Sery pleśniowe w zapachach lasu – sezon na jagody, jeżyny i grzyby
Kto nie kocha wakacyjnych wypraw do lasu, z rodziną, przyjaciółmi czy na samotne wędrówki, kiedy można delektować się ciszą i słyszeć własne myśli? Warto na wycieczkę w leśne ostępy zabrać ze sobą kobiałkę lub koszyczek i przynieść do domu choćby kilka garści „uśmiechów lata” – jagód, jeżyn czy pierwszych grzybów.
Jagodowy zawrót głowy – sery pleśniowe z nutką słodyczy
Jeśli udało Ci się trafić w lesie na małe, często kryjące się przed wzrokiem przybyszów, krzaczki jagód – już wiesz, że ich aromat nie może równać się z żadnymi innymi, „kupnymi” owocami. Nie każdemu starcza cierpliwości, by drobne, fioletowo-granatowe kuleczki „wysupływać” z leśnego, gęstego runa. Nierzadko zostaje po takiej wyprawie pamiątka – kolorowo zabarwione palce – ale warto się poświęcić. Gdy zaspokoisz pierwszą tęsknotę i najesz się do syta jagód z cukrem – pomyśl o wykwintniejszych kompozycjach. Niech owoce w towarzystwie serów pleśniowych i kilku innych produktów uświetnią wakacyjną kolację w gronie najbliższych lub nawet wytworne przyjęcie.
Przydadzą się: cukinia, świeża limonka i awokado. Cukinię pokrój w plasterki, podobnie jak awokado, ale wcześniej usuń z niego pestkę i skrop aromatycznym, limonkowym sokiem. Jak nadać charakteru wszystkim elementom? Sięgnij po ser z niebieską pleśnią. Produkty Castello wprowadzą interesujący i smakowity akcent do twojej kulinarnej kompozycji. Możesz pokroić je na drobne kawałki lub zwyczajnie rozkruszyć. Półmisek wyłóż liśćmi sałaty (najlepiej rukoli), dodaj pozostałe składniki i całość posyp leśnymi jagodami. Teraz pora na dressing – z łatwością przygotujesz go z soku z limonki, odrobiny płynnego miodu i niewielkiej ilości soku z jagód. Pozostała najprzyjemniejsza część kuchennych zadań – wspólne „pałaszowanie” dania.
Sery pleśniowe w jeżynowych objęciach
Gdy w Twojej kobiałce, którą przyniosłeś z lasu, królują pyszne jeżyny – warto pomyśleć o… osłodzeniu sobie życia smakowitym, aromatycznym i sezonowym „wypiekiem”. Zaopatrz się w ser z białą pleśnią i płatki migdałów Castello – idealnie skomponują się z charakterystyczną, kwaskowatą nutą owoców. Rozgrzej piekarnik i – na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – włóż do niego ser. Po kwadransie sprawdź delikatnie, czy jego wnętrze stało się miękkie. Na klarowanym maśle przesmaż migdały, uważaj, żeby się nie przypaliły! Czujesz już zapach unoszący się w kuchni? Wyjmij ser z piekarnika, nałóż na niego smażone orzechy i posyp świeżymi, kwaskowatymi jeżynami leśnymi. Teraz delikatnie rozetnij ser – jego płynne, ciepłe i wonne wnętrze połączy się z pozostałymi składnikami w doskonałą całość – spróbuj. Czy to nie prawdziwy ideał?
Wakacje, sery i grzyby, czyli wyborny „trójkąt”
Latem w lesie można spotkać już niektóre gatunki grzybów, np. smakowite borowiki szlachetne. Gdy uda Ci się znaleźć kilka imponujących „kapeluszy”, warto przyrządzić danie, którym uraczysz domowników po długim, upalnym dniu. Wybierz się na zakupy i zaopatrz się w pozostałe składniki – ser Castello z niebieską pleśnią i makaron. Możesz zdecydować się na rodzime „rurki”, jeśli jednak chcesz zaskoczyć biesiadników – postaw na tagliatelle. Ugotuj je al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Na rozpuszczonym maśle podsmaż oczyszczone i pokrojone w plasterki borowiki, aż nabiorą złocistej barwy. Makaron z serem pleśniowym i śmietaną podgrzej. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego – dołącz też grzyby i posyp jeszcze rozkruszonym serem z niebieską pleśnią. Przypraw do smaku pieprzem i solą morską. Włóż do rozgrzanego piekarnika na najwyżej parę minut. Zarumieniony ser, którego zapach wypełni całe pomieszczenie, to znak, że potrawa gotowa. Ucztę czas zacząć.
Wakacje to pora pogłębiania rodzinnych czy przyjacielskich więzi. Wspólne wyprawy do lasu sprzyjają wzajemnemu poznawaniu się i rozumieniu, podobnie jak „zespołowe” zbieranie leśnych owoców. Jeśli potem razem przygotujemy przepyszny posiłek – z pewnością jeszcze nieraz wrócimy do tych chwil w zimie i wspomnimy je z łezką w oku.