Ryż – zdrowy i smaczny dodatek do obiadu

14 października 2011,
dodał: Kasia
Artykuł zewnętrzny

Ryż to jeden ze zdrowszych dodatków do obiadu. Posiada dużo wartościowego białka, błonnik, witaminy B i PP oraz składniki mineralne, a wśród nich mangan, żelazo, potas i wapń. To dlatego polecany jest przez wielu dietetyków jako składnik zdrowych diet i często proponowany jako zdrowa alternatywa dla ziemniaków i makaronu. Na rynku istnieje wiele najróżniejszych rodzajów ryżu.

Ryż biały długoziarnisty to najpopularniejszy gatunek ryżu na świecie. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Doskonale pasuje do zup, mięsa i warzyw, a także do sałatek. Charakteryzuje się wyraźnym smakiem. Ryż biały ze względu na krótki czas przyrządzania nie traci walorów smakowych i odżywczych.

Ryż biały ma szerokie zastosowanie dietetyczne (przy miażdżycy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, marskości wątroby, nadczynności gruczołu tarczycy, otyłości). Stosuje się go w żywieniu dzieci, ludzi starszych, sportowców, alergików.

Ryż biały długoziarnisty

Ryż Basmati uznawany jest z kolei za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów, jest długoziarnisty i aromatyczny. Ten charakterystyczny aromat wynika ze specyfiki klimatu: kombinacji mrozu i słońca. W glebę, na której rośnie, wsiąka krystaliczna woda spływająca
z lodowców Himalajów. Te niepowtarzalne warunki klimatyczne dają w efekcie wyjątkowy aromat, niepodobny do innych gatunków ryżu.

Ryż Basmati może być przechowywany długo, nabiera wtedy specjalnych właściwości i walorów smakowych. Najlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza. Ziarna ryżu Basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste, wyróżniają się też czysto białym kolorem.

Ryż basmati

Ryż Parboiled jest preparowany termicznie, dzięki czemu wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki odżywcze oraz znacznie skraca się czas gotowania. Po ugotowaniu jest lekki i puszysty, nigdy się nie skleja.

Ryż Parboiled jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb oraz potraw z warzyw. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek czy deserów owocowych. Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie.

Ryż parboiled

Firma Kupiec to lider w sprzedaży Ryżu Basmati, Naturalnego, Dzikiego, Jaśminowego oraz Dzikiego&Parboiled w Polsce. W jej ofercie znaleźć można ogromny wybór najróżniejszych rodzajów ryżu.

Ceny:

Ryż biały długoziarnisty: 2,69zł

Ryż Basmati: 4,59zł

Ryż Parboiled: 3,19zł

Ryże firmy Kupiec



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.