Do kawy: imbryk czy czajnik? Na ciastka: półmisek czy rawier? Co kryje się pod nazwą „garnitur do herbaty”, a czym jest kartoflanka? Porcelanowe serwisy potrafią liczyć nawet kilkadziesiąt różnych elementów. Na przykładzie zestawu Rococo ZP „Ćmielów” wyjaśniamy, co z czym się je, a w czym pije, by w pełni wykorzystać wszystkie możliwości porcelanowej zastawy.
Do kawy… i herbaty
Funkcjonalnie imbryk i czajnik to dwa takie same naczynia – służące do zaparzania i podawania kawy lub herbaty. Krótki rzut oka na jeden i drugi element pozwala jednak wskazać cechy charakterystyczne dla obu tych naczyń. W czajniczkach uwagę przykuwają ich geometryczne kształty kuli lub cylindra. Taka forma ma umożliwić dokładne określenie objętości cieczy, potrzebnej do przyrządzenia naparu. Czajniki mają zwykle pojemność 1 litra, a herbatę przygotowuje się na ćwierć, połowę lub dwie trzecie pojemności naczynia. Imbryki są z kolei wyższe i często bardziej zdobne, stanowią wizytówkę gospodarzy podczas relaksujących spotkań przy kawie z najbliższymi. W przypadku imbryków i czajniczków warto jednak pamiętać, że mniejsze znaczenie ma to, którego z naczyń użyjemy do zaparzenia kawy, a którego do herbaty, ważniejszą kwestią jest po prostu podjęcie decyzji o przygotowaniu napoju w porcelanie, a nie w glinianym lub fajansowym naczyniu. – Parzenie gorących napojów w naczyniach porcelanowych ma duże znaczenie dla jakości kawy lub herbaty, ponieważ pozwala za każdym razem cieszyć się jej świeżym smakiem, bez obaw, że będzie miała posmak wcześniej przyrządzonych w naczyniu napojów – wyjaśnia Joanna Niedziela, Dyrektor Handlowy z Zakładów Porcelany „Ćmielów”. – Ponadto elementy porcelanowe szybciej się nagrzewają i dłużej utrzymują ciepło, co również ma wpływ na jakość przyrządzanego napoju – dopowiada Joanna Niedziela.
Garnitur na wyjątkowe okazje
Jeśli zależy nam na godnym przywitaniu gości, warto zaopatrzyć się w garnitur do herbaty, czyli zestaw dla sześciu osób, liczący z reguły od 21 do 22 elementów, w którego skład wchodzą: filiżanki, spodki, talerze deserowe, czajnik, dzbanek oraz cukiernica, a czasem także osobny podgrzewacz lub – jak w zestawie Rococo – czajnik z podgrzewaczem. Garnitur Rococo spełni swoją funkcję również przy podawaniu kawy, a biomorficzny kształt, charakterystyczne dla serwisu „wypukłości” zachwycą gości pięknem porcelanowego rzemiosła.
Jak na tacy
Oprócz imbryków, czajnika i stylowych filiżanek w serwisie Rococo znajdziemy również takie elementy, jak: salaterkę, półmisek, tackę, talerz do ciasta oraz rawier i o ile wygląd i przeznaczenie pierwszych czterech elementów wydają się nietrudne do zdefiniowania, o tyle obecność ostatniego – rawiera – rodzi pytanie, czymże on w zasadzie jest. A rawier to nic innego, jak półmisek przeznaczony do serwowania zakąsek. Słowo pochodzi od francuskiego „ravier” i jest używane na określenie nieco głębszych półmisków, o różnych rozmiarach i dekoracjach.
Ziemniaki – czy wiesz, z czego jesz?
W serwisie Rococo ZP „Ćmielów” nie brakuje także innych nietypowych naczyń służących do podawania zgoła codziennych potraw – kartoflanka to owalna, trochę niższa od tradycyjnej, waza na ziemniaki. Jest wygodna w użyciu i długo utrzymuje ciepło jedzenia, przez co chętnie używają jej panie domu. Dzięki kunsztownym, delikatnym dekoracjom porcelanowa kartoflanka może sprawić, że zwykły, niedzielny obiad zamieni się w wyjątkową ucztę, rodem z XIX wieku.
Porcelanowe smaczki
Myśląc o porcelanowej zastawie, zapominamy czasem, że w jej skład wchodzą nie tylko filiżanki, talerze, półmiski i wazy, ale także niezauważalne, choć nadające charakteru posiłkom naczynia do musztardy, maselnice, kieliszki do jaj czy tacki do przypraw. Są to małe często nierzucające się w oczy produkty, niezastąpione podczas niedzielnych obiadów dla całej rodziny.