Jeśli chcesz, aby przygotowana przez ciebie zupa była gęsta, ale też wyróżniała się intensywnym smakiem, dodaj do niej serek topiony. Wprawione gospodynie wiedzą, że to doskonały zabielacz i zagęszczacz do zup, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną śmietanę. – Dodając śmietankowy kremowy serek topiony, np. MSM Mońki uzyskamy pożywną zupę o subtelnej konsystencji. W ten prosty sposób podniesiemy też jej wartość energetyczną, dzięki czemu z powodzeniem może być traktowana jako główne danie obiadowe – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Pyszna pomidorówka z serkiem topionym: przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki
Składniki:
- 1,5 l wywaru mięsno-warzywnego
- Słoiczek koncentratu pomidorowego
- Puszka krojonych pomidorów (opcjonalnie)
- 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2×100 g)
- Natka pietruszki
- Pieprz i sól
- Makaron muszelki lub ryż
Jak to zrobić?
Gwarancją dobrej zupy jest wywar. Możemy go przyrządzić na bazie mięsa i warzyw – marchewka, pietruszka, seler i por. Warzywa kroimy i wraz z mięsem gotujemy aż powstanie bulion. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, a na koniec serek topiony. Kiedy się rozpuści, dokładamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.
Dobra rada: Chcesz, by zupa była jeszcze pyszniejsza? Wystarczy, że zmiksujesz ją na krem i podasz z grzankami lub groszkiem ptysiowym.