Ryby z grilla – różne przepisy

Avatar photo
18 października 2022,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Grillować można niemal wszystko, począwszy od mięsa, poprzez warzywa, owoce, sery, na rybach i owocach morza kończąc. Zatem jak grillować ryby, aby smakowały wybornie i efektownie prezentowały się na talerzu?

ryby z grilla

Jeśli zdecydujemy się na łososia, tuńczyka lub inną rybę o zwartym mięsie dodatkowe akcesoria nie będą potrzebne. Te gatunki ryb świetnie nadają się na grilla. Podczas grillowania zachowują swój kształt, a obracane, nie rozpadają się. Nieco inaczej zachowują się ryby o delikatnym mięsie, takie jak pstrąg czy okoń morski. Choć te grillowane ryby smakują wyśmienicie, to niełatwo je przygotować nie mając odpowiednich akcesoriów. Tym bardziej że gatunki te zwykle grilluje się w całości. Położone bezpośrednio na ruszt mogą do niego przywierać, a co gorsze — rozpaść się podczas obracania. Aby temu zapobiec, należy je przed grillowaniem umieścić w specjalnym, metalowym koszyczku lub zawinąć w folię aluminiową.

Mięso ryb jest niezwykle delikatne w smaku, dlatego tak ważny jest wybór odpowiednich przypraw, które podkreślą jego wyjątkowe walory smakowe i niepowtarzalny aromat. Rewelacyjnie smakują grillowane ryby w całości, zwłaszcza doprawione plasterkami cytryny, natką pietruszki, koperkiem czy innymi świeżymi ziołami. Kiedy mięso przestaje być szkliste to znak, że ryba jest gotowa i można ją zdjąć z grilla.

Okoń z grilla

Składniki:
– 2 okonie w całości
– 1/2 pęczka świeżego estragonu
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka pieprzu czarnego
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła
– 1 cytryna

Przygotowanie:
Okonia oczyścić. Następnie skropić oliwą z oliwek wewnątrz oraz na zewnątrz i posypać solą (przyprawą do ryb) i pieprzem. Do środka ryby włożyć masło, posiekany czosnek oraz całe zioła wraz z łodygami. Na wierzchu naciąć delikatnie nożem skórę ryby z obu stron. Okonia grillować po 8 min. z każdej strony. W trakcie smażenia nie przewracać zbyt często, aby skórka mogła zrobić się mocno rumiana i chrupiąca. W trakcie skropić rybę sokiem z cytryny.

Okoń z grilla

Pstrąg z grilla

Składniki:
– 1 łyżka przyprawy do ryb lub soli
– 4 pstrągi
– 4 łyżki masła
– 2 łyżki koperku posiekanego drobno
– 1 łyżka natki pietruszki
– 4 gałązki rozmarynu
– 1 główka czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– pieprz
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Pstrągi dokładnie oczyścić i umyć. Oprósz przyprawą (solą) i pieprzem. Ryby odstawić na 0,5 godz. do lodówki. Do środka każdej ryby włożyć jedną gałązkę rozmarynu i trzy nieobrane ząbki czosnku. Stopione masło połączyć z zieleniną i sokiem z cytryny. Polać nim ryby z zewnątrz i w środku. Piec na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie po 7-10 min. z każdej strony.

Pstrąg z grilla

Grillowany filet z dorsza

Składniki:
– 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
– 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
– 1 łyżeczka nasion gorczycy
– 20 g (1/4 szklanki) wiórków kokosowych
– 1 pomidor, bez pestek, drobno posiekany
– 1 długie świeże zielone chili, pokrojone w cienkie plasterki
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
– 1 łyżka soku z limonki
– szczypta cukru pudru
– 4 (ok. 150 g) jędrne filety z białej ryby
– fasolka szparagowa gotowana na parze, do podania
– szparagi gotowane na parze, do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Spryskać olejem. Dodać cebulę i smażyć przez 5 min. do miękkości. Dodać imbir i nasiona gorczycy i smażyć przez 30 s. Dodać kokos i smażyć przez 1-2 min. do lekkiego złocistego koloru. Przełożyć do miski. Dodać pomidora, chilli, kolendrę, sok z limonki i cukier. Spryskać rybę olejem. Grillowć przez 2-3 min. z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Warzywa gotowane na parze podzielić na talerze. Na wierzch dodać rybę i łyżkę mieszanki kokosowej.

Grillowany filet z dorsza

Grillowany filet z morszczuka

Składniki:
– oliwa z oliwek
– 4 x 180 g filetów z białej ryby ze skórą
– biały ryż gotowany na parze, do podania
– 1 limonka plus ćwiartki limonki do podania
– 80 g grubo startego świeżego kokosa
– 1 małe czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
– 1 małe awokado, posiekany miąższ
– 5 cm kawałek imbiru, pokrojonego w zapałki
– 1 szklanka liści kolendry
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Posiekać grubo miąższ limonki, następnie dodać do miski kokos, chilli, awokado, imbir, liście kolendry, sos rybny i cukier. Przyprawę doprawić solą morską. Skórkę filetów rybnych kilkakrotnie naciąć, a następnie doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Filety rybne zawinąć w folię i grillować przez 2-5 min. Wyjąć i grillować jeszcze chwilkę aby skóra była chrupiąca i złocista z każdej strony. Ryż ugotowany na parze podzielić na cztery półmiski, nałożyć filety rybne i przyprawę z limonki. Podawać z ćwiartkami limonki.

Grillowany filet z morszczuka

Grillowany łosoś

Składniki
– 500 g kostki z łososia bez kości
– 8 ząbków czosnku
– kawałek imbiru
– 1 łyżka startej skórki z limonki
– 1/2 łyżeczki kminku w proszku
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka mąki
– 50 g liści kolendry
– 2 łyżki soku z limonki
– 1 łyżka czerwonego chili w proszku
– ½ łyżki proszku garam masala
– 50 ml oleju roślinnego
– 100 g twarogu

Przygotowanie:
W patelni podgrzać trochę oleju, dodać gram mąki i prażyć aż stanie się aromatyczna. W misce wymieszać resztę oleju, czerwone chili w proszku, kminek w proszku, garam masala, sok z limonki, czosnek, imbir, kolendrę i sól. Następnie dodać jogurt i prażoną mąkę. Wymieszać składniki i zrobić gęstą pastę. Dodać kostki rybne do miski z marynatą i dokładnie je obtoczyć. Marynować min. przez 1 godz. Rybę zawinąć w folię i grillować ok. 8 min. Podawać na gorąco z chutneyem miętowym.

Grillowany łosoś

zobacz również:

Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy

Kanapkowe pasty rybne – przepisy

Dieta kreteńska – śródziemnomorski sposób na zdrowie

Dania z grilla – różne przepisy



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.