Rodzinnie przy wielkanocnym stole

2 kwietnia 2015,
dodał: Justyna1988
Artykuł zewnętrzny

Już za kilka dni obchodzić będziemy Święta Wielkiej Nocy. W tym tygodniu poświęcamy czas nie tylko na refleksję i zadumę, lecz także coraz intensywniej przygotowujemy się do uroczystych świątecznych posiłków. Obowiązków jest wiele, a czasu coraz mniej. Jak zdążyć z przygotowaniami i cieszyć się atmosferą świąt w rodzinnym gronie?

Możesz znaleźć czas na wszystko

Przed świętami zazwyczaj mamy wrażenie, że brakuje nam czasu – na zakupy, sprzątanie i gotowanie. Działamy w pośpiechu i chaosie, a później jesteśmy po prostu… przemęczone. Tymczasem kluczem do sukcesu jest po prostu dobry plan! Nie warto wszystkiego odkładać na ostatnią chwilę. Przygotowania rozłożone w czasie, w które można zaangażować pozostałych domowników. Mając taką strategię i działając krok po kroku, z pewnością niewiele będzie w stanie nas zaskoczyćJ

Kuchnia pełna świątecznych aromatów…

Nie tylko domowymi porządkami, malowaniem pisanek czy dekorowaniem wnętrz można (i należy!) zająć się odpowiednio wcześniej. Również w kuchni niektóre świąteczne dania,          by zyskały pełnię swojego smaku, warto przygotować z wyprzedzeniem. Pieczone mięsa, słodkie keksy i makowce – to pyszności, które mogą czarować swoim aromatem już na dwa dni przez Wielkanocą. Idealną propozycją do świątecznego menu jest marmurkowa babka z bakaliami. Prosta w przygotowaniu, efektowna, z zaskakującą cytrynową i waniliową nutką, pysznymi rodzynkami i żurawiną….

Dzięki takim smakołykom, w kuchni już na kilka dni przed Świętami będzie gwarno i radośnie. Kuszące aromaty nastrajają pozytywnie, integrują całą rodzinę, choć… czasem trzeba pilnować przygotowanych dań, by dotrwały do Świąt!:)

 

Przepis na wielkanocną babkę marmurkową z bakaliami

Składniki:

250 g mąki pszennej

250 g prawdziwego masła

250 g cukru pudru

10 g proszku do pieczenia Appetita Domowe Sekrety

1 łyżeczka cukru wanilinowego Appetita Domowe Sekrety

Sok z ½ cytryny (lub limonki)

4 jajka

4 łyżeczki kakao

0,5 opakowania Żurawiny suszonej Siesta

0,5 opakowania Rodzynek sułtanek Siesta

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez sitko i dodać proszek do pieczenia. Rozdzielić do dwóch miseczek. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać.

Następnie utrzeć masło (wcześniej ogrzane do temperatury pokojowej) z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny (lub limonki) oraz cukrem wanilinowym. Dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie połączyć drewnianą pałką z resztą składników.

Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać mąkę z kakao i rodzynki sułtanki, do drugiej mąkę bez kakao oraz żurawinę.

Natłuścić formę do pieczenia, obsypać delikatnie mąką i wlać najpierw masę kakaową, później jasną, formując wzorki. Piec ok.  60 minut w temperaturze 180’C.

Babkę podawać posypaną cukrem pudrem.

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.