Ryże BRITTA – opinia testerki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ryże BRITTA – opinia testerki

13 września 2012, dodał: lipstick
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Bardzo mi miło, że zostałam wybrana do testu ryży Britta. Dotąd znałam tylko ryż biały tej marki, więc z chęcią zapoznałam się z jakością innych odmian ryżu, dostępnych na rynku. Oto cały zestaw, który otrzymałam za pośrednictwem portalu Urodaizdrowie.pl:

Ryż jaśminowy: ma długie, śnieżnobiałe ziarna. Dzięki swojemu wyjątkowo delikatnemu zapachowi i smakowi został przeze mnie użyty jako składnik słodkiego deseru – wymieszany z twarożkiem,  śmietaną i cukrem, ozdobiony pokrojonymi cząstkami brzoskwini – bardzo przypadł do gustu moim dzieciom! Już planuję jego kolejne wersje, z innymi owocami jako dodatkiem. Dzięki niemu teraz mogę przemycić zdrowe owoce, do których wcześniej moje pociechy się nie garnęły…

Ryż brązowy: ma wiele właściwości zdrowotnych, ponieważ przy jego przygotowywaniu nie została usunięta warstwa przylegając do nasiona ani zarodek. Świetnie nadaje się do przyrządzenia papryki faszerowanej. Oto mój przepis: mieszamy ze sobą lekko podgotowany ryż brązowy, mięso mielone, pociętą na drobno zieloną natkę pietruszki, pociętą w kostkę paprykę czerwoną i żółtą, sól i pieprz ziołowy do smaku. Nadziewamy oczyszczone papryki pozbawione wierzchów i zapiekamy w piekarniku ok. 25-30 minut.

Ryż biały: dobrze smakuje z gulaszem wołowym oraz dodatkiem sałatki z rzodkiewki, pomidorów, czerwonej papryki, pora, selera i natki pietruszki. Po ugotowaniu nadal ma dość sypką konsystencję, nie skleja się, a jego delikatny smak jest dobrym dodatkiem do mięsa wołowego.

Ryż dziki: dobrze komponuje się z tradycyjnym daniem, jakim są gołąbki.  Wnosi nutę egzotyki do obiadu, który dotąd zwykle był podawany z ziemniakami.  Ma orzechowy smak, gotuje się trzy kwadranse. Dzięki niemu naprawdę doceniłam ryż nie tylko jako dodatek, konkurujący z ziemniakami czy makaronami, ale jako ważny składnik dania, zdrowy i pełny witamin i soli mineralnych.

Ryż parboiled: zaprezentowałam go z typowym leczo – jego delikatny smak i zapach doskonale tonuje pikantność tego dania, które zawsze robię z dużym dodatkiem cebuli – wtedy nabiera niepowtarzalnego, głębokiego smaku.

Mój test wypadł naprawdę smakowicie. Ryże okazały się wysokiej jakości, po ugotowaniu zachowywały odpowiednią formę, daleką od lepkiej brei, jaką nieraz widziałam w mojej kuchni gotując ryż. Polecam go z całego serca i dziękuję za możliwość jego przetestowania.

Testowała:

Aneta

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...