Ryż Britta w 5 smakach – opinia blogerki

23 sierpnia 2012, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

Zostałam wybrana przez portal do przetestowania kilku smaków ryżu od dystrybutora ryżu Britta – firmę Sawex. Z przyjemnością się zgodziłam, ponieważ bardzo lubię potrawy z ryżem i często wykorzystuję go w kuchni.

Miałam okazję przetestować 5 różnych rodzajów ryżu Britta: Biały, Parboiled, Brązowy Jaśminowy i Dziki (kolejność recenzji – od tych, które najbardziej mi smakowały).

Britta Ryż Parboiled specjalnie preparowany termicznie zachowuje wewnątrz ziarna witaminy i składniki odżywcze. Podczas gotowania nabiera delikatnego, złocistego koloru i wyraźnego aromatu, ma nieco twardszą strukturę. Zaletą tego ryżu jest jego sypkość i puszystość.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1440 kJ / 344 kcal
Białko: 6,8 g
Węglowodany: 77,7 g
Tłuszcz: 0,6 g

Zastosowanie: Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb oraz potraw z warzyw. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek i deserów owocowych.
Masa netto: 4x 100 g
Opinia: Rzeczywiście ryż po ugotowaniu był sypki, ziarna nie otwierają się jak w przypadku np ryżu brązowego czy białego. Delikatny w smaku. Zaletą jest jego uniwersalność, można go stosować do wszystkiego. U mnie bardzo dobrze sprawdził się na słodko. Polecam spróbować.

Ryż wykorzystałam do zrobienia:

Placki waniliowo-kakaowe z ryzem

Britta Ryż Dziki to produkt o wyszukanym smaku. Uprawiany jest w północnej Ameryce i delcie Missisipi, przez wieki był głównym pożywieniem Indian. Oprócz walorów smakowych cechuje go orzechowy zapach i smak. Ziarno ryżu dzikiego jest bardzo długie, o charakterystycznym czarno – brązowym kolorze. W czasie gotowania zwiększa swoją objętość.
Zastosowanie: Jest wspaniałym dodatkiem do dań z mięsa i ryb, sałatek i egzotycznych potraw.
Masa netto: 4x 50 g
Opinia: Tego ryżu byłam najbardziej ciekawa, gdyż nigdy go nie jadłam, a jego wygląd intryguje. Po ugotowaniu ziarna są lekko twardawe, otwierają się, dodają smaku oraz eleganckiego wyglądu potrawom. Mały minus: ryż dla cierpliwych (gotowanie to aż 45min.) a w 1 torebce tylko 50g ryżu. Ryż bardzo ciekawy w smaku. Polecam koniecznie spróbować.


Ryż wykorzystałam do zrobienia:

Pikantna pierś kurczaka z curry i dzikim ryżem

Britta Ryż Jaśminowy znany jest jako „tajski pachnący ryż” – za sprawą charakterystycznego aromatu, wydzielającego się delikatną nutą podczas gotowania. Pochodzi z malowniczych północno-wschodnich górzystych prowincji Tajlandii. Ziarna tej odmiany są wysmukłe, długie i śnieżnobiałe jak kwiaty jaśminu. Ryż ten jest zawsze sypki i nigdy się nie skleja.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1440 kJ / 344 kcal
Białko: 6,7 g
Węglowodany: 78,9 g
Tłuszcz: 0,7 g

Zastosowanie: Naturalny, subtelny aromat ryżu współgra z potrawami kuchni tajskiej i azjatyckiej oraz z daniami z owoców morza i drobiu. Jest propozycją dla znawców kuchni klasycznej, jak i dla szukających nowych smaków i inspiracji kulinarnych.
Masa netto: 4x 100 g
Opinia: Jeśli ktoś myśli, że ryż będzie miał smak herbaty jaśminowej jest w błędzie – nie czuć jaśminu. Ryż jest bardzo dobry w smaku. Po ugotowaniu sypki, ziarna nie otwierają się. Idealnie komponuje się z potrawami z kuchni azjatyckiej. Zachęcam koniecznie do spróbowania.


Ryż wykorzystałam do zrobienia:

Pierś kurczaka po chińsku z ryżem jaśminowym


Britta Ryż Brązowy jest jednym z najmniej przetworzonych, a co za tym idzie, najbardziej wartościowych na świecie. Z ziarna usuwa się jedynie jego zewnętrzne okrywy, zachowuje zarodek i warstwę przylegająca do nasiona, dzięki czemu zachowuje więcej składników odżywczych. Ryż ten gotuje się nieco dłużej, a ugotowany ma lekko kleistą strukturę.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1349 kJ / 322 kcal
Białko: 7,1 g
Węglowodany: 76,8 g
Tłuszcz: 1,9 g

Zastosowanie: Ceniony przez konsumentów zdrowej żywności i wegetarian. Polecany do potraw mięsnych, dań z sosami oraz dań zapiekanych.
Masa netto: 4x 100 g
Opinia:Po ugotowaniu ziarna lekko otwierają się, wizualnie nie wyglądają tak ładnie jak np. w przypadku ryżu parboiled czy jaśminowego. Nie zauważyłam natomiast, żeby miał kleistą strukturę. Mały minus, że musimy go gotować 35min. Bardzo dobry w smaku, doskonale komponuje się zarówno z warzywami i rybą czy owocami. Polecam wypróbować.


Ryż wykorzystałam do zrobienia:

 
Mintaj z ryżem i makaronem z cukinii

Britta Ryż Biały sprowadzany aż z Ameryki Południowej, z ekologicznie czystych terenów. Dłuższej ekspozycji roślin na słońcu i zasobnej, żyznej glebie, ryż zawdzięcza jedyną w swoim rodzaju, nieco twardsza, strukturę, śnieżnobiały kolor oraz wyśmienity smak i delikatny aromat. Jest zaliczany do ryżów długoziarnistych (ok. 6-7 mm długości), nie ma frakcji drobnych, dzięki czemu jest sypki i nigdy się nie skleja.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1440 kJ / 344 kcal
Białko: 6,7 g
Węglowodany: 78,9 g
Tłuszcz: 0,7 g

Zastosowanie: Znakomity do przygotowania dań kuchni tradycyjnej i egzotycznej. Polecany także do sałatek, przystawek i słodkich deserów.
Masa netto: 4x100g
Opinia: Ryż tradycyjny i chyba najczęściej używany przez większość z nas. Doskonale nadaje się do zup. Po ugotowaniu ziarna lekko otwierają się. Jego smak wszyscy znają dlatego dla odmiany polecam wypróbować inne smaki ;)


Ryż wykorzystałam do zrobienia:



Zupa pomidorowa z ryżem








Wszystkie rodzaje ryżu bardzo mi smakowały, polecam je wypróbować.

Testowała:

Aga – Staram się gotować szybko i zdrowo. Lubię eksperymentować z nowymi smakami i składnikami. Efekty można zobaczyć na moim blogu kulinarnym http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/. Zapraszam:)