Schab po węgiersku w garnku rzymskim – opinia

20 maja 2012,
dodał: AnnaA-G
Artykuł zewnętrzny
To nietypowe danie i nietypowo przygotowane.
Po raz pierwszy miałam okazję przekonać się jak może smakować schab
w takiej wersji i w takim naczyniu.
Aby wyszło tak wspaniałe danie potrzeba:
ostrej kiełbasy węgierskiej,
pasty ostrej do namacerowania mięsa
i odpowiedniego naczynia.
Dzięki portalowi Uroda i Zdrowie
mogłam nawiązać współpracę ze sklepem Kociołkowanie.
Schab nafaszerowałam kiełbaską węgierską.
Jej podwędzany zapach ulatniał się przy każdym otwieraniu lodówki.
Zresztą dziś na niej miałam jajecznicę
Mięso namacerowałam pastą bardzo ostrą,
która nadaje się na kanapki
mięso trzymałam przez całą noc by przeszło pastą.
Aby schab na talerzu nie był sam,
można  przygotować ziemniaczki pokrojone w talarki,
starty ser żółty śmietanę kwaśną i cukinię
A wszystko to:
Schab kładziemy do naczynia, dookoła układamy warzywa, ziemniaki, cukinię, posypujemy żółtym serem i nakładamy śmietanę.
I teraz o tym magicznym naczyniu, które wywarło na mnie ogromne wrażenie. To garnek rzymski. Naczynie jednogarnkowe, w którym można zamieścić całą potrawę. Zanim zrobimy cokolwiek w garnku, trzeba dokładnie przeczytać instrukcję jak się z nim obchodzić czyli:
  • przed użyciem garnek musi być namoczony w zimnej wodzie ok. 30 min.
  • wstawiony do zimnego piekarnika, bo jeśli wstawimy go do gorącego to może pęknąć. Garnki te nie lubią gwałtownych temperatur.
  • po wyjęciu z piekarnika nie można stawiać go na np. blacie z marmuru. Najlepiej na ściereczce lub desce.
Wszelkie informacje znajdziecie nie tylko na stronie  Kociołkowanie, ale również w pięknej książce poświęconej gotowaniu w garnku rzymskim.
Garnek rzymski króluje od teraz w mojej kuchni i będę robić w nim kolejne dania, dzięki autorce książki. Pani Ewo dziękuję za wspaniały przepis na schab. Po prostu genialny!.
Dziękuję także portalowi
Testowała:

Anna – Historyk z wykształcenia, lubię pisać, zwiedzać, degustować, gotować, malować się, ubierać się modnie, elegancko i klasycznie, mam bzika na punkcie butów, torebek i apaszek oraz zmysłowych perfum.Uwielbiam Francję a także wystrój wnętrz w stylu francuskim.
Prowadzi bloga: http://voyagedegustacje.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.