Seler to cenne warzywo o różnorodnych właściwościach zdrowotnych. W medycynie naturalnej stosuje się zarówno łodygi, liście, nasiona jak i bulwy selera.
Seler wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii, dlatego jest szczególnie polecany w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach, w trakcie powrotu do zdrowia oraz przy stosowaniu diet odchudzających.
Warzywo to wykazuje również działanie moczopędne, dlatego znajduje zastosowanie w przypadku kamicy nerkowej i przy zaburzeniach czynności nerek.
Seler wspomaga także leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych i przewlekłych chorób płuc.
Substancje czynne odpowiedzialne za zdrowotne właściwości warzywa to olejki lotne, flawonoidy, furanokumaryny, witaminy i mikroelementy.
Flawonoidy są związkami roślinnymi wykazującymi działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, uszczelniające na naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne.
Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające mięśnie gładkie.
Seler zawiera też sporą dawkę witaminy C (nawet do 150 mg w 100 g produktu) i kompleks witamin z grupy B. Przy tym jest niezwykle mało kaloryczny (nawet jak na warzywo) – w 10 dag bulwy jest jedynie 7 kcal. Dlatego dzisiaj na obiad pomyśl o zrobieniu pysznej surówki do obiadu lub wyciśnij sok w sokowirówce z jabłkiem.
Zobacz również:
- Jak uodpornić dziecko?
- Naturalne antybiotyki, które masz w domu
- Fakty i mity na temat szczepień
- Sposoby na katar
- Domowe sposoby na przeziębienie