Sernik królewski – skąd wzięła się jego nazwa? Nie mam pojęcia ? Jedno wiem na pewno – sernik króluje zarówno swoim smakiem jak również lekkością. Masa serowa z serków homogenizowanych jest puszysta i delikatna, równie dobrze pasowałaby do niego nazwa „niebiański”. Robiłam go już wiele razy, za każdym jednak smakuje tak samo obłędnie. Polecam Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)
1 szklanka cukru pudru
1 masło lub masło roślinne (ja dałam tym razem margarynę Kasia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie dr.Oetker)
4 żółtka
Masa serowa:
5 serków homogenizowanych waniliowych po 200 g (najlepiej sprawdzają się serki Rolmlecz Mlekpol)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
125 g masła
2 białka
Pianka:
4 białka ( te, które zostają z ciasta)
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy do miski raze z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy masło i siekamy nożem razem z mąką. Wbijamy żółtka i zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 nierówne części.
Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta.
Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo żółtka, mąkę a na końcu serki waniliowe. Z białek ubijamy pianę, delikatnie dodajemy ją do masy serowej i mieszamy (najlepiej rózgą lub szpatułką). Masę wykładamy na ciasto.Z białek ubijamy pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Gotową wykładamy na masę serową. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy drugą część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°, pieczemy ok 60 minut. Upieczony sernik pozostawiamy jeszcze na kilka minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmujemy i dokładnie studzimy. Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ?