Restauracja w Sobieszewie ZATOKA – pyszne jedzenie!

4 sierpnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy wiecie, że w granicach Gdańska znajduje się urocze turystyczne miasteczko Sobieszewo, a w nim klimatyczna restauracja & pizzeria ZATOKA, prowadzona przez rodzinę z Ukrainy. Restauracja już 2 lata serwuje swoim gościom pyszne dania kuchni fusion (nie brakuje też akcentów kuchni ukraińskiej), dania obiadowe i co istotne nad morzem – świeże ryby. Miałam okazję próbować tradycyjny barszcz ukraiński serwowany z cebulą i słoniną oraz moje ukochane pierożki pielmieni!

restauracja zatoka

Do restauracji udaliśmy się w 4 osoby w upalny, sierpniowy dzień. Mieliśmy nadzieję na szybką i miłą obsługę z tego względu, że po spacerze odczuwaliśmy już głód. W okresie wakacyjnym nie jest łatwo znaleźć restaurację, która posiada w swojej ofercie nie tylko ryby, ale też oryginalne smaczne dania serwowane szybko i sprawnie. Na początek piwo na apetyt – pierwszy raz mieliśmy okazję kosztować piwo Bytów – lekka nuta goryczy idealna na taki gorący dzień świetnie chłodzi i pobudza apetyt. Karta jest bogata w zupy, dania główne, ale nie brakuje akcentów tradycyjnej kuchni ukraińskiej np: barszczu ukraińskiego i pierożków pielmieni. Zupa jest gęsta z dużą ilością warzyw np: ziemniaków, marchwi, buraków, fasoli czerwonej. Podawana jest niebanalnie bo z dodatkiem cebuli i boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki. Do zupy dostaniecie cieplutką małą bułeczkę z makiem – ta zupa to mistrzostwo i koniecznie musicie jej skosztować. Kolejna zupa (której ja nie jestem nigdy zwolennikiem) to zupa rybna, delikatna bardziej rosołowa i esencjonalna na pewno zadowoli gusta koneserów rybich specjałów. Jest dość gęsta i pożywna, z dużą ilością różnych gatunków ryb, również serwowana z bułeczką. Dodatek cytryny to fajny pomysł na podbicie smaku i orzeźwienie samej potrawy.

barszcz ukraiński podawany ze słoniną z cebulą

zupa rybna

Miałam też ogromną ochotę skosztować pizzy, byłam ciekawa, aż 16 propozycji restauracji.  Dość oryginalne połączenia, niezbyt często spotykane zaintrygowały mnie, a wybór padł na pizzę creme fraiche, pieczarkami, mozzarellą, mascarpone, pastą truflową i rukolą. Totalnie must have tego lata – pizza na kruchym, chrupiącym cieście, serwowana z dwoma rodzajami oliwy była wyjątkowa w smaku, a konsystencja farszu muślinowa. Połączenie serów i pasty truflowej jest niezwykle delikatne i świetnie komponujące się z zimnym piwem. Pasta truflowa to przecież jeden z najdroższych produktów, ale tutaj pizza, którą z powodzeniem najedzą się dwie osoby kosztuje tylko 35 zł. Pasta z trufli, zwana też sosem lub kremem truflowym, sprawia, że możemy zachwycać się smakiem i aromatem tych wyjątkowych grzybów. Oczywiście w karcie nie brakuje też pizzy z salami, pieczarkami, szynką i innymi składnikami, ale jestem pewna, że każda z nich będzie zachwycać smakiem, bo przecież podstawą i kluczem do udanej pizza jest ciasto, które w tym przypadku przygotowuje się, aż 24 godziny wcześniej i przechowuje w chłodnym miejscu, dzięki czemu ciasto jest wybitne i unikalne!

pizza z pastą truflową

Tradycyjne ukraińskie pierożki to pielmieni, które oryginalnie przygotowuje się z surowego mięsa wieprzowego. Takie pierożki wykonuje się tradycyjnie z ciasta z mąki pszennej, rozwałkowuje na cienkie placki i nadziewa pysznym mięsem. Można je serwować z masłem, octem, śmietaną i koniecznie świeżo mielonym pieprzem. Najlepsze pierożki jadłam w Białowieży jakiś czas temu, ale te również im nie ustępowały jakością i smakiem Tego rodzaju pierożki to spore źródło białka, potasu, żelaza, cynku, i w lokalu serwuje się je z masłem.

pielmieni

Do piwa świetnie komponują się rożnego rodzaju ciepłe przekąski, na szczęście gospodarze tego miejsca pomyśleli i o tej kwestii: można tutaj zamówić pikantne skrzydełka (klasyka gatunku) z dwoma rodzajami sosów: czosnkowym i barbecue. Sosy świetnie komponują się do takich pieczonych mięsnych dań lub potraw z grilla. Z przyjemnością chrupaliśmy skrzydełka popijając zimnym piwem pszenicznym.

skrzydełka z sosami do piwa

piwo Bytów

W karcie dla łasuchów znajdziemy również desery, ja wybrałam aksamitne w smaku tiramisu, przygotowywane przez szefa kuchni. Zresztą wszystkie dania są przygotowywane bezpośrednio przez kucharzy w tym lokalu, co jest godne pochwały i podziwu. Oczywiście jestem przekonana, że goście to wyczuwają i dlatego wracają po swoje ulubione dania. Reasumując miejsce jest godne polecenia z kilku powodów: restauratorzy doskonale wiedzą jak przygotowywać dania aby zachwycać swoich gości, serwując dania sezonowe i różnorodne szybko i sprawnie. Można tutaj zjeść śniadanie lub lunch, obiadokolację, ciesząc się towarzystwem przyjaciół. Miejsc tutaj nie brakuje, są wygodne krzesła, fotele, ławy a nawet bujane fotele. Dla dzieci przygotowano kącik zabaw z uroczym biało-niebieskiem domkiem.

domek dla dzieci

Zatoka – restauracja & pizzeria

ulica Tęczowa 8, 80-680 Sobieszewo, Polska, Gdansk, Poland

663 318 896



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...