Ryże Britta – wybór smaków – opinia blogerki

26 sierpnia 2012,
dodał: Margaretkaw
Artykuł zewnętrzny
Dzięki uprzejmości portalu

www.urodaizdrowie.pl

oraz producentowi ryżu
BRITTA


miałam możliwość przetestowania pięciu rodzajów ryżu:

Dlaczego warto jeść ryż?

Na stronie producenta BRITTA czytamy:


„Ryż jest znakomitym uzupełnieniem diety. Zawiera lekkostrawne węglowodany, białko i ma mniejszą zawartość tłuszczu niż wszystkie inne ziarna. Poddany technice parboiled zachowuje 80% witamin i minerałów! Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera tłuszczów, nie uczula i nie zawiera glutenu. Znakomicie sprawdza się jako element diety dzieci, rekonwalescentów i przede wszystkim fantastycznie smakuje sam i jako składnik tysięcy wyśmienitych dań.”

Britta Ryż Dziki to produkt o wyszukanym smaku. Oprócz walorów smakowych cechuje go orzechowy zapach i smak. Ziarno ryżu dzikiego jest bardzo długie, o charakterystycznym czarno – brązowym kolorze. Jest wspaniałym dodatkiem do dań z mięsa i ryb.

Britta Ryż Biały dłuższej ekspozycji roślin na słońcu i zasobnej, żyznej glebie, ryż zawdzięcza jedyną w swoim rodzaju, nieco twardsza, strukturę, śnieżnobiały kolor oraz wyśmienity smak i delikatny aromat.
Znakomity do przygotowania dań kuchni tradycyjnej i egzotycznej. Polecany także do sałatek, przystawek i słodkich deserów.


Britta Ryż Parboiled specjalnie preparowany termicznie zachowuje wewnątrz ziarna witaminy i składniki odżywcze. Podczas gotowania nabiera delikatnego, złocistego koloru i wyraźnego aromatu.
Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb oraz potraw z warzyw. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek i deserów owocowych.

Britta Ryż Jaśminowy znany jest jako „tajski pachnący ryż” – za sprawą charakterystycznego aromatu, wydzielającego się delikatną nutą podczas gotowania.
Naturalny, subtelny aromat ryżu współgra z potrawami kuchni tajskiej i azjatyckiej oraz z daniami z owoców morza i drobiu. Jest propozycją dla znawców kuchni klasycznej, jak i dla szukających nowych smaków i inspiracji kulinarnych.

Britta Ryż Brązowy jest jednym z najmniej przetworzonych, a co za tym idzie, najbardziej wartościowych na świecie. Z ziarna usuwa się jedynie jego zewnętrzne okrywy, zachowuje zarodek i warstwę przylegająca do nasiona, dzięki czemu zachowuje więcej składników odżywczych. Britta Ryż Brązowy gotuje się nieco dłużej, a ugotowany ma lekko kleistą strukturę.
Zastosowanie:
Ceniony przez konsumentów zdrowej żywności i wegetarian. Polecany do potraw mięsnych, dań z sosami oraz dań typu casserole.

W mojej kuchni znalazły zastosowanie wszystkie rodzaje ryżu.
Idealne okazało się połączenie ryżu brązowego, jaśminowego i dzikiego jako dodatek do drugiego dania. Przygotowując ryże do jednego posiłku należy zrobić to w odpowiednim odstępie czasu, gdyż np. ryż dziki wymaga 45 minut gotowania.
Danie z wykorzystaniem trzech rodzajów ryżu zyskało na walorach smakowych, niecodziennym wyglądzie oraz właściwościach zdrowotnych.

Z połączenia ryżu parboiled i białego wyczarowałam sushi. Pozwoliłam, aby ryże gotowały się o 5 minut dłużej niż zaleca producent, aby nabrały bardziej kleistej konsystencji, co pozwoliło na dokładne zlepienie brzegów.

Do tego dania potrzebujemy:

po jednym woreczku ryżu białego i parboiled
opakowanie paluszków krabowych
1 pora
1 paprykę
1 cytrynę
3 łyżeczki sosu sojowego
6 płatów wodorostów nori

Sposób wykonania:
Rozmrażamy paluszki krabowe. Ryże gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie myjemy i kroimy pora oraz paprykę. Po ugotowaniu do ryżu dodajemy sok z całej cytryny oraz  sos sojowy, dokładnie mieszamy. Rozsmarowujemy na płatach nori i układamy paluszki krabowe, paski pora i papryki. Zwijamy w wałek, kroimy plastry o szerokości 1,5-2 cm. Podajemy z wasabi.

Testowała:

Margaretkaw – Z przyjemnością przetestuję produkty kulinarne i nie tylko. Gotowanie jest jedną z moich pasji.
Prowadzi bloga: http://przepisownik.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.