Rzymski garnek jak w nim piec?

3 września 2010, dodał: kamil
Artykuł zewnętrzny

– przed pierwszym użyciem należy garnek wymoczyć w wodzie, a następnie dokładnie wymyć ciepłą wodą bez detergentów,
– przed każdym pieczeniem należy namoczyć puste naczynie w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minut,
– Uwaga !!! Zbyt gwałtowna zmiana temperatur może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie umieszczamy zawsze w zimnym piekarniku. Nigdy nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanego naczynia.
– gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiać na suchej ściereczce lub desce aby zapobiec kontaktu naczynia z zimnym podłożem,
– po użyciu garnek należy umyć w ciepłej wodzie.
Uwaga nie używać płynu do naczyń ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia. – po użyciu należy przechowywać otwarte naczynie w przewiewnym miejscu tak aby mogło swobodnie wysychać,
– w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę,
– po ok. 100 użyciach wypełniony wodą garnek należy wygrzać w piekarniku przez pół godziny, doprowadzając wodę do wrzenia,
– czas pieczenia w rzymskim garnku może się różnić (wymaga dłuższego pieczenia) od czasu pieczenia w innych naczyniach.