Beztłuszczowe gotowanie – polecane naczynia

9 lipca 2012, dodał: Best
Artykuł zewnętrzny
echo adrotate_group(10);

file1341818200

Gotowanie to wielka przyjemność nie tylko dla wytrawnych kucharzy, ale przede wszystkim dla smakoszy potraw. Aby wraz z ucztą dla podniebienia zafundować sobie odżywczy i zdrowy posiłek, uwagę warto zwrócić nie tylko na to, z jakich produktów będzie on się składał, ale w czym go przyrządzimy. Czy oprócz nowoczesnych parowarów i żeliwnych brytfann znajdziemy naczynia, w których przygotujemy smaczne, beztłuszczowe dania?

echo adrotate_group(18);

Wybór pada na produkty ceramiczne, które popularność zyskały już w czasach starożytnych. I to nie tylko ze względu na dostępność surowca, ale przede wszystkim na walory smakowe i zdrowotne, jakie niosło ze sobą przygotowywanie w nich potraw. Dziś, bez wątpienia tzw. garnki rzymskie przeżywają swój renesans. A to dlatego, że można w nich upichcić soczyste, pełne aromatu oraz smaku potrawy… i to no dodatek bez grama tłuszczu.

Piecznie na wodzie

W odpowiedzi na rosnącą świadomość zdrowego stylu życia marka Dafi wprowadziła na rynek garnek ceramiczny zwany Naczyniem Beztłuszczowym. Na czym polega jego fenomen? Wszystko opiera się o działanie wody, a dokładniej o jej obieg zarówno w naczyniu, jak i piekarniku. Przed każdymi pieczeniem garnek należy namoczyć w zimnej, najlepiej przefiltrowanej wodzie. Pory gliny wchłaniają ją, po czym przy stopniowym ogrzewaniu przemieniają w parę. To dzięki niej możemy uzyskać soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz potrawy. I co najważniejsze, do ich przyrządzenia nie trzeba stosować tłuszczu. Mięso, ryby, czy zapiekanki duszą się w sosie własnym. To świetna propozycja dla osób preferujących niskokaloryczną dietę oraz zmagających się wysokim cholesterolem.

Smacznie i zdrowo

W Naczyniu Beztłuszczowym przygotujemy najróżniejsze smakołyki. Można w nim upiec domowy chleb, apetyczną lasagne, o daniach mięsnych i rybnych nie wspominając. W sezonie wiosenno – letnim sprawdzi się ono szczególnie przy warzywnym menu. Zapiekanki z młodych ziemniaków, z dodatkiem cukinii, papryki i swojskiej wędzonki bez wątpienia podbiją serce niejednego smakosza. W garnku ceramicznym ugotujemy także zupy oraz buliony, bez utraty substancji odżywczych i walorów zapachowych.

Ekologiczne gotowanie

W sztuce kulinarnej liczy się każdy szczegół – od składników dań po akcesoria, jakich używamy w kuchni. To dlatego Naczynia Beztłuszczowe wykonywane są z naturalnych surowców. Nawet celowo nie są poddawane procesowi szkliwienia. Wszystko po to, aby z wody wnikającej w gliniane pory, mogła powstać wspominana już para. To również sprawia, że do ich mycia nie musimy używać detergentów, które później mogłyby wnikać w potrawy. Wystarczy, że po pieczeniu wymyjemy garnek w ciepłej wodzie i wysuszymy w piekarniku. Taka technologia produktu powala wrócić do natury, do tego, co jest zdrowe i bezpieczne dla naszego organizmu.

Po smakowite przepisy m.in. na dynię faszerowaną oraz chleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika zapraszamy na stronę internetową www.garnek-rzymski.pl

Sugerowana cena Naczynia Beztłuszczowego : 69,95 zł

www.sklep.dafisystems.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Ten rok jest dla mnie nie łaskawy jeśli chodzi o zdrowie. Ciepły okres...
Obsesyjne kontrolowanie przez partn…
Trzeba tak samo zacząć co kontrolować żeby odczuł, jakie to jest absurdalne!
Łódź
Ja zapraszam na jesienny spacer po klimatycznych miejscach śródmieścia....
Złoty pierścionek.
Ja lubię fantazyjne pierścionki, takie niepowtarzalne....