięcie nie są dobre dla naszego organizmu. Prowadzą do wielu szkodliwych efektów, w tym także nasilają przykre dolegliwości ze strony układu trawiennego. Warto wprowadzić do codziennej rutyny ćwiczenia oddechowe i techniki relaksacyjne, które pomagają w redukcji stresu i napięcia.