Sekrety świątecznych wypieków

10 grudnia 2014, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

Domowe ciasta to słodkie uzupełnienie świątecznego menu. Aromat wypieków unoszący się po domu buduje magię świąt, a międzypokoleniowa produkcja pierniczków to przede wszystkim okazja do wspólnej zabawy. Tajemnicą udanych wypieków są odpowiednie składniki. Warto sięgnąć po produkty z cukierniczej linii Domowe Sekrety Appetita.

Boże Narodzenie to radosny czas świętowania w gronie najbliższych. Odwiedzinom krewnych i znajomych towarzyszy zwykle kawa oraz tradycyjne, domowe wypieki. Nie sposób wyobrazić sobie świąt bez piernika czy makowca podanego na deser. A przygotowywania wypieków – bez odpowiednich składników.

Dzięki produktom z linii Domowe Sekrety wypieki i desery będą zawsze udane. Przyprawa do piernika nie tylko nada charakterystycznego korzennego smaku klasycznym pierniczkom czy tradycyjnemu piernikowi, ale też świetnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego grzańca. Cynamon, bez którego trudno wyobrazić sobie szarlotkę lub jabłecznik, w połączeniu z cukrem wanilinowym doda korzennego aromatu i słodyczy zimowej kawie lub czekoladzie. Żelatyna z powodzeniem może być zastosowana do słodkich deserów, ale pomocna będzie również przy przyrządzeniu ryby w galarecie na wigilijny stół. A zapomniany Amoniak jest świetnym spulchniaczem do ciast i ciasteczek.

Linia Domowe Sekrety Appetita to seria przypraw dedykowanych deserom i wypiekom, obejmująca: Proszek do pieczenia, Cukier wanilinowy, Przyprawę do piernika, Cynamon mielony, Kwasek cytrynowy, Sodę oczyszczona, Żelatynę oraz  Amoniak.

 

Producent: Colian Sp. z o.o.
Produkt:   
Proszek do pieczenia     Cena det.:    0,41 zł   Gramatura:   15 g
Produkt:   
Cukier wanilinowy         Cena det.:    0,52 zł    Gramatura:   16 g
Produkt:   
Przyprawa do piernika   Cena det.:    1,22 zł    Gramatura:   25 g
Produkt:   
Cynamon mielony         Cena det.:    1,22 zł    Gramatura:   20 g
Produkt:   
Kwasek cytrynowy        Cena det.:    0,84 zł    Gramatura:   20 g
Produkt:   
Soda oczyszczona        Cena det.:    0,70 zł    Gramatura:   30 g
Produkt:   
Żelatyna spożywcza      Cena det.:    1,78zł     Gramatura:   20 g
Produkt:    Amoniak                      Cena det.:    1,22 zł    Gramatura:   30 g


Przepis na świąteczne muffiny cynamonowe

 

Składniki na 6 sztuk:

  • 125 g mąki
  • 45 g cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Appetita
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Appetita
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Appetita
  • 1 łyżeczka cynamonu Appetita
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego Appetita utłuczonego w moździerzu
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajo
  • ok. 3 łyżeczek cukru kryształ do posypania muf finów

Sposób wykonania:

Przygotować małą formę do muf finów i wyłożyć ją papilotkami. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Jajo ubić z olejem, dodać mleko. Suche składniki wymieszać i dodać do ubitego jaja. Całość zmiksować na gładką masę. Tak przygotowanym ciastem wypełnić formę. Każdą muffinkę posypać cukrem kryształ. Piec ok. 20-25 minut na złocisto-brązowy kolor.

 

file1418207068