Jest wyjątkowo praktyczny, trwały, może przybierać najbardziej fantazyjne kształty i z łatwością zastępować tradycyjne pomoce kuchenne. Silikon to przyszłość gotowania.
Oryginalne formy do pieczenia, rękawice kuchenne, podstawki pod garnki, łopatki i pędzle kulinarne oraz same naczynia – wiele wskazuje na to, że nie ma artykułu kuchennego, którego nie można wykonać z silikonu.
[zdjęcie jest własnością producenta, zostało użyczone przez Kocham-Jesc.pl]
Silikon jest odporny na wysokie i niskie temperatury – specjaliści z włoskiej marki Silikomart przekonują, że ich produkty funkcjonują bez zastrzeżeń w zakresie temperatur od -60 do +230 stopni Celsjusza. Dodatkowo dzięki swojej plastycznej, miękkiej formie, wszelkie produkty silikonowe mogą być składane, zwijane, itd., bez uszczerbku na ich trwałości i formie.
Ewidentnym hitem wśród silikonów są wszelkiego rodzaju formy do pieczenia. – Moją pierwszą formą silikonową była zwykła prostokątna keksówka – mówi Anna Kowalewska, której pasją jest cukiernictwo. – Teraz mam szufladę pełną silikonów i regularnie dokupuję nowe. Początkowo nie byłam do nich przekonana. Sądziłam, że to tylko kolejny pomysł na wyciągnięcie pieniędzy z kieszeni klientów, coś jak nowa butelka szamponu, dzięki której ma mi się wydawać, że płacę za coś lepszego. Pomyliłam się całkowicie. Dzięki formom silikonowym piekę babeczki i ciasta o najbardziej fantazyjnych kształtach, robię własne czekoladki, galaretki, zimne desery, a nawet lody i serniki. Jestem nimi zachwycona! – dodaje.
[zdjęcie jest własnością producenta, zostało użyczone przez Kocham-Jesc.pl]
Formy silikonowe mają tak wiele zastosowań z kilku względów: po pierwsze dzięki elastycznej formie i jej całkowicie nieprzywieralnej powłoce łatwo jest wykonać bardzo różnorodne kształty foremek, z których wyjątkowo prosto jest wyjąć bez uszkodzenia każdy przygotowany przysmak. Po drugie: silikon nie pochłania zapachów, dzięki czemu w tej samej formie można przygotować słodkie desery i pikantne pasztety lub zapiekanki. Formy można myć w zmywarce i przechowywać zwinięte. Jednak cukiernicy podkreślają inną zaletę silikonów. – Każde ciasto upieczone w formie silikonowej jest wilgotne i bardzo delikatne. Jakby forma nie pozwalała wyparować płynom – tłumaczy Anna Kowalewska.
[zdjęcie jest własnością producenta, zostało użyczone przez Kocham-Jesc.pl]
W okresie grillowym wielką popularnością cieszą się silikonowe rękawice kuchenne. – Pierwszą rękawicę kupiłem na prośbę mojego pracownika, który miał stanowisko przy grillu oraz piecu do pizzy – opowiada Zbigniew Kaczkowski, właściciel małej sieci pizzerii. – Rękawica była gruba, długa niemal do łokcia i przede wszystkim sprawiła, że mój pracownik po raz pierwszy od lat nie skarżył się na oparzenia. Tak się spodobała, że i pozostali kucharze takie chcieli. Dzisiaj wszystkie moje pizzerie są wyposażone w silikonowe rękawice i silikonowe podkładki, a moi pracownicy nie wyobrażają już sobie bez nich pracy – dodaje.
[zdjęcie jest własnością producenta, zostało użyczone przez Kocham-Jesc.pl]
Jednak silikon silikonowi nierówny. Coraz więcej firm próbuje uszczknąć nieco z sukcesu artykułów silikonowych i tworzy własne wersje markowych produktów. Są one często wykonywane z silikonu przemysłowego, który nie posiada atestów umożliwiających używanie go w kuchni. Najwłaściwszym silikonem do wyrobu artykułów kuchennych jest silikon platinum. – Formy i naczynia z silikonu platinum są przyjazne środowisku i mogą być używane w kuchni. Z tego tworzywa wykonują swoje produkty m.in. włoskie marki Guardini i Silikomart – mówi Ewelina Zambrzycka-Kościelnicka ze sklepu Kocham-Jeść.pl. – Chociaż formy tych firm są o kilka, kilkanaście procent droższe od tanich, popularnych produktów, jakie możemy znaleźć w marketach, to jakość wykonania oraz pełna gama certyfikatów sprawiają, że koszt przestaje grać główną rolę. W końcu gotując czy piekąc chcemy sprawić radość naszym bliskim. Jednak poza radością liczy się również bezpieczeństwo – dodaje.
Więcej na temat tych i innych akcesoriów kuchennych zobacz na: www.Kocham-Jesc.pl