Ryż Britta 5 rodzajów – opinia testerki

10 września 2012, dodał: eastgirl
Artykuł zewnętrzny

Przez ostatni miesiąc miałam prawdziwą przyjemność testować różne rodzaje ryżu marki BRITTA – we współpracy z moim ulubionym portalem Urodaizdrowie.pl. Na pierwszy ogień poszły te rodzaje, które znałam tylko ze  słyszenia – a mianowicie ryż dziki, brązowy i jaśminowy. Byłam zwłaszcza ciekawa tego ostatniego…

Ryż jaśminowy BRITTA pochodzi z Wietnamu, ma śnieżnobiałe ziarno, kojarzące się z kwiatami jaśminu oraz delikatny zapach. Jest zwłaszcza przeznaczony do dań o subtelnym smaku i do deserów, gdyż zachowuje po ugotowaniu sypką konsystencję, więc użyłam go do przygotowania słodkiego podwieczorku:

Ugotowany ryż wymieszałam z budyniem waniliowym ugotowanym wg przepisu, a następnie przybrałam pokrojonym w plasterki bananem oraz borówkami. Smakował przepysznie!

Ryż dziki BRITTA, pochodzący z USA, to jedna z najmniej przetworzonych odmian ryżu. Jego egzotyczny wygląd i orzechowa nuta smaku od razu nasunęły mi pomysł na użycie go do dania obiadowego z klasycznym sosem z pieczarkami. Zaskoczyło mnie, że ten ryż gotuje się przez 45 minut, więc to najlepszy dowód na to, jak jest naturalny  nieprzetworzony! Świetnie podkreślił smak pieczarek, nadając mu głębi i niepowtarzalności. Moja rada – najlepsze do sosu są małe pieczarki, które można przyrządzić bez krojenia kapelusza na części. Przyznacie sami, że obiad wygląda świetnie i zapewniam, że smakuje wybornie!

Ryż brązowy BRITTA pochodzi z Argentyny. Jest jednym z najbardziej wartościowych ryżów na świecie, bo zawiera zarodek, usuwany przy produkcji ryżu białego. Jest bogatym źródłem błonnika, witamin i soli mineralnych.  Ja podałam go z kotletem mielonym pod „pierzynką” z duszonej cebulki oraz z surówką z marchewki, pora i kapusty włoskiej. Dla urozmaicenia palety smaków danie zostało też przybrane plasterkami ogórka i malinami.


A oto kolejne, znane mi już rodzaje ryżu, które testowałam:

Ryż biały BRITTA pochodzi z Surinamu. W Polsce zwykle jest używany do tradycyjnych dań, jak np. zupa pomidorowa, ale ja użyłam go do „produkcji” szaszłyków, które moja rodzina po prostu uwielbia! Nie widać go tu wprawdzie, bo został użyty do klopsików, widocznych na zdjęciu – ale dzięki niemu danie zyskało na delikatności i walorach odżywczych! Do klopsików polecam mięso mielone z indyka oraz jajko przepiórcze i bazylię do przyprawienia. Odpowiednio skomponowany zestaw owoców: winogrono białe, śliwka, banan oraz borówka to prawdziwa gratka zwłaszcza dla dzieci. Polecam to danie na niedzielny piknik!

Ryż parboiled BRITTA pochodzi z Grecji.  Mnie posłużył jako delikatny dodatek do pulpetów oraz młodej gotowanej kapusty. Jego delikatny smak znakomicie współgra z innymi składnikami tego dania, odpowiednio przyprawionymi.

Po przetestowaniu całego kompletu odmian ryżu BRITTA muszę stwierdzić, że wszystkie wyróżnia wysoka jakość, co zauważyła cała moja rodzina. Ryż nie klei się, można z nim komponować proste i bardziej wykwintne daniamożna powiedzieć że pasuje na każdą okazję:). Mnie osobiście najbardziej przypadły mi do gustu: ryż dziki i ryż jaśminowy – i to one na stale zagoszczą w moim menu, natomiast do pozostałych będę wracać w zależności od dań, które akurat zrodzą się w mojej kulinarnej wyobraźni…

Dziękuję bardzo za możliwość testowania tak ciekawych produktów!