Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz –autorzy bloga Gotowaniezpasja.pl
Właśnie ukazała się wyjątkowa książka kulinarna – „Retrowarzywa”! 105 oryginalnych przepisów zilustrowano 105 autorskimi zdjęciami przygotowanymi specjalnie na potrzeby tej publikacji.
Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bestsellera „Kipi kasza”, który sprzedał się już w 20 tys. egz., przygotowali ponad 100 nowych, pomysłowych przepisów z wykorzystaniem dawniej znanych, a dziś rzadko jadanych warzyw. Nowatorskie, smaczne i zdrowe propozycje wpisują się w ideę slow food i powrotu do korzeni polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne.
Pod nóż poszło siedem zapomnianych lub sporadycznie wykorzystywanych warzyw: burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur.
Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.
Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”.
Obaj prowadzą blog kulinarny „Gotowanie z Pasją” (Gotowaniezpasja.pl) udowadniając, że męska kuchnia może być kreatywna, zdrowa, lekka i wysmakowana także wizualnie. Swoją pasją go gotowania dzielili się już niejednokrotnie w programie „Dzień Dobry TVN” lub w audycjach radiowych – przez 1,5 roku w jednej z krakowskich rozgłośni radiowych prowadzili cotygodniowy program kulinarny „Na wolnym ogniu”. Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: „Moje Gotowanie”, „Miasto Kobiet”, „Moda na Zdrowie”, „KUKBUK”, a w krakowskim radio KRK.FM prowadzili kulinarne pogaduchy w audycji „Na wolnym ogniu”. W maju 2015 roku nakładem Samo Sedno ukazała się w całości przygotowana i opracowana książka kulinarna „Kipi Kasza”.
Przykładowe dania (wybrane z rożnych części książki) to:
– Hummus buraczany
– Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym
– Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami
– Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami
– Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem
– Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową
– Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową
– Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką
– Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami
– Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto
– Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka
– Miodownik z pasternakiem
– Sushi z marynowaną brukwią
– Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów
– Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką
– Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych
– Sernik z topinamburem i kasztanami
– Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym