Rukola, roszponka czy radicchio? Komponujemy letnie sałatki!

31 maja 2017, dodał: kulinaria
Artykuł zewnętrzny

file1496237167

Ile rodzajów sałat, tyle wyjątkowych potraw. Są one świetnym składnikiem letnich sałatek, dodatkiem do dań mięsnych i mogą stanowić zdrową przekąskę do pracy. Do wyboru: chrupiąca lodowa, włoska rukola, roszponka, cykoria lub bordowa sałata radicchio.

 

Włoska ulubienica

Rukola to ulubiona sałata włoskiej kuchni. U nas znana była już kilkadziesiąt lat temu – jako rukiew siewna. Teraz przeżywa swój kulinarny renesans. Z wyglądu przypomina listki mlecza i  jest bogata w wiele witamin, takich jak A i K.

Rukola jest bardzo wyrazista – ma zdecydowany, nieco korzenny, orzechowy smak. Świetnie pasuje do sałatek z dodatkiem pomidorów, ale dobrze też połączyć ją z delikatnymi serami czy owocami morza. Prostym, ale smacznym daniem do przygotowania z dodatkiem rukoli będzie orientalna sałatka z wędzonym łososiem, cukinią i awokado. „Możemy też dodać do niej pierś z kurczaka” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Orientalna sałatka

Składniki:

  • 3 garście rukoli
  • Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr 
  • 50 g łososia wędzonego
  • pół cukinii
  • awokado
  • 4 łyżki sezamu białego
  • 3 łyżki soku z limonki 
  • szczypta imbiru świeżego startego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • ¼ łyżeczki posiekanej papryczki chilli – dla lubiących ostrzejsze smaki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos dla nadania smaku – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z limonki, chilli, imbirem oraz olejem sezamowym i wymieszaj.
  2. Awokado przekrój wzdłuż na pół ostrym nożem, wyjmij pestkę, a następnie wydrąż miąższ. Pokrój w paski.
  3. Cukinię pokrój w plastry i zgrilluj. Sezam upal na suchej rozgrzanej patelni na złoty kolor, a łososia pokrój w cienkie plastry.
  4. Na półmisku rozłóż rukolę, na wierzchu ułóż kawałki awokado, cukinię oraz plastry łososia.
  5. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp sezamem i podawaj.

 

Drobna dużo może

Roszponka ma drobne liście i lekko orzechowy posmak. Im drobniejsze liście, tym będzie bardziej aromatyczna. Ten rodzaj sałaty pasuje do przepisów rodem z gorącego Południa – na przykład do włoskiej sałatki z cukinią. Do jej przyrządzenia potrzebny będzie filet z łososia, czerwona papryka, garść roszponki i małe kuleczki sera mozzarella. „Zamiast ryby możemy użyć piersi z kurczaka” – podpowiada szef kuchni Knorr:

Włoska sałatka z cukinią

Składniki:

  • cukinia
  • Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr 
  • 250 g filetu z łososia
  • 3 garście roszponki
  • 2 łyżki oliwek zielonych
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • 12 mini kulek mozzarelli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos dla nadania aromatu – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
  2. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 4 minuty.
  3. Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.
  4. W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.
  5. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

 

Będzie gorzko!

Sałata radicchio ma bordowe, grube liście z białymi zgrubieniami. Charakteryzuje się goryczką, więc dodajemy ją do sałatek z umiarem. Jej liści używa się też do dekoracji warzywnych kompozycji oraz dań głównych. Przechowywana w lodówce może wytrzymać w niej nawet cały tydzień. Jej intensywny smak da się przełamać dressingiem z dodatkiem koperku i oliwy:

 

 

Sałatka z kurczakiem wędzonym

Składniki:

  • 150 g kurczaka wędzonego
  • Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr 
  • 3 garstki rukoli
  • 4 liście raddichio
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • łyżka orzechów włoskich
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kromki pieczywa okrój ze skóry, a następnie pokrój w kostkę 0,5×0,5 cm. Natkę posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj pieczywo oraz posiekany czosnek. Grzanki opiekaj na patelni do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Dopraw do smaku i dodaj natkę.
  2. Raddicchio porwij na mniejsze kawałki. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni, a następnie pokrusz. Kurczaka porwij na kawałki.
  3. W salaterce wymieszaj sałaty, mięso z kurczaka, żurawinę oraz orzechy.
  4. W miseczce połącz zawartość opakowania Knorr, sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj dla nadania smaku.
  5. Gotowym sosem polej sałatkę, posyp po wierzchu chrupiącymi grzankami i podawaj.

 

Krucha jak lód

Sałata lodowa swoją nazwę nosi nieprzypadkowo. Przy łamaniu wydaje dźwięk, który przypomina kruszenie lodu. Ma łagodny, lekko słodki smak. Jest praktyczna, bo można ją przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Wiosną i latem można postawić na przepis na sałatkę z jajkiem, z dodatkiem sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i świeżego łososia:

Wiosenna sałatka z jajkiem

Składniki:

  • 200 g świeżego łososia
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr 
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 8 jajek przepiórczych
  • ¼ sałaty lodowej
  • pół sałaty radicchio
  • kiełki słonecznika, garstka
  • 2 łyżki zrębków drewnianych  do wędzenia
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp solą i skórką z cytryny.
  2. Na suchą patelnię wysyp drewniane zrębki i połóż kratkę. Patelnię podgrzewaj do momentu, gdy zrębki zaczną się lekko dymić – na kratce ułóż łososia, patelnię przykryj i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie patelnię odkryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu rybę wystudź.
  3. Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz, pokrój na połówki. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój na połówki. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z oliwą i sokiem z limonki.
  4. Sałaty wymieszaj z kiełkami słonecznika, dodaj pomidorki i przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki rozłóż połówki jajka oraz kawałki ryby porwane w ręku.
  5. Sałatkę polej przygotowanym sosem dla smaku i podawaj z grzankami.

 

Nie tylko dla odważnych!

Cykoria jest krucha i niepozorna, ale im mniejsza, tym lepsza. To źródło witamin, potasu i błonnika. Do tego cechuje się niewielką ilością kalorii (17 kcal/100g), dlatego będzie świetną przekąską dla osób chcących zadbać o linię. Wykorzystać ją możemy, by przygotować niezwykłą kompozycję podaną w niestandardowy sposób – w cykoriowych łódeczkach. Do jej przygotowania potrzebny będzie mix sałat, rzodkiewka, szczypiorek i ogórek. W misce łączy się składniki i nakłada do przygotowanych wcześniej łódeczek z cykorii, związanych szczypiorkiem. „W tym celu zamiast szczypioru możemy użyć pora – kroimy warzywo wzdłuż na cienkie paseczki i parzymy krótko we wrzącej wodzie” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Składniki:

  • cykoria
  • Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr 
  • 3 garście mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli)
  • pęczek rzodkiewki 
  • pół ogórka świeżego
  • garść kiełków słonecznika
  • 6 jajek przepiórczych
  • pęczek szczypioru od dymki – 1 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – dla nadania niezwykłego smaku zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min.), wystudź i obierz.
  2. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.
  3. Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.
  4. Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku
  5. Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.

Smacznego!