Restauracja na Kurpiach Gospoda Pod Jemiołami – opinia, menu

Avatar photo
25 sierpnia 2015,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W ramach naszej ogólnopolskiej akcji Blogerzy Smakują miło nam zaprezentować kolejną polską restaurację na kulinarnym szlaku  zobaczcie jakie pyszności serwuje ta karczma:

W drodze na mazury, na kurpiach poszukiwałam smacznej i tradycyjnej polskiej karczmy. Zainteresowała mnie Gospoda Pod Jemiołami – budynek kryty strzechą, pasąca się kózka, dużo zieleni, całość utrzymana w stylistyce sielskiego krajobrazu…

Tutaj musi być pysznie! Zapraszam na fotorelację z pobytu w gościnnych progach karczmy z pysznymi daniami kuchni polskiej, w której królują grzyby i polskie smaki!


Menu TUTAJ

Gospoda Pod Jemiołami

Ostrołęka, ŁODZISKA 8A

www.podjemiolami.pl

 

Mimo panującego upału, w lokalu jest przyjemnie chłodno dzięki specjalnej konstrukcji budynku. Można więc biesiadować do woli i naprawdę wypocząć. W gospodzie poczujecie się swojsko – klimat tworzą dekoracje stworzone z autentycznych detali z poprzedniego wieku (wiejski stół, drewniane ławy i stoły, chomąta i naczynia z początków XX wieku)

Po obiedzie warto udać się krótki spacer wokół gospody i przenieść się do historycznych zakątków i ciekawostek polskiej wsi.

W gospodzie można tez zakupić miody z pobliskich pasiek, nalewki przygotowane według tradycyjnych receptur przez szefową kuchni oraz różne przetwory.

 
ręcznie malowana karta menu

Karta menu jest akuratna, nie za długa, składa się przeważnie z przysmaków kuchni kurpiowskiej, więc osoby spragnione skosztowania oryginalnych polskich dań zapraszam koniecznie tutaj!

Na początek zamówiliśmy śledzika w cebuli oraz w śmietanie. Śledź posiada ciekawy, orzeźwiający smak, wyczuwamy kwaskowatość potrawy połączoną ze zdecydowanym smakiem cebulki i oleju.

Ponieważ jak więcej jestem miłośniczką polskich zup, namówiłam wszystkich na skosztowanie ich również w gospodzie: zamówiłam zupę grzybową, żurek i kurkową z koperkiem.
Wszystkie zupy były po mistrzowsku przygotowane i niezwykle esencjonalne! Grzybowa z dużą ilością suszonych grzybów, kurkowa i żurek zachwyciły nas i utwierdziły w przekonaniu, że oto trafiliśmy na kulinarny kawałek raju…Koniecznie spróbujcie tych wspaniałych zup, jak tylko zawitacie w gościnne progi restauracji.

Po aromatycznych zupach przyszła kolej na dania główne: przygotujcie się na słusznych racji dania podane w drewnianych korytkach. Wybraliśmy żołądki z cebulką smażone na masełku, ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, żeberko wieprzowe z kapuchą okładane, szyneczki w sosie podgrzybkowym, babkę ziemniaczaną z sosem i pierogi z mięsem, kapusta i grzybami oraz pierogi na słodko z jagodami.
zachwycające żołądki z cebulką smażone na masełku
Do dań mięsnych zamówiliśmy ziemniaczki opiekane oraz kluseczki i zestaw surówek. Ceny są bardzo przystępne- dania mięsne (naprawdę duże porcje) w cenie około 21 zł. Najbardziej zachwyciły mnie o dziwo podroby, czyli ozorki i żołądki, przygotowane w mistrzowski sposób według prababcinego przepisu szefowej kuchni, mamy więc gwarancję, że oto właśnie skosztujemy danie oryginalnie przygotowane i spożywane w dawnych czasach na tym terenie.
Mięska były mięciutkie, rozpływające się w ustach polane pysznymi, gęstymi sosikami. Szyneczka w sosie podgrzybkowym to wyśmienite danie, szczególnie polecam miłośnikom borowików – w tym daniu na pewno Wam ich nie braknie.
żeberko z kapuchą
szyneczka z podgrzybkami
 
dodatki
 
baba ziemniaczana, opiekana na patelni z sosem
 
nasza biesiada
pierogowa uczta
 

micha pysznych pierogów z jagodami z pobliskiego lasu
sielski kącik wypoczynkowy
Reasumując, gratuluję właścicielom tego wyjątkowego miejsca! Szczególnie szefowej kuchni Pani Teresce za niewątpliwy szacunek do tradycji kulinarnej tego miejsca i korzystanie z dobrodziejstw natury i pobliskich lasów zgodnie z oryginalnymi przepisami. Było pysznie, swobodnie i na bogato, bo Polak potrafi zjeść, czego dowodem była nasza wygłodniała trupa.

zobacz również:

  1. Baza Testerek i Blogerek
  2. Obecnie testowane restauracje – zgłoś się!
  3. Pozostałe recenzje blogerek
  4. Katalog Restauracje w Polsce



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.