Semifreddo z malinami

28 czerwca 2013, dodał: outside
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 

30 dag malin

3 jajka

pół szkl. cukru

25 dag tłustego sera mascarpone

pół tabliczki czekolady deserowej

łyżeczka soku z cytryny

pół łyżeczki startej skórki z cytryny

łyżeczka mąki kukurydzianej

kilka kropel olejku waniliowego

Maliny przełożyć do rondelka, wymieszać z niewielką ilością cukru i odstawić, by owoce puściły sok.  Potem zmiksować, powoli zagotować na małym ogniu. Dodać mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i znów doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Formę keksową wyłożyć folią (przezroczystą i trochę większą niż powierzchnia formy, by utworzyły się z niej wystające dość wysoko nad formę brzegi) i wstawić do zamrażalnika. Utrzeć 3 żółtka utrzyj z 5 łyżkami  cukru,  zmiksować na gładką masę z mascarpone, skórką z z cytryny i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę i ostrożnie  wymieszać z masą.

Połowę masy kremowej włożyć do formy, posypać wiórkami czekolady i  nałożyć na to drugą część kremu. Przykryć całość folią, którą wyłożyliśmy formę. Wstawić do zamrażalnika.

Podawać lekko rozmrożony (pół godziny przed podaniem wyjąć z zamrażalnika) –  np. ze świeżymi malinami lub syropem malinowym.

file1280319153



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz