Rola pożywienia

Avatar photo
9 sierpnia 2015,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Stwierdzenie, iż prawidłowe żywienie wspomaga leczenie choroby jest błędne. Należy skupić się na poprzednio przyjętym stanowisku, które ukazuje procesy regeneracyjne organizmu jako jedyne możliwe lekarstwo na chorobę.

Fresh vegetable juices on wooden table, on green background

To właśnie jedzenie jest częstą przyczyną wielu chorób. Jedynie poprzez zlikwidowanie negatywnego wpływu pożywienia, możliwe jest wykorzystywanie go w celach wspomagających leczenie chorób.

Składniki odżywcze stanowią podstawę, bez której nasze życie prędko dobiegłoby końca. Jak się jednak okazuje, nie tak szybko jak wielu z nas przewiduje. Nasze ciało stale gromadzi bowiem substancje, dzięki którym możemy właściwie funkcjonować przez wiele dni. Powszechnie znane są również przypadki osób, które nie przyjmowały żadnych posiłków przez 80 lub 90 dni.

Czterdziestodniowa głodówka jest czymś naturalnym oraz niewzbudzającym kontrowersji. Wyjątek stanowią jednak osoby, które nie akceptują stwierdzenia, iż organizm jest w stanie funkcjonować bez jakiegokolwiek pożywienia, a także odrzucają wszelkie przykłady postów długotrwałych.

Jak ważne jest dobre odżywianie się?

Pożywienie jest bez wątpienia najbardziej nadużywanym ze wszystkich dobrodziejstw Natury.

Nadużywamy świeżego powietrza, gdyż zbyt często nie doceniamy jego istnienia, jak również nadużywamy słońca, zapominając o korzystaniu z niego przy każdej nadarzającej się okazji.

Nadużywamy odpoczynku, korzystając z niego zbyt długo lub całkowicie lekceważąc jego konieczność. Nadużywamy ćwiczeń, wykonując je zbyt forsownie lub całkowicie zapominając o aktywności fizycznej.

Wśród wszystkich wymienionych nadużyć wobec dobrodziejstw Natury, których dopuszcza się człowiek, największym przewinieniem wydaje się być błędne rozumienie znaczenia właściwego żywienia.

Dlaczego spożywamy posiłki i jaka jest ich rola? Odpowiedź jest prosta: Jedzenie jest materiałem zastępczym, za pośrednictwem którego Matka Natura zapewnia nam zamiennik dla obumierających komórek ciała lub dla zużytej energii naszego organizmu.

Jakkolwiek postrzegać temat żywności, jedyną odpowiedzią na postawione przez nas pytanie jest fakt, iż jest ona darem Natury.

Wspomniany materiał zastępczy musi zastępować materiał pożądany, w innym przypadku nie będzie on spełniał swej roli.

Odwiedź ZnamLek.pl – rzetelne opinie o lekach.

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.