Ryż – zdrowy i smaczny dodatek do obiadu

14 października 2011, dodał: Kasia
Artykuł zewnętrzny

Ryż to jeden ze zdrowszych dodatków do obiadu. Posiada dużo wartościowego białka, błonnik, witaminy B i PP oraz składniki mineralne, a wśród nich mangan, żelazo, potas i wapń. To dlatego polecany jest przez wielu dietetyków jako składnik zdrowych diet i często proponowany jako zdrowa alternatywa dla ziemniaków i makaronu. Na rynku istnieje wiele najróżniejszych rodzajów ryżu.

Ryż biały długoziarnisty to najpopularniejszy gatunek ryżu na świecie. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Doskonale pasuje do zup, mięsa i warzyw, a także do sałatek. Charakteryzuje się wyraźnym smakiem. Ryż biały ze względu na krótki czas przyrządzania nie traci walorów smakowych i odżywczych.

Ryż biały ma szerokie zastosowanie dietetyczne (przy miażdżycy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, marskości wątroby, nadczynności gruczołu tarczycy, otyłości). Stosuje się go w żywieniu dzieci, ludzi starszych, sportowców, alergików.

Ryż biały długoziarnisty

Ryż Basmati uznawany jest z kolei za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów, jest długoziarnisty i aromatyczny. Ten charakterystyczny aromat wynika ze specyfiki klimatu: kombinacji mrozu i słońca. W glebę, na której rośnie, wsiąka krystaliczna woda spływająca
z lodowców Himalajów. Te niepowtarzalne warunki klimatyczne dają w efekcie wyjątkowy aromat, niepodobny do innych gatunków ryżu.

Ryż Basmati może być przechowywany długo, nabiera wtedy specjalnych właściwości i walorów smakowych. Najlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza. Ziarna ryżu Basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste, wyróżniają się też czysto białym kolorem.

Ryż basmati

Ryż Parboiled jest preparowany termicznie, dzięki czemu wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki odżywcze oraz znacznie skraca się czas gotowania. Po ugotowaniu jest lekki i puszysty, nigdy się nie skleja.

Ryż Parboiled jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb oraz potraw z warzyw. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek czy deserów owocowych. Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie.

Ryż parboiled

Firma Kupiec to lider w sprzedaży Ryżu Basmati, Naturalnego, Dzikiego, Jaśminowego oraz Dzikiego&Parboiled w Polsce. W jej ofercie znaleźć można ogromny wybór najróżniejszych rodzajów ryżu.

Ceny:

Ryż biały długoziarnisty: 2,69zł

Ryż Basmati: 4,59zł

Ryż Parboiled: 3,19zł

Ryże firmy Kupiec



FORUM - bieżące dyskusje

Szkodliwe składniki chipsów
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Dziwne ogłoszenia
Lepsi są red pilianie co to uważają że kobiety to samo zło,...
Cienie pod oczami
Są dobre korektory w odcieniu zieleni, one świetnie maskują cienie....
Pomysł na ferie zimowe
Wisła i Polańczyk są najlepsze na feryjne wyjazdy.