Seler na odporność organizmu?

13 lutego 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Seler to cenne warzywo o różnorodnych właściwościach zdrowotnych. W medycynie naturalnej stosuje się zarówno łodygi, liście, nasiona jak i bulwy selera.

 

Seler wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii, dlatego jest szczególnie polecany w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach, w trakcie powrotu do zdrowia oraz przy stosowaniu diet odchudzających.

Warzywo to wykazuje również działanie moczopędne, dlatego znajduje zastosowanie w przypadku kamicy nerkowej i przy zaburzeniach czynności nerek.

Seler wspomaga także leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych i przewlekłych chorób płuc.

Substancje czynne odpowiedzialne za zdrowotne właściwości warzywa to olejki lotne, flawonoidy, furanokumaryny, witaminy i mikroelementy.

Flawonoidy są związkami roślinnymi wykazującymi działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, uszczelniające na naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne.

Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające mięśnie gładkie.

Seler zawiera też sporą dawkę witaminy C (nawet do 150 mg w 100 g produktu) i kompleks witamin z grupy B. Przy tym jest niezwykle mało kaloryczny (nawet jak na warzywo) – w 10 dag bulwy jest jedynie 7 kcal. Dlatego dzisiaj na obiad pomyśl o zrobieniu pysznej surówki do obiadu lub wyciśnij sok w sokowirówce z jabłkiem.

Zobacz również:

  1. Jak uodpornić dziecko?
  2. Naturalne antybiotyki, które masz w domu
  3. Fakty i mity na temat szczepień
  4. Sposoby na katar
  5. Domowe sposoby na przeziębienie