Sekret udanych wypieków

18 listopada 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Choć świąteczne potrawy są tylko dopełnieniem rodzinnych spotkań przy wspólnym stole, każdej gospodyni zależy, aby zachwyciły jej gości. Cukiernicza linia Domowe sekrety umożliwi stworzenie zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych wypieków. Ciekawą propozycją na świąteczny stół jest regionalny przysmak Mrowisko.

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku, pełen rodzinnych spotkań, ciepła i tradycyjnych potraw. Unoszący się w domu zapach tradycyjnego piernika czy korzennych ciasteczek buduje atmosferę tych magicznych chwil. Makowiec, sernik, korzenne ciasteczka czy amoniaczki to tylko niektóre ze świątecznych wypieków, bez których trudno sobie wyobrazić wigilijny stół. W ten wyjątkowy dzień wszystkie ciasta i ciasteczka smakują jak nigdy. Dzięki cukierniczej linii Domowe Sekrety Appetita świąteczne specjały zachwycą domowników oraz gości.

Appetita Domowe Sekrety to linia przypraw cukierniczych, na którą składają się: Proszek do pieczenia, Cukier wanilinowy, Przyprawa do piernika, Cynamon mielony, Kwasek cytrynowy, Soda oczyszczona, Żelatyna, Żelatyna z przyprawami, bulionem i lubczykiem oraz  Amoniak. To doskonała propozycja dla kobiet, które cenią prawdziwie domowy smak wypieków.

Jednym z najbardziej widowiskowych i oryginalnych regionalnych przysmaków świątecznych jest Mrowisko. To tradycyjne ciasto, wywodzące się z kuchni litewskiej, które przyrządza się z płatków faworkowego ciasta pieczonych w głębokim tłuszczu. Cienkie chrusty przekłada się makiem z bakaliami i polewa miodem. Swoją nazwę wypiek zawdzięcza, przypominającym mrówki ziarenkom maku, którym jest posypane. Proszek do pieczenia i Cukier Wanilinowy Domowe Sekrety pomogą przygotować tradycyjne Mrowisko, które z pewnością będzie ozdobą świątecznego stołu.

Producent: Jutrzenka Colian

Produkt: Proszek do pieczenia    Cena det.: 0,49 zł    Gramatura: 15 g

Produkt: Cukier wanilinowy          Cena det.: 0,59 zł Gramatura: 16 g

Produkt: Przyprawa do piernika   Cena det.: 1,45 zł    Gramatura: 25 g

Produkt: Cynamon mielony          Cena det.: 1,45 zł    Gramatura: 20 g

Produkt: Kwasek cytrynowy          Cena det.: 0,99 zł    Gramatura: 20 g

Produkt: Soda oczyszczona          Cena det.: 0,84 zł    Gramatura: 30 g

Produkt: Żelatyna spożywcza       Cena det.: 1,70 zł    Gramatura: 20 g

Produkt: Żelatyna z bulionem, przyprawami i lubczykiem

Cena det.: 1,90 zł    Gramatura: 40 g

Produkt: Amoniak                         

Cena det.: 1,20 zł    Gramatura: 30 g

Świąteczne Amoniaczki

Składniki:
– 500 g mąki
– 100  g margaryny
– 150  g cukru
– opakowanie  Cukru wanilinowego Appetita Domowe Sekrety

– 2 jajka
– szczypta soli
– ½  szklanki mleka
– 2 łyżeczki Amoniaku Appetita Domowe Sekrety

– cukier puder
Sposób przygotowania:

Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj jajka, odrobinę soli, cukier wanilinowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Wyrób ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie schłodzone ciasto wałkuj na grubość około 5 mm i wykrój foremkami ciasteczka. Ciastka ułóż na posmarowanej blasze i piecz na jasnozłoty kolor w temperaturze ok. 200° C. Wystudzone posyp cukrem pudrem.

Upieczone przez siebie ciasteczka możesz zapakować w ozdobne pudełko i podarować gościom.