Restauracja w Sobieszewie ZATOKA – pyszne jedzenie!

4 sierpnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy wiecie, że w granicach Gdańska znajduje się urocze turystyczne miasteczko Sobieszewo, a w nim klimatyczna restauracja & pizzeria ZATOKA, prowadzona przez rodzinę z Ukrainy. Restauracja już 2 lata serwuje swoim gościom pyszne dania kuchni fusion (nie brakuje też akcentów kuchni ukraińskiej), dania obiadowe i co istotne nad morzem – świeże ryby. Miałam okazję próbować tradycyjny barszcz ukraiński serwowany z cebulą i słoniną oraz moje ukochane pierożki pielmieni!

restauracja zatoka

Do restauracji udaliśmy się w 4 osoby w upalny, sierpniowy dzień. Mieliśmy nadzieję na szybką i miłą obsługę z tego względu, że po spacerze odczuwaliśmy już głód. W okresie wakacyjnym nie jest łatwo znaleźć restaurację, która posiada w swojej ofercie nie tylko ryby, ale też oryginalne smaczne dania serwowane szybko i sprawnie. Na początek piwo na apetyt – pierwszy raz mieliśmy okazję kosztować piwo Bytów – lekka nuta goryczy idealna na taki gorący dzień świetnie chłodzi i pobudza apetyt. Karta jest bogata w zupy, dania główne, ale nie brakuje akcentów tradycyjnej kuchni ukraińskiej np: barszczu ukraińskiego i pierożków pielmieni. Zupa jest gęsta z dużą ilością warzyw np: ziemniaków, marchwi, buraków, fasoli czerwonej. Podawana jest niebanalnie bo z dodatkiem cebuli i boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki. Do zupy dostaniecie cieplutką małą bułeczkę z makiem – ta zupa to mistrzostwo i koniecznie musicie jej skosztować. Kolejna zupa (której ja nie jestem nigdy zwolennikiem) to zupa rybna, delikatna bardziej rosołowa i esencjonalna na pewno zadowoli gusta koneserów rybich specjałów. Jest dość gęsta i pożywna, z dużą ilością różnych gatunków ryb, również serwowana z bułeczką. Dodatek cytryny to fajny pomysł na podbicie smaku i orzeźwienie samej potrawy.

barszcz ukraiński podawany ze słoniną z cebulą

zupa rybna

Miałam też ogromną ochotę skosztować pizzy, byłam ciekawa, aż 16 propozycji restauracji.  Dość oryginalne połączenia, niezbyt często spotykane zaintrygowały mnie, a wybór padł na pizzę creme fraiche, pieczarkami, mozzarellą, mascarpone, pastą truflową i rukolą. Totalnie must have tego lata – pizza na kruchym, chrupiącym cieście, serwowana z dwoma rodzajami oliwy była wyjątkowa w smaku, a konsystencja farszu muślinowa. Połączenie serów i pasty truflowej jest niezwykle delikatne i świetnie komponujące się z zimnym piwem. Pasta truflowa to przecież jeden z najdroższych produktów, ale tutaj pizza, którą z powodzeniem najedzą się dwie osoby kosztuje tylko 35 zł. Pasta z trufli, zwana też sosem lub kremem truflowym, sprawia, że możemy zachwycać się smakiem i aromatem tych wyjątkowych grzybów. Oczywiście w karcie nie brakuje też pizzy z salami, pieczarkami, szynką i innymi składnikami, ale jestem pewna, że każda z nich będzie zachwycać smakiem, bo przecież podstawą i kluczem do udanej pizza jest ciasto, które w tym przypadku przygotowuje się, aż 24 godziny wcześniej i przechowuje w chłodnym miejscu, dzięki czemu ciasto jest wybitne i unikalne!

pizza z pastą truflową

Tradycyjne ukraińskie pierożki to pielmieni, które oryginalnie przygotowuje się z surowego mięsa wieprzowego. Takie pierożki wykonuje się tradycyjnie z ciasta z mąki pszennej, rozwałkowuje na cienkie placki i nadziewa pysznym mięsem. Można je serwować z masłem, octem, śmietaną i koniecznie świeżo mielonym pieprzem. Najlepsze pierożki jadłam w Białowieży jakiś czas temu, ale te również im nie ustępowały jakością i smakiem Tego rodzaju pierożki to spore źródło białka, potasu, żelaza, cynku, i w lokalu serwuje się je z masłem.

pielmieni

Do piwa świetnie komponują się rożnego rodzaju ciepłe przekąski, na szczęście gospodarze tego miejsca pomyśleli i o tej kwestii: można tutaj zamówić pikantne skrzydełka (klasyka gatunku) z dwoma rodzajami sosów: czosnkowym i barbecue. Sosy świetnie komponują się do takich pieczonych mięsnych dań lub potraw z grilla. Z przyjemnością chrupaliśmy skrzydełka popijając zimnym piwem pszenicznym.

skrzydełka z sosami do piwa

piwo Bytów

W karcie dla łasuchów znajdziemy również desery, ja wybrałam aksamitne w smaku tiramisu, przygotowywane przez szefa kuchni. Zresztą wszystkie dania są przygotowywane bezpośrednio przez kucharzy w tym lokalu, co jest godne pochwały i podziwu. Oczywiście jestem przekonana, że goście to wyczuwają i dlatego wracają po swoje ulubione dania. Reasumując miejsce jest godne polecenia z kilku powodów: restauratorzy doskonale wiedzą jak przygotowywać dania aby zachwycać swoich gości, serwując dania sezonowe i różnorodne szybko i sprawnie. Można tutaj zjeść śniadanie lub lunch, obiadokolację, ciesząc się towarzystwem przyjaciół. Miejsc tutaj nie brakuje, są wygodne krzesła, fotele, ławy a nawet bujane fotele. Dla dzieci przygotowano kącik zabaw z uroczym biało-niebieskiem domkiem.

domek dla dzieci

Zatoka – restauracja & pizzeria

ulica Tęczowa 8, 80-680 Sobieszewo, Polska, Gdansk, Poland

663 318 896



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.