Zdrowe odżywianie jest coraz bardziej w modzie. Szukamy produktów bogatych w witaminy, nietuczących, zdrowych. Zastanawiamy jak zmienić nasze nawyki żywieniowe aby jeść zdrowiej. Nie rezygnujmy jednak ze wszystkiego co wydaje nam się niezdrowe. Warto wcześniej dowiedzieć się co tak naprawdę jest dobre dla naszego organizmu.
W pozyskaniu informacji o stosowaniu tłuszczów w diecie może nam pomóc ruszająca właśnie kampania „Poznaj się na tłuszczach”. Zaangażowani w nią specjaliści przekonują, że tłuszcze są niezbędne dla naszego funkcjonowania.
Istotne jest aby dobierać tłuszcz we właściwy sposób do potraw. Wiedzieć na przykład, że nie będziemy smażyć w wysokich temperaturach na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia w wysokich temperaturach ale choćby olej rzepakowy lepiej się do tego nadaje. Odwieczne pytanie: masło czy margaryna – w tej kwestii też można wiele dowiedzieć się dzięki kampanii „Poznaj się na tłuszczach” i dokonać wyboru.
Warto do swojej diety dodać tłuszcze, które były mniej znane w kuchni naszych rodziców czy dziadków, ale teraz są dostępniejsze, np. olej z pestek winogron. Szczególnie dlatego, że jedzone w rozsądnych ilościach tłuszcze są wręcz niezbędne do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Są witaminy, które lepiej są przyswajane „w towarzystwie tłuszczy”. Tłuszcze chronią też nasze serce. Kiedy mówimy o tłuszczach od razu pojawiają się obawy dotyczące cholesterolu, ale wokół niego narosło wiele mitów. Jest też „dobry cholesterol”,który znacznie zmniejsza się zlepianie płytek krwi. Kwasy omega 3 i kwasy jednonienasycone zawarte w tłuszczach, w przeciwieństwie do pozostałych, szczególnie zwierzęcych, nasyconych tłuszczy, wykazują szczególne działanie przeciwzapalne, łagodząc również objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Dla tego tak ważny jest właściwy dobór tłuszczy. Przemawia to na korzyść tłuszczy roślinnych.
Nie zapominajmy też o urodzie. Dbamy o skórę, jej nawilżenie i urodę.Oczywiste, że stosujemy tłuszcze na zewnątrz skóry. Ale jakość tej naszej „powłoki” poprawiamy również jedząc tłuszcze. Kampania „Poznaj się na tłuszczach” i jej eksperci Instytutu Żywności i Żywienia, Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Zakładu Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zwracają też uwagę na problem jakim są produkty zawierające tłuszcze utwardzone. Stały się one popularne w przemyśle spożywczym dzięki swoim walorom. Tłuszcze utwardzone TFA i SFA ze względu na swoją strukturę wolniej ulegają utlenieniu i mogą być dłużej używane do wielokrotnego smażenia, a wypieki sporządzone na bazie utwardzonego tłuszczu mają dłuższy okres przydatności do spożycia oraz większą objętość, lepszą porowatość i delikatniejszą strukturę. Nie są to jednak tłuszcze polecane do ciągłego spożywania i trzeba zachowywać ostrożność przy zakupie wielu produktów je zawierających. Gdy karmimy nasze dzieci również o tym pamiętajmy, gdyż tłuszcze utwardzane znajdują się w wielu słodyczach.