Sałatka Gyros
Składniki
- Na sałatkę :
- 4 piersi pojedyncze z kurczaka,
- 1 kapusta pekińska,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej 400g.,
- 2 duże czerwone cebule,
- 5 dużych ogórków z octem,
- przyprawa do gyrosa,
- sól i pieprz-do smaku,
- olej do pieczenia piersi z kurczaka.
- Sos do polania sałatki :
- -majonez- w zależności od tego, ile chcemy mieć sosu,
- -ketchup pikantny- w zależności od tego, ile chcemy mieć sosu,
- (dajemy tyle samo łyżek majonezu i ketchupu)
- -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Majonez z ketchupem łączymy ze sobą i do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.
- Tym sosem polewamy wierzch sałatki.
Inna sałatka od wszystkich i od niedawna bardzo popularna.
Etapy przygotowania
Piersi z kurczaka myjemy.
Dusimy je na patelni 30 minut na rozgrzanym oleju wraz z z przyprawą gyros z 2 stron na rumiano.
W tym czasie kiedy piersi z kurczaka się duszą kroimy drobno : kapustę pekińską, ogórki i cebulę oraz robimy sos z w/w składników.
Gdy piersi z kurczaka mamy uduszone, to też kroimy je w kostkę.
Do przyszykowanej salaterki (najlepiej przezroczystej, by widać było warstwy sałatki) dajemy na jej dno kolejne składniki, tj. : pokrojone piersi z kurczaka, potem pokrojoną kapustę pekińską, następnie pokrojone i odciśnięte ogórki z octem oraz pokrojoną drobno cebulę.
Można kolejne warstwy sałatki lekko posypać solą i pieprzem.
Ułożone wszystkie warstwy sałatki polewamy wcześniej przygotowanym różowym sosem, a jej wierzch posypujemy kukurydzą konserwową.
Sałatkę należy brać z góry do dołu.