Ryże Britta – opinia testerki

1 września 2012,
dodał: kociara
Artykuł zewnętrzny

Hej Dziewczyny:)

Jakiś czas temu otrzymałam za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie zestaw 5 rodzajów ryży marki Britta do testów konsumenckich:)

W zestawie znalazły się:

– ryż biały

– ryż brązowy

– ryż jaśminowy

– ryż dziki

– ryż parboiled

Wszystkie rodzaje ryży po ugotowaniu są sypkie, ziarenka nie lepią się ze sobą, tak jak w przypadku innych marek ryży. Jest to wielki plus, zarówno gdy chcemy przygotować sałatki z ryżem, czy jakieś dania obiadowe, do których ryż byłby dodatkiem zamiast ziemniaków. Nie polecam tych ryży do robienia domowego sushi, do tego rodzaju dań potrzebny jest ryż, który się lepi ze sobą.

Dodatkowo na każdym opakowaniu znajdziemy bardzo oryginalne przepisy na sałatki z ryżem, dania mięsne i dania warzywne z ryżem jako dodatkiem i w roli głównej.

Najbardziej z całego zestawu zaciekawił mnie ryż dziki. Nigdy go nie jadłam, a dodatkowo zaciekawił mnie swoim czarno-brązowym kolorem.

Jednak do pierwszego dania użyłam ryżu Parboiled i zrobiłam z niego

Sałatkę z wędzonym kurczakiem, ananasem i kukurydzą

Składniki:

– wędzony kurczak (np. paczkowane udka:)

– puszka kukurydzy

– puszka ananasa

– 100 g ryżu

– duża śmietana 18%

– dwie stołowe łyżki majonezu

Przygotowanie:

Ryż gotujemy i czekamy, aż wystygnie. Wędzonego kurczaka oraz ananasa kroimy w kostkę i wrzucamy do miski z zimnym ryżem. Dodajemy kukurydzę ( ja dodałam całą, bo ją uwielbiam:). Do śmietany dodajemy dwie łyżki stołowe majonezu i mieszamy. Dodajemy śmietanę z majonezem do naszych składników i mieszamy:)

Drugą potrawą, jaką zrobiłam, była również sałatka – ale tym razem z ryżem jaśminowym:)

Sałatka z ryżem, rodzynkami i kukurydzą

Składniki:

– puszka kukurydzy

– garść rodzynek

– 100 g ryżu

Przygotowanie:

Przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie:) Namaczamy rodzynki w soku z ananasa (zostawiłam sobie sok z poprzedniego przepisu:) Gotujemy ryż i czekamy aż wystygnie. Dodajemy do ryżu kukurydzę oraz rodzynki, dokładnie mieszamy i możemy wcinać:)

A na koniec zostawiam Was z pomidorową mojej babci, przepis jest tajny, więc nie mogę go Wam zdradzić, ale z białym ryżem była przepyszna:)

Dziękuję portalowi Uroda i Zdrowie oraz firmie SAWEX – dystrybutorowi ryży Britta – za możliwość testowania tych niesamowitych ryzży:) Buziaczki i do następnego:*

Testowała:

Paulina



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.