Niewykluczone, że twoja kuchnia jest już nowoczesna i masz w niej sporo silikonowych akcesoriów. Idziemy o zakład, że nie znasz jeszcze wszystkich. Dla niektórych to zbędny wydatek, ale dla niektórych niemal produkt pierwszej potrzeby: wszystko zależy co robisz w swojej kuchni i jak często przydawałby ci się taki produkt. Pamiętaj, że wszystko, o czym tu piszemy, możesz kupić w naszym sklepie – www.przyjemnegotowanie.pl, więc jeśli coś ci przypadnie do gustu – kupuj śmiało.
Wyciskacz do cytryny. Tak, wiemy, że masz już trzy, ale żaden nie jest silikonowy. Sami też czasem korzystamy z tradycyjnych wyciskaczy: głównie wtedy, kiedy nie zależy nam na tym, czy pestki wpadną razem z sokiem do potrawy czy nie, a także wtedy, kiedy chcemy zachlapać cały blat roboczy sokiem złośliwie pryskającym we wszystkie strony, tylko nie tam, gdzie sobie życzymy. Kiedy chcemy użyć soku z cytryny do przygotowania jakiejś potrawy, sięgamy raczej po silikonowy wyciskacz.
Obierak do czosnku. Czy łuskałaś kiedyś zboża w dłoniach? Plewy można zdmuchnąć, a ziarna zostają. Obierak do czosnku działa podobnie: wrzucasz kilka ząbków, kilka razy rolujesz obierak w dłoniach i możesz wycisnąć obrane ząbki. Co z łupinami? Po prostu wyrzuć: wystarczy, że wynicujesz obierak na drugą stronę. Potem możesz go zresztą umyć w zmywarce. Jeśli czosnek jest w twojej kuchni używany często, to naprawdę warto pokusić się o taki zakup.
Pokrywki silikonowe. Przechowywanie żywności to często sztuka większa, niż samo przygotowanie potrawy. Kiedy nie masz czym przykryć garnka lub patelni, danie szybko wysycha i nie nadaje się wtedy do jedzenia. Dlatego silikonowa pokrywka to rozwiązanie idealne: nie ma drugiego materiału, który równie szczelnie zamyka dopływ powietrza. Korzyści są dwie: żadnego wysychania i żadnego mieszania zapachów – aromat, który w garnku powstał, w tym samym garnku pozostaje, a nie rozchodzi się po kuchni.
Brytfanny i tortownice. W zasadzie to niby oczywiste: skoro są zwykłe foremki, to dlaczego nie ma brytfanny? Otóż jest i to całkiem niezła. Wytrzymałość silikonu od -50 do +300 stopni, czyli równie dobrze możesz w niej coś zamrozić, a do tego – w końcu to brytfanna – prawdziwa pokrywka. To jest to, czego brakuje w twojej kuchni.
Silikonowe nici. Co prawda nazwa ta jest trochę myląca, bo wewnątrz każdej takiej nici znajduje się drut odpowiedzialny za utrzymanie kształtu, ale to nie zmniejsza funkcjonalności całości – możesz wiązać razem warzywa (szczególnie polecamy do szparagów) albo użyć zamiast nici kuchennych i wykałaczek przy przygotowywaniu mięsa. Pomysłów mogą być setki i na pewno wpadniesz na kolejne.
Każdy producent silikonowych akcesoriów produkuje pewną ilość produktów – nazwijmy je umownie – pierwszej potrzeby: łyżek, łopatek, trzepaczek. Każdy też ma swoją linię, na której tworzy rzeczy niepowtarzalne, pozornie bajeranckie i może odrobinę zbędne, ale tak naprawdę ceny silikonowych akcesoriów są na tyle niskie, że można nimi zastąpić te tradycyjne i nie będzie to stanowiło większego problemu – zresztą – nowoczesna kuchnia to właśnie kuchnia z bajerami, prosta i przyjazna.