Restauracja na Kurpiach Gospoda Pod Jemiołami – opinia, menu

25 sierpnia 2015, dodał: Redakcja

W ramach naszej ogólnopolskiej akcji Blogerzy Smakują miło nam zapreznetować kolejną polską restaurację na kulinarnym szlaku blogerki Kolorowapani123.blogspot.com, zobaczcie jakie pyszności serwuje ta karczma:

 banersmak

W drodze na mazury, na kurpiach poszukiwałam smacznej i tradycyjnej polskiej karczmy. Zainteresowała mnie Gospoda Pod Jemiołami – budynek kryty strzechą, pasąca się kózka, dużo zieleni, całość utrzymana w stylistyce sielskiego krajobrazu…

Tutaj musi być pysznie! Zapraszam na fotorelację z pobytu w gościnnych progach karczmy z pysznymi daniami kuchni polskiej, w której królują grzyby i polskie smaki!


Menu TUTAJ

Gospoda Pod Jemiołami

Ostrołęka, ŁODZISKA 8A

www.podjemiolami.pl

 

Mimo panującego upału, w lokalu jest przyjemnie chłodno dzięki specjalnej konstrukcji budynku. Można więc biesiadować do woli i naprawdę wypocząć. W gospodzie poczujecie się swojsko – klimat tworzą dekoracje stworzone z autentycznych detali z poprzedniego wieku (wiejski stół, drewniane ławy i stoły, chomąta i naczynia z początków XX wieku)

Po obiedzie warto udać się krótki spacer wokół gospody i przenieść się do historycznych zakątków i ciekawostek polskiej wsi.

W gospodzie można tez zakupić miody z pobliskich pasiek, nalewki przygotowane według tradycyjnych receptur przez szefową kuchni oraz różne przetwory.

 
ręcznie malowana karta menu

Karta menu jest akuratna, nie za długa, składa się przeważnie z przysmaków kuchni kurpiowskiej, więc osoby spragnione skosztowania oryginalnych polskich dań zapraszam koniecznie tutaj!

Na początek zamówiliśmy śledzika w cebuli oraz w śmietanie. Śledź posiada ciekawy, orzeźwiający smak, wyczuwamy kwaskowatość potrawy połączoną ze zdecydowanym smakiem cebulki i oleju.

Ponieważ jak więcej jestem miłośniczką polskich zup, namówiłam wszystkich na skosztowanie ich również w gospodzie: zamówiłam zupę grzybową, żurek i kurkową z koperkiem.
Wszystkie zupy były po mistrzowsku przygotowane i niezwykle esencjonalne! Grzybowa z dużą ilością suszonych grzybów, kurkowa i żurek zachwyciły nas i utwierdziły w przekonaniu, że oto trafiliśmy na kulinarny kawałek raju…Koniecznie spróbujcie tych wspaniałych zup, jak tylko zawitacie w gościnne progi restauracji.

Po aromatycznych zupach przyszła kolej na dania główne: przygotujcie się na słusznych racji dania podane w drewnianych korytkach. Wybraliśmy żołądki z cebulką smażone na masełku, ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym, żeberko wieprzowe z kapuchą okładane, szyneczki w sosie podgrzybkowym, babkę ziemniaczaną z sosem i pierogi z mięsem, kapusta i grzybami oraz pierogi na słodko z jagodami.
zachwycające żołądki z cebulką smażone na masełku
Do dań mięsnych zamówiliśmy ziemniaczki opiekane oraz kluseczki i zestaw surówek. Ceny są bardzo przystępne- dania mięsne (naprawdę duże porcje) w cenie około 21 zł. Najbardziej zachwyciły mnie o dziwo podroby, czyli ozorki i żołądki, przygotowane w mistrzowski sposób według prababcinego przepisu szefowej kuchni, mamy więc gwarancję, że oto właśnie skosztujemy danie oryginalnie przygotowane i spożywane w dawnych czasach na tym terenie.
Mięska były mięciutkie, rozpływające się w ustach polane pysznymi, gęstymi sosikami. Szyneczka w sosie podgrzybkowym to wyśmienite danie, szczególnie polecam miłośnikom borowików – w tym daniu na pewno Wam ich nie braknie.
żeberko z kapuchą
szyneczka z podgrzybkami
 
dodatki
 
baba ziemniaczana, opiekana na patelni z sosem
 
nasza biesiada
pierogowa uczta
 

micha pysznych pierogów z jagodami z pobliskiego lasu
sielski kącik wypoczynkowy
Reasumując, gratuluję właścicielom tego wyjątkowego miejsca! Szczególnie szefowej kuchni Pani Teresce za niewątpliwy szacunek do tradycji kulinarnej tego miejsca i korzystanie z dobrodziejstw natury i pobliskich lasów zgodnie z oryginalnymi przepisami. Było pysznie, swobodnie i na bogato, bo Polak potrafi zjeść, czego dowodem była nasza wygłodniała trupa.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Piżama chłopięca marki KANZ
Bawełniana, miła w dotyku piżama dla chłopca na wiosenne i letnie noce
Cena:
39,90 zł
Sandały Japanese Beige
Hit tego lata - wymieniaj wstążki i ciesz się co dzień innym kolorem!
Cena:
79,90
Balsam do ciała z olejem z opuncji figowej
Olej arganowy za 1 grosz - PROMOCJA
Cena:
29,91 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Wybielaie martwych jedynek.
Proclinic Dental Wybielałam tam oba łuki zebowe. Plus jedną martwą dwójkę na gorze...
Wybielaie martwych jedynek.
Doradzicie gdzie mozna wybrać sie na wybielanie we Wrocłąwiu?
Młodzieńcze rozstępy
W pierwszej fazie da się usunąc. Polecam naturalne olejki okłady z borowiny oraz unikanie wahań wagiJesli jednak...
Efekt odmłodzenia
Istnieje bardzo wiele zabiegów, które mogą w przypadku takiego typu skóry pomóc. Sama wielokrotnie...
facebook