Sery Gusto – wartość i smak

12 grudnia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Gotowanie i publiczne chwalenie się takimi umiejętnościami stało się niemal powszechne. Wiarygodnie brzmią przepisy i popisy zawodowych kucharzy. Osobiście natomiast nie popieram, iż coraz więcej celebrytów występuje w programach kulinarnych. Wiadomo, że niektórzy z nich są fanami gotowania i naprawdę potrafią widzowi pokazać jakieś fajne przepisy bądź sztuczki kulinarne. Oczywiście nie mam zamiaru nikogo obrażać ale uważam, że nie każda osoba występująca w programie o gotowaniu zna się na tym co pokazuje na antenie. Aby nie było niedomówień, osobiście też nie jestem ani zawodowym kucharzem, a tym bardziej celebrytą. Gotuję w domu czysto amatorsko i swoje eksperymenty kulinarne testuję na rodzinie. Czasami wywołuje to wiele uśmiechu, jak coś się uda, ale oczywiście bywają także dni, gdy wszystko nadaje się – mówiąc popularnie – do kosza.

Od wielu lat związany jestem ze spółką mleczarską Milkpol, która jest właścicielem marki produktów Czarnocin. Podczas gotowania wykorzystuję w kuchni wszystkie z kilkudziesięciu produktów naszej firmy. Jak każdy producent, my również mamy swoje flagowe wyroby. Jest ich kilka, ale szczególnie pragnę polecić nasze sery twarogowe Gusto. Znakomicie nadają się do bezpośredniego jedzenia, ale też jako urozmaicające dodatki do wielu potraw.

Nasze sery twarogowe Gusto to propozycja dla smakoszy, którym zwykły twaróg nie wystarcza i szukają czegoś wyjątkowego. Do wyboru mamy wersję naturalną oraz z posypkami: gyros, paprykową oraz z mieszanką pieprzu i czosnku.

Twarogi w posypce Gusto można wykorzystać na mnóstwo sposobów. Są niezastąpione w sezonie grillowym. Możemy je zapiekać z boczkiem, szynką, warzywami. Bardzo fajnie plastry sprawdzają się podczas końcowego etapu grillowania, gdy położymy taki plaster na górnej części karczku czy innego mięsa. Pamiętajmy, iż po położeniu Gusto na mięsie już nie przewracamy go na dugą stronę.

Ponadto, nasze sery Gusto mogą być składnikiem tradycyjnych mielonych, które dzięki nim nabiorą egzotycznego smaku. Zwolennicy prostoty położą plastry na kanapce, dorzucając liść sałaty albo plasterek pomidora. Nieposkromieni wynalazcy przepisów na sałatkę powitają z radością nowe możliwości komponowania z nich ulubionego dania. Będą świetne do nadziewania naleśników, faszerowania pierogów, pieczarek, jako składnik zapiekanek i innych przysmaków. Zrobią wrażenie na gościach podane na paterach do degustacji z winem i innymi trunkami.

Godnym podkreślenia jest fakt, iż sery twarogowe Gusto mają certyfikat bezglutenowości. Na opakowaniu drukujemy licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa. Używać go mogą jedynie ci producenci, którzy posiadają licencję Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Taki znak to gwarancja bezpieczeństwa dla osób, które muszą lub chcą spożywać produkty bez zawartości glutenu.

Dodam, iż Milkpol od lat propaguje picie mleka wśród dzieci i młodzieży. Dlatego też uczestniczymy w programie dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych.

Produkty marki Czarnocin powstają dzięki naturalnym składnikom najwyższej jakości. Wykorzystujemy świeże mleko pochodzące z lokalnych gospodarstw. Są bogate w białko, wapń, witaminy i mikroelementy. W ich produkcji nie stosujemy konserwantów, chemicznych dodatków, syropu glukozowo-fruktozowego. Naszym celem jest zatrzymanie w gotowych produktach jak największej liczby cennych składników zawartych w naturalnym mleku. Fakt ten potwierdzają certyfikaty, które są gwarancją wysokiej jakości.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MICHAŁ KOPERSKI
kierownik działu handlu i marketingu
Milkpol SA, marka Czarnocin