Ryby, bardzo często obok brokułów czy zielonej fasolki stanowią grupę produktów „z daleka” omijanych przez dzieci. Być może dlatego tak rzadko królują na naszych stołach. A szkoda, bowiem bogate są w liczne składniki, które pomagają zadbać o organizm w każdym wieku.
Jaką „moc” kryją w sobie produkty zamieszkujące wody rzek, jezior czy mórz? Oto tylko niektóre nich:
- Wzmacniają serce – są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a najwięcej ich posiadają: łosoś, tuńczyk, makrela, śledź. Wystarczy zjeść 80 g łososia wędzonego, by dostarczyć organizmowi dzienną dawkę kwasów omega-3. Dodatkowo obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i lipidów, rozszerzają naczynia krwionośne czy zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
- Powodują lepszy wygląd skóry – opóźniają starzenie się, dlatego na pewno powinny zostać wprowadzone do diety przez osoby, które walczą z czasem i chcą jak najdłużej zachować młody wygląd cery. Ryby posiadają w sobie sporą ilość łatwo przyswajalnego białka oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D oraz E.
- Ułatwiają zachować spokój ducha – ryby słodkowodne zwiększają poziom serotoniny, czyli tak zwanego hormonu szczęścia i działają antydepresyjnie. Dlatego warto po nie sięgać przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie jesteśmy podatni na depresję.
Po mimo tego, że ryby nie stanowią podstawy naszej codziennej diety i królują na naszych stołach zazwyczaj w okresach świątecznych, a szczególnie na wigilijnym stole, zależy nam na tym, aby pochodziły ze zrównoważonych połowów – zgodnie z raportem WWF aż 79% Polaków jest tego zdania.
Dlatego tak ważne jest, aby firmy z branży rybołówstwa pozyskiwały produkty z certyfikowanych łowisk i same również, jeśli funkcjonują w łańcuchu dostaw tego produktu – posiadały odpowiedni certyfikat.
O jakim certyfikacie mowa?
Certyfikacie MSC! O ten certyfikat mogą ubiegać się:
- Rybacy – prowadzący połowy na danym łowisku. Posiadany certyfikat zapewnia, że rybołówstwo prowadzone jest przez nich w sposób, który zapobiega przełowieniu lub załamaniu liczebności danego stada.
- Przetwórcy, firmy transportowe, sieci handlowe, restauracje, w celu zagwarantowania identyfikowalności ryb złowionych na łowiskach posiadających certyfikat MSC.
Zrównoważone środowisko
Podobnie jak w przypadku rybołówstwa, zabiega się również o prowadzenie zrównoważonego rozwoju środowiska, co wymuszone zostało przez takie czynniki jak: degradacja środowiska naturalnego, wyczerpywanie się zasobów surowców nieodnawialnych czy wzrastająca gęstość zaludnienia. Na szczęście coraz więcej firm dostrzega ten problem i decyduje się powziąć działania zmniejszające zanieczyszczenie przyrody. Pomocne w tym jest wdrożenie systemu ISO 14001 – czyli systemu zarządzania środowiskiem.