Restauracja w Gdańsku Cała Naprzód na romantyczną kolację. Pyszne krewetki i mule

2 sierpnia 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Restauracja Cała Naprzód to bardzo klimatyczne miejsce z niezwykle pięknym krajobrazem na panoramę zabytkowego Gdańska. To idealne miejsce na romantyczną kolację we dwoje, ale też rodzinny  wypad czy spotkanie biznesowe z niezapomnianym widokiem i fantastyczną kuchnią. W karcie dominują dania kuchni polskiej, zjecie tu nawet roladę śląska z kluseczkami w nowoczesnej wersji, ale też wspaniale przyrządzone krewetki i mule w sosie winno-maślanym.

W ramach akcji Mamy Tu Smacznie! mieliśmy okazję kosztować potraw szefa kuchni restauracji Cała Naprzód, która mieści się tuż przy żurawiu, na samym dachu  Ośrodka Kultury Morskiej w Gdańsku. Można więc po zwiedzaniu muzeum wjechać windą do restauracji by skosztować smakowitości kuchni kaszubskiej i inne tradycyjne dania polskie rozkoszując się przy tym widokiem na Wyspę Spichrzów, przystań jachtową i statek Sołdek.

To naprawdę wyjątkowe i unikalne miejsce serwujące moim zdaniem wybitne dania pieczołowicie przygotowane z najwyższej jakości składników. Mistrz kuchni przykłada wagę nie tylko do smaku, ale też do prezentacji potrawy, która finalnie prezentuje się naszym oczom niczym dzieło sztuki. Przystawki i dania główne są dość obfite, co jest widoczne na poniższych zdjęciach, więc nikt stąd nie wyjdzie głodny.

krewetki i mule

W menu znajdziemy moje ukochane przystawki takie jak tatar, śledzie, ale są też bliny z łososiem czy ulubione przez męża krewetki ora mule w białym winie z czosnkiem i chrupiącą bagietką. Zamówiliśmy tatara oraz owoce morza na przystawkę, był to jeden z najlepszych tatarów jakie miałam okazję kosztować. Świetnie doprawiony, podany z musztardą francuską, cebulką, całymi kapeluszami grzybów marynowanych, kiszonym ogórkiem i żółtkiem. Danie absolutnie wybitne i bezbłędne przygotowane. Nie zawiodły również wspaniale przyrządzone krewetki i mule podane razem, również z bagietką, w przepysznym lekko cytrynowym maślanym sosie otulone czosnkowym aromatem. Ktoś, kto do tej pory nie był przekonany do tego typu dań, ma zagwarantowane, że po tej uczcie rozkocha się w tych smakach, które pozostaną z nim na zawsze. Esencjonalny sos powstały na bazie owoców morza był prawdziwym majstersztykiem i spełni wymagania najbardziej wybrednych koneserów tego typu potraw.

rolada śląska

Danie główne stanowiła tradycyjna polska potrawa ze śląska czyli rolada, kluseczki oraz buraczki. Sami widzicie jak cudownie i apetycznie zostały podane. Zaserwowane je również z sosem pieczeniowym, który dopełniał smaku. Rolada wypełniona pysznych farszem to bardzo delikatne mięso, przypieczone na masełku malutkie kluseczki maczane w sosie idealnie komponowały się z rolada i buraczkami. To jest naprawdę udane danie, godne najlepszej śląskiej gospodyni, chociaż moim zdaniem zostało lekko unowocześnione i zmodyfikowane poprzez lekkość i delikatność w podejściu do produktów.

dorsz w pergaminie

Kolejne danie to klasycznie przygotowany pieczony dorsz w pergaminie z ziołami i sałatką warzywną. Dorsz okazał się strzałem w dziesiątkę, nieziemsko delikatna krucha ryba rozpływała się w ustach, świetna kompozycja sałaty z delikatnym i subtelnym dressingiem dopełniała całości. Dorsz jest niskokaloryczną rybą o wysokiej zawartości białka, a także witamin (B12, B6, tiaminy, niacyny) i składników mineralnych (selenu, fosforu, potasu).

To danie skończone i każdy miłośnik rybnych specjałów powinien mieć okazję je kosztować. Nie ma nic wspólnego ze smażonymi na fryturze ciężkimi rybnymi daniami.

Każda uczta powinna zakończyć się deserem i tak też się stało w naszym wypadku. W menu znajduje się kilka pozycji między innymi szarlotka z lodami czy pucharek lodowy. Zmówiliśmy bezę migdałowo-pomarańczową z sosem truskawkowym. Beza kruchutka, delikatna w smaku wypełniona rozkosznym aksamitnym kremem przełamanym owocową nutą. Bardzo dobry wybór i niezwykle udany deser.

 beza migdałowa

Wizyta w Cała Naprzód dobiegła końca, wrócimy tu na pewno za rok, ponieważ lokal oferuje naprawdę wyśmienite dania. Niezapomniany jest też widok, czyli cała atmosfera tego miejsca. Lokal jest dość przestronny więc na pewno każdy gość jest tutaj mile widziany i odpowiednio obsłużony. Ten widok zapierający dech w piersiach pozostanie ze mną przez całe wakacje.

https://www.facebook.com/calanaprz

Tokarska 21-25, Gdansk, Poland
58 329 87 25