W SZÓSTYM tygodniu naszej akcji Rzucamy Cukier również liczymy na Wasze komentarze, fotki, sugestie i porady, ponieważ najciekawsze z nich zostaną nagrodzone kosmetykami z serii SLIM EXTREME modelującymi ciało i wspierającymi walkę z cellulitem od Eveline Cosmetics! Nagrody można obejrzeć TUTAJ
Komentarze można dodawać pod artykułem, na Facebooku TUTAJ lub wysyłać na adres naszego eksperta: [email protected]
Koniec akcji planujemy na dzień 6 czerwca br. Regulamin akcji znajdziecie TUTAJ
Pozwól sobie na odrobinę słodyczy…
Po upływie około 6 tygodni większość z was przekona się, że nie ciągnie was już do cukru, ani do słodyczy. Nadszedł czas, aby poeksperymentować: z warzywami i owocami o niskiej zawartości fruktozy, z kilkoma substytutami cukru i kilkoma innymi dodatkami.
Jednak wszystkie słodziki czy to z fruktozą czy bez niej, powinny być stosowane z umiarem. Badania wykazują, że ich nadużywanie, może prowadzić do otyłości. Może też wywoływać napady głodu cukrowego (skoro przez 6 tygodni odstawiamy cukier, nie chcemy się zatracić dla chwili „przyjemności”).
Nasz mózg spodziewa się że słodyczy będą towarzyszyć sycące kalorie, a kiedy tak się nie dzieje, organizm traci orientację. Wysyła do mózgu sygnał, że wciąż ma braki, co skłania nas do jedzenia kolejnych porcji – a w efekcie, często do przejadania się – w celu pozyskania potrzebnych ciału składników.
Zrób tak: dodaj troszeczkę owoców
Na tym etapie najlepiej wprowadzić do diety małą ilość owoców o niskiej zwartości fruktozy. Dla Twojej informacji:
- Owoce o niskiej zawartości fruktozy: kiwi, grejpfrut, melon kasaba, borówki, maliny.
- Owoce o średniej zawartości fruktozy: mandarynki, śliwki, truskawki, brzoskwinie i pomarańcze.
- Owoce o wysokiej zawartości fruktozy: winogrona, czereśnie, jabłka, mango i banany. – Tych unikaj ;)
Dostałam również pytanie: „Uwielbiam piec, czym mam zastąpić cukier w ciastach i ciasteczkach?”
Piszę tu o tym bo faktycznie to ważne. Zawsze możesz zastąpić go glukozą (dekstrozą), syropem z brązowego ryżu lub stewią w granulkach lub w płynie. Stosując dekstrozę należy uważać, ponieważ waży ona o połowę mniej niż cukier, więc trzeba pilnować proporcji. Stewia w postaci granulowanej może być stosowana dokładnie tak jak cukier, chociaż uważam że warto stosować jej troszkę mniej niż w przepisie, moim zdaniem jest słodsza w smaku. Syrop z brązowego ryżu świetnie sprawdzi się tam, gdzie przepis zakłada użycie miodu.
Udawanie – bezpieczną alternatywą dla cukru
Branża spożywcza uwielbia stwierdzać, że produkt nie zawiera cukru dodanego. Szczególnie często popełniają ten grzeszek producenci „zdrowej żywności”. Uważnie czytaj etykiety. Syrop z agawy, syrop klonowy, miód, zagęszczony sok owocowy, melasa, syrop kukurydziany – to wszystko zawiera fruktozę.
Na rynku znajduje się cała masa sztucznych słodzików, ale większością nie nakarmiłabym nawet robala. Po wielu analizach i przewertowaniu ton książek znalazłam 2 substancje słodzące, w zasadzie zdrowe. Kiedy już rzucisz cukier, Twoja wrażliwość na słodycz się wyostrzy, więc nie będziesz potrzebować wiele, aby dostać „słodkiego kopa”.
Syrop z brązowego ryżu – (syrop ryżowy/syrop słodowy ryżowy) jest naturalną substancją słodzącą zrobioną ze sfermentowanego gotowanego ryżu i cukrów złożonych, w tym maltozy i glukozy. Po spożyciu syropu ryżowego, cukier uwalniany jest do krwi dość powoli, więc nie obciąża on wątroby tak bardzo jak czysta glukoza czy sacharoza. Kupując syrop z brązowego ryżu upewnij się, że w składzie jest tylko ryż i woda (niektóre firmy dodają też zawierające fruktozę cukry). Znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością i niektórych supermarketach.
Stewia – jest źródłem stewiozydu (związku 300 razy słodszego niż cukier) i rebaudiozydów (450 razy bardziej słodszy od cukru). Występuje jako płyn lub jako zmieszana z erytrytolem, w formie granulek (nie zapomnij przeczytać etykiety – granulat może być stosowany w podobnych proporcjach do cukru, podczas gdy stewia w płynie jest od niego o wiele słodsza). Stewia to naturalny słodzik pozyskiwany z liści roślin o tej samej nazwie. Nie zawiera fruktozy i większość naukowców uważa ją za substancję bezpieczną dla zdrowia, chociaż w dalszym ciągu nie ma pewności co robi z nią ludzki organizm.
Inne substancje słodzące (które można bezpiecznie spożywać o ile zachowuje się umiar):
Ksylitol – zwany też cukrem brzozowym, alkohol cukrowy ekstrahowany z drewna brzozy, który nasz organizm potrafi strawić i który posiada właściwości antybakteryjne.
Syrop glukozowy i dekstroza (100% glukozy, do kupienia w postaci proszku) można je znaleźć na stoisku z produktami do wypieku w niektórych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych.
Cała reszta:
Nie dotykaj! Większość słodzików okazała się rakotwórcza lub kompletnie niestrawna, przez co skutkiem ich spożycia są różne problemy zdrowotne.
Miej się na baczności!
Nawet bezfruktozowe cukry, takie jak glukoza, spożywane w nadmiarze nie są zdrowe. One również mogą wywołać odporność insulinową, choć w o wiele łatwiejszej do opanowania formie. Spożywanie jakichkolwiek słodzików, może spowodować skoki poziomu glukozy we krwi i napędzać uzależnienie od cukru. Wystarczy sam słodki smak, aby organizm rozpoczął wydzielanie insuliny i procesy metaboliczne. Jedz więc słodkie przekąski tylko w wyjątkowych okazjach. Nawet jeżeli w przepisie jest bezpieczna substancja słodząca, podchodź do niego ostrożnie. Staraj się spożywać cukry głównie w towarzystwie błonnika i innych substancji odżywczych.
Nie należy również jeść słodkich dań ani codziennie, ani w nadmiarze. Wyjątek stanowi osłodzenie wypieku lub dania olejem kokosowym, miąższem kokosa, kremem kokosowym lub mlekiem z kokosa.
Dodaj do swojej diety kilka nowych, pysznych składników
- Puder waniliowy – jako posypkę do jogurtu
- Cynamon – zamiast cukru do kawy. Spróbuj dodać szczyptę tej przyprawy podczas parzenia kawy.
- Korzeń lukrecji – płaska łyżeczka lukrecji, doda słodyczy wypiekom.
- Mleko migdałowe – nadaje się do herbaty i do smoothies.
- Cebula duszona i karmelizowana – osłodzi sosy do makaronu. Do wielu pokarmów o intensywnym smaku, dodawany jest cukier. Najczęściej dotyczy to jedzenia bazującego na pomidorach, ze względu na ich kwaskowatość. Zamiast cukru użyj dużej ilości duszonej cebuli. Skarmelizuj ją – nabierze barwy ciemnego złota i przyjemnie słodkawego smaku.
- Pieczone warzywa – zamiast deseru. Zjedz pieczone warzywa pod koniec posiłku, a chętka na słodycze będzie o wiele mniejsza. Do najbardziej deserowych w smaku należą: bataty (w ich przypadku nie przesadźcie z ilością), dynie japońskie, buraki i marchewki.
- Słodkie, ale bezcukrowe napoje – zaliczają się do nich: napar z korzenia lukrecji, masala chai, spienione mleko z kawą oraz herbaty ziołowe, które zawierają prażony korzeń mniszka lekarskiego (smakuje jak kawa/czekolada), lukrecję, cynamon, chili, mąkę, imbir lub kardamon. I rzecz jasna, wodę kokosową.
Porady
Kupując mleko sojowe, migdałowe lub ryżowe, koniecznie sprawdź jego skład, czy nie zawiera cukru dodanego. W niektórych mlekach roślinnych czają się nawet 2 łyżeczki cukru na szklankę.
Jak to jest z czekoladą?
Pytanie które słyszę najczęściej to: „a jak to jest z gorzką czekoladą, przecież tam jest tak dużo kakao?”. Cóż jak na razie na rynku jest bardzo niewiele czekolad, wykorzystujących bezpieczne, pozbawione fruktozy substancje słodzące.
Oto kilka pomysłów jak zjeść czekoladę z czystym sumieniem:
- Zastąp tabliczkę czekolady z garścią surowej śruty kakaowej
- Zrób własną czekoladę, wykorzystując olej kokosowy i surowe kakao w proszku
- Spróbuj czekolad z 99% zawartością kakao, dostępną w niektórych supermarketach i specjalistycznych sklepach, ostrzegam jest na prawdę bardzo gorzka. Natomiast sądzę że taka z 85% zawartości kakao będzie Ci smakować, skoro od kilku tygodni odżywasz się bez cukru. Musisz jednak ograniczyć się do kilku kostek – utrzymanie takiej dyscypliny będzie możliwe tylko wówczas, kiedy będziesz „czysty”.
- Zjedz przysmak, w którym jest czekolada, a nie ma cukru.
Uważaj, na:
- Jasne że gorzka czekolada z 70% zawartością kakao jest lepsza od mlecznej, ale to mimo wszystko w 30% cukier. 50 gramowy kawałek zawiera 15 gram cukru, czyli prawie 4 łyżeczki.
- Niektóre „bezcukrowe” czekolady zawierają syrop z agawy, w którym jest nawet 90% fruktozy.
- Niektóre „bezcukrowe” czekolady są dosładzane maltitolem – jednym z popularnych alkoholi cukrowych. Organizm człowieka jest w stanie wykorzystać tylko niewielkie ilości jakiegokolwiek alkoholu cukrowego. A to, co nie trafi do krwiobiegu, stanie się pożywką dla bakterii w jelicie grubym.
W tym tygodniu prezentujemy kolejny kosmetyk do pielęgnacji ciała EVELINE COSMETICS – skoncentrowane serum antycellulitowe MEZOTERAPIA & ULTRADŹWIĘKI z serii SLIM EXTREME 4D
Innowacyjna formuła serum zwalcza powstawanie cellulitu na każdym etapie i zapewnia kompleksowe ujędrnianie 360°. Wykorzystując technologię PHYTOSONIC™, działa na komórki tłuszczowe jak ultradźwięki. Rozbija je, stymuluje mikrokrążenie, oraz zdecydowanie redukuje tkankę tłuszczową. Dzięki rewolucyjnej technologii MESOtherapy ANTI-AGE Complex™ starannie wyselekcjonowane składniki antycellulitowe bezinwazyjnie przenikają do głębokich warstw skóry. SALSOTHIN G. – innowacyjny składnik aktywny, skutecznie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu widocznie zmniejsza jej grubość i objętość. KOFEINA stymuluje mikrokrążenie, przyspiesza metabolizm komórkowy w skórze. CENTELLA ASIATICA pobudza skórę do produkcji kolagenu i elastyny. bioHYALURON COMPLEX™ – interdermalny kwas hialuronowy, wnika w głębokie warstwy skóry, zatrzymując w niej wodę, co wpływa na poprawę napięcia. MLECZKO ROŚLINNE CHUFA MILK EC dostarcza skórze bezcennych witamin i minerałów, dzięki czemu intensywnie odżywia i rewitalizuje. Bez parabenów.
Skuteczność potwierdzona badaniami: *
- zmniejsza obwód uda nawet o 3 cm
- ujędrnia i wygładza skórę – 84%
- redukuje cellulit – 78%
*Test samooceny na wybranej grupie kobiet przez 4 tyg.
Zwycięzcą tego tygodnia zostaje Pani Zuzanna – gratulujemy! Wysyłamy zestaw nagród od firmy Eveline Cosmetics :
- Sałatka z tuńczykiem!
– puszka tuńczyka
-woreczek ugotowanego ryżu
– 2 jajka gotowane
-czerwona papryka
-zielony ogórek
-łyżka majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-łyżeczka musztardy
-sól, pieprz - Tuńczyka rozdrobnić, warzywa i jajka pokroić w drobną kosteczkę, dodać ryż, majonez, jogurt, musztardę i przyprawy. Wymieszać, odstawić do lodówki na 2 godziny, aby smaki się połączyły!
- Do mięs idealnie pasuje surówka z białej rzodkwi. Bardzo prosta, szybka…Dużą rzodkiew zetrzeć na tarce, dodać posiekane migdały, paprykę pokrojoną w kostkę, dodać szczyptę soli, oregano, łyżkę majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Jesli ktoś lubi można dodać pokrojony seler naciowy. Fajnie współgra z rzepą.
- Zaczął się sezon grillowy i wśród mięs, kiełbas i szaszłyków powinny się znaleźć warzywne akcenty! Tak pół na pół! :D Na te okazje idealnie pasuje KALAFIOROWA ZAPIEKANKA! Gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka!-Duży kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut.
– Przekładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć sie z wody, przekładamy na blachę.
– Posypujemy ziołami prowansalskimi , solą, cytrynowym pieprzem, sypiemy serem tak, aby cały kalafior był zakryty (ja daję go dużo ;) )
-Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 200 stopni!
Polecam! - Coś dla miłośniczek kawy!
Lato się zbliża, więc mrożona kawa będzie gościć na moim stole regularnie! Bez cukru również może być smaczna!- dzień przed! zaparzam kawę rozpuszczalną (4 łyżeczki na pół litra wody) , studzę, zamrażam w kostki!
– na drugi dzień przystępuję do robienia kawy! Zaparzam kawę ( 6 łyżeczek na litr wody ) odstawiam do wystudzenia
– robię mleko migdałowe: szklankę migdałów w skórkach zalewam gorącą wodą tak, aby zakryć migdały, i jeszcze trochę! ;) Zostawiam tak na ok 25-30 minut! Po tym czasie blendujemy dokładnie, dodajemy odrobinę wody i przeciskamy przez gazę. Takie mleko spieniamy! Wlewamy do wysokich szklanek zimną kawę, dodajemy kostki kawowe, zalewamy domowym mleczkiem migdałowym! Posypujemy cynamonem, dla podkręcenia metabolizmu odrobiną chili!
Uwaga!
Jeśli ktoś nie wypije mrożonej kawy w gorzkiej wersji, można dodać odrobinę stewii czy ksylitolu, ale uważam, że to jest zbędne! Gorzka kawa lepiej gasi pragnienie w upalne dni! - Dieta bezcukrowa może być słodka, ale dla urody! Jak wiadomo, wiele kosmetyków ma nieprzychylny naszej skórze skład! Ja bardzo często robię sobie w domu kosmetyki do pielęgnacji! (Próbowałam kolorówkę dzięki urodaizdrowie, ale nie wyszło ;) )
Najczęściej robię peelingi i maski do twarzy i włosów!Peeling do twarzy i ciała:-pół szklanki fusów kawy zaparzamy
– po ostygnięciu dodajemy olejek kokosowy, kilka kropel olejku ze słodkich migdałów i olejku z nasion z marchwi (da nam ładny kolor skóry)
-dodajemy łyżkę brązowego cukru i kilka rozgniecionych truskawek!
Peeling używamy na świeżo na twarz i ciało! Słodki zapach truskawek i relaksująca moc kawy doda nam endorfin, wygładzi ciało i będziemy mieli pewność, że nie katujemy się chemią!
Maseczka do twarzy:
Rozgniatamy banana, dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek i płynny miód- ale tyle, aby maseczka nam nie spłynęła z twarzy! Trzymamy na twarzy 10-15 minut i zmywamy letnią wodą! Po takiej zapachowej pielęgnacji nie myślimy już o słodkich przekąskach!
- Przepis na faszerowane bakłażany!
-3 bakłażany
– pół kg mięsa mielonego
– 2 cebule, główka czosnku
-kilka pieczarek
– passata pomidorowa lub przecier
– ser do posypania
– tymiamek, bazylia, oregano, sól, pieprz
– oliwa z oliwekBakłażany dokładnie myjemy, przekrajamy wzdłuż, lekko nacinamy miąższ i solimy. Srapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny.
– pokrojone w kostkę cebule podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek, tarte pieczarki, mięso, smażymy doprawiając ziołami i przyprawami! Dodajemy passatę i gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut. Dodajemy wydrązony miazsż z baklażana. Łączymy. Napełniamy łódeczki farszem, posypujemy serem i zapiekamy ok 15 minut w 160 stopniach! Po wyjęciu polecam posypać kiełkami rzodkiewki lub świeżą bazylią.
Można dodawać różne składniki, od mięsa po ryż. To takie danie, że nic co jest w lodówce się nie zmarnuje ;)Z takim daniem można poczuć się jak na greckich wakacjach! ;) - Domki paprykowe faszerowane!-6 papryk
-pół kg mielonego mięsa
– pół torebki ugotowanego ryżu
-kilka pieczarek
– cebula, 4 duże ząbki czosnku
– garść koperku, natki pietruszki
– jajko
-3 łyżki oliwy
– żółty starty ser
– koncentrat pomidorowy
-sól, cytrynowy pieprz, bazylia, oreganoCebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na łyżce oliwy, dodać posiekany lub przetarty czosnek. Podsmażyć z papryką ostrą i słodką, startymi pieczarkami, aby przyprawy na patelni uwolniły aromaty! W drugim naczyniu podsmażyć mięso na oliwie, dodać cebulę z czosnkiem, natkę z koperkiem. Wszystko łączymy. Następnie dodajemy ryż i jajko. Zalewamy koncentratem, dodajemy bazylię, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
– Nastawiamy piekarnik na 200 stopni
– Z papryk odcinamy „czapeczki” , wydrążamy gniazda nasienne, wypełniamy je farszem, zamykamy „czapeczkami” – pieczemy ok 35 minut, następnie dodajemy starty ser i pieczemy otwarte papryki około 10minut, do zrumienienia sera!
Po wyjęciu można posypać kiełkami rzodkiewki lub młodym szczypiorkiem. Doda daniu świeżego akcentu!
- Kto lubi masło orzechowe? Można zrobić je w domu, bez konserwantów. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania.3 szklanki orzeszków ziemnych obrać ze skórki, podprażyć w piekarniku lub na patelni, ale ważne, by ich nie spalić, bo masło będzie gorzkie! Po uprażeniu wsypujemy do blendera, dodajemy odrobinę soli i blendujemy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
Takie masełko w słoiku można przechowywać w lodówce około 3 tygodni. - Skoro idą zimne dni, proponuję rozgrzewającą zupę cebulową.-10 dużych cebul
-3 łyżki masła
– pół szklanki białego wina – koniecznie wytrawne
– litr bulionu warzywnego
-sól, pieprz cytrynowy, tymianek
– starty ser po posypania
-bagietka
– 4 ząbki czosnkuCebule kroimy w krążki, smażymy na masełku około 25 minut, pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Dodać wino, po pięciu minutach gorący bulion. Gotować na małym ogniu przez 30-40 minut, dodać świeżo mieloną sól, pieprz, tymianek.
Ustawić piekarnik na 200 stopni, wlać zupę do miseczek żaroodpornych, posypać startym serem (można zmieszać ementaler z mozarellą), zapiekać około 10 minut.
Bagietki pokroić, upieć w tosterze, potrzeć ząbkiem czosnku.
Pysznie i zdrowo!
GRATULACJE!
Poniżej prezentujemy kilka Waszych odpowiedzi:
- Ja zmieniam- trochę żółtego, potem białego, twarożki ?. A jak ktoś ma ochotę na chipsy ( dużo cukru – tfe tfe), to można na suchej patelni usmażyć boczek. Wyjdzie chrupiąco i myślę, że zaspokoi chipsowa zachciankę.
- Z MOJEGO DOŚWIADCZENIA WYNIKA, ŻE FAKTYCZNIE BARDZO NIEZDROWE SĄ OWOCE SPROWADZANE Z NP AMERYKI POŁUDNIOWEJ I OGÓLNIE Z KRAJÓW ODLEGŁYCH OD NAS O TYSIACE KILOMETROW, PODOBNIE JEST Z SOKAMI, W OGÓLE NIE PIJAM SOKÓW, SAMA ROBIĘ NAPOJE I LEMONIADY NP: Z IMBIRU, JABŁEK, GRUSZEK, NATKI PIETRUSZKI I OGÓRKA…
- życie bez cukru jest jak najbardziej mozliwe wręcz wskazane, nie widzę powodu dlaczego nasze dzieci miałyby być faszerowane tonami cukru w sokach, napojach i słodyczach rzecz jasna, musimy szczególnie w dzieciaczkach wzbudzać nowe i zdrowe nawyki
- SPOSÓB na przetrwanie przed tv haha – polecam zdrowe przekąski, o których czytamy wyżej: orzechy, ziarna, pestki, marchewkę, jabłko, seler naciowy itp, po prostu mam podobny problem co przedmówczyni…
- powiem jaki mam problem i co udowodnili naukowcy badający nawyki żywieniowe to 100 % prawdy: najwięcej przekąsek i podjadania następuje podczas oglądania TV, filmików czy przeglądania stron internetowych!!! Jemy mechanicznie, nawet nie zdając sobie sprawy z tego jakie ilości kalorii spozywamy, sama osobiście to zauwazyłam i jak ognia staram się unikać siadania przed TV czy ulubionym serialem z paczką delicji czy innych łakoci…
- Przepis na pstrąga z leczo :Składniki:Ryba:
250g fileta z pstrąga (u mnie pstrąg łososiowy)
2 łyżeczki koperku
1 łyżeczka pietruszki
sól
pieprz
3 łyżki soku z cytryny
plaster cytryny do dekoracji
rozmaryn
1 ząbek czosnku
Leczo:
1 cukinia
200g pieczarek
1/2 dużej czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
sól
pieprz
Przygotowanie:
Filet z pstrąga umyć i oczyścić. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawami: solą, pieprzem, rozmarynem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Pozostawić na około 30 minut w lodówce.
Pstrąga piec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku przez 15 minut w 200°C.
Do garnka wlać olej rzepakowy. Rozgrzać go. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinie i plasterki pieczarek. Dusić pod przykryciem do momentu aż warzywa i pieczarki zmiękną. Można podlać nieco wodą, aby warzywa nie przypaliły się. Leczo doprawić paprykami, solą i pieprzem, a także wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
Paprykę pokroić w grube paski i ugrillować na patelni grillowej. Grillowaną paprykę dorzucić do reszty warzyw.
- Codzienne picie szklanki naparu z pokrzywy daje dużo dobrego dla naszego organizmu. Wpływa korzystnie na cerę,włosy a co najbardziej mnie interesuje to pomaga usunąć nadmiar wody w organizmie :-)
- Sałatka z awokado i mozarellą:garść pełnoziarnistego makaronu
1/2 awokado
mozarella
garść ziaren słonecznika
składniki na sos – 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz
Sposób przygotowaniaMakaron ugotować i odstawić do wystygnięcia.
Awokado obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie pokroić mozarellę.
Składniki połączyć ze sobą, posypując na koniec słonecznikiem.
Z podanych składników przygotować sos i polać nim całość. - Z przymrużeniem oka:
Gdy przyśni ci się, że:
jesz cukier – znaczy to, że otaczają cię pochlebcy
kupujesz cukier – czeka cię przyjemne życie
dostajesz cukier – ktoś stara się o twoją miłość - Koktajl na odtrucie i oczyszczenie organizmu.potrzebujemy:pół ogórka w skórce
cztery marchwie ze skórką
jedną łodygę selera
Jak przygotujemy?
Myjemy dokładnie wszystkie składniki i kroimy je w małe kawałki.
Wkładamy je do blendera i ucieramy do uzyskania jednorodnego koktajlu, po czym go wypijamy.
Spożywanie koktajlu powtarzamy przez 7 dni z rzędu.
- Przepis na rybne kotleciki.Chuda ryba niemrożona (np. filety z dorsza czy morszczuka) – ok. 550g
Kasza jaglana – 1/3 szklanki
Jajko – sztuka
Marchew starta na grubych oczkach – sztuka
Pęczek koperku
Sok z cytryny – 3 łyżki
Sól, pieprzSposób przygotowania:
Kaszę opłukaj pod gorącą wodą i wrzuć do szklanki osolonej, wrzącej wody – gotuj pod przykryciem przez 15 minut (nie mieszaj).
Rybę opłukaj i bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Zmiel maszynką do mielenia.
Do zmielonej ryby dodaj jajko, ugotowaną kaszę, marchew, posiekany koperek, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Formuj z masy kotleciki odciskając nadmiar wody.
Smaż z dwóch stron po 5 minut na delikatnie (dosłownie kilka kropli oleju/oliwy) natłuszczonej patelni do grillowania (może być też na zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką). - Dietetyczne burgery: SKŁADNIKI (5 burgerów):1 kubek ugotowanej ciecierzycy
1 kolba świeżej kukurydzy
1/2 pęczka świeżej kolendry (lub bazylii)
3 łyżki mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka nasion kuminu
2 szczypty różowej soli himalajskiejDODATKI:
bułki pełnoziarniste (użyj bezglutenowych dla wersji bez glutenu)
pomidor
sałata
domowa passata lub ketchup
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy świeże ziarna kukurydzy, pół pęczka kolendry (listki + łodygi), przyprawy, mąkę i delikatnie miksujemy.
Masa ma być grudkowata.
Następnie lepimy z niej 5 burgerów, układamy je na tacce i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podajemy w bułce z dodatkami lub jako dodatek do obiadu.
- Pani Basiu u mnie zdecydowanie – gdzie cukier, tego nie zjem. Efekty są, w tym tygodniu widzę, że puchnę ale to przez te pogody. U mnie bezboleśnie przeszedł detoks, jedynie brakowało mi owoców w pierwszych dwóch tygodniach, teraz wolę warzywa. W detoksie pomagają mi warzywne koktajle i rada by chęć na słodkie zastąpić tłustym lub serem- działa :). Z brzucha i talii zeszło 6-7 cm
- Z ciekawostek:Koncern Audi znalazł wreszcie dobre zastosowanie dla cukru. Jak wiadomo cukru nie należy jeść, gdyż jest to bardzo szkodliwe ale robić z niego benzynę można.
Audi wspólnie z francuską firmą Global Bionergies wybudują fabryki, gdzie będzie produkowany bio-izooktan. Tak właśnie nazywa się nowe paliwo powstałe z cukru. Ma tę zaletę, że nie trzeba w żaden sposób przebudowywać samochodów aby mogły jeździć na bio-izooktanie. Poza tym specjaliści twierdzą, że nowe paliwo ma same zalety. Na początek rocznie będzie produkowanych około 100 tysięcy litrów. - Ja ostatnio czytałam że szklanka wody rano na czczo jest dobra bo wpływa na nasz metabolizm i trawienie. Od tygodnia stosuję działa cuda. Czuję się lepiej. Może to tylko złudzenie ale niech trwa.
- Dziewczyny, w związku z tym ze burak tak zdrowy polecam szybką i chrupiącą sałatkę :)
Kroimy w kostkę średnią cebulę wrzucamy do miski i solimy. Na to też w kostkę kładziemy pokrojoną rzodkiewkę ok 10 szt, 1 jabłko i ugotowane buraki 500 g (ok 3 średnich, mogą być kupne już ugotowane), 3 łyżki jogurtu naturalnego i posiekany koperek. Wymieszać. Sól i pieprz do smaku :) smacznego!
(Ostatnie sugeruję bez jabłka oczywiście ;))
zobacz również:
- Program rzucania cukru – wiosenny detoks z Patrycją!
- Rzucamy cukier! TYDZIEŃ 1 – super nagrody od Eveline Cosmetics!
- Rzucamy cukier! TYDZIEŃ 2 – super nagrody od Eveline Cosmetics!
- Rzucamy cukier! TYDZIEŃ 3 – super nagrody od Eveline Cosmetics!
- Rzucamy cukier! TYDZIEŃ 4 – super nagrody od Eveline Cosmetics!
- Rzucamy cukier TYDZIEŃ 5 – super nagrody od Eveline Cosmetics!
- Regulamin akcji Rzucamy Cukier