R. de la Foret: Alchemia ziół i przypraw – recenzja

3 grudnia 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Rosalee de la Foret:

Alchemia ziół i przypraw. Uzdrawiaj tym, co masz w kuchni

Zioła są trochę jak wiedza tajemna, choć przecież na wyciągnięcie ręki. Zioła i przyprawy znajdują swoje zastosowanie w kuchni, a także w leczeniu różnych chorób. Przygotowane z nich dania, napary, napoje, nalewki, soki lub oleje poprawiają przemianę materii, regulują pracę narządów wewnętrznych i wzmacniają odporność. Mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe, oczyszczają, odkażają i łagodzą. Książka Alchemia ziół i przypraw autorstwa Rosalee de la Foret to obszerne kompendium wiedzy na temat przypraw i roślinnych surowców leczniczych pochodzących z całego świata. Autorka inspiruje do używania ziół i przypraw we własnej kuchni z pożytkiem dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dzieli się swoją wiedzą i długoletnia praktyką i zachęca do odkrywania niesamowitych właściwości popularnych przypraw i ziół.

Rosalee de la Foret umiejętnie wprowadza do zielarstwa holistycznego zapewniając konkretne i praktyczne porady na temat możliwości używania ziół w domu, stosowania ich we własnej kuchni i uzdrawiania. To poradnik i książka z przepisami, to również przewodnik po ziołach, znajdziemy tu bowiem wszystko, co jest niezbędne dla pożytecznego korzystania z dobrodziejstwa natury. W każdym rozdziale autorka przekazuje wiedzę poprzez ciekawe historie, badania naukowe, doświadczenia i tradycje, podając jednocześnie oryginalne i często unikatowe receptury i przepisy. Mówi o ziołach, jak o lekarstwie kulinarnym, zatem nie brakuje tu pomysłów na umiejętne połączenie jedzenia z medycyną ziołową. Książka jest kompilacją smacznych przepisów kulinarnych i kosmetycznych, zaleceń zdrowotnych, wiedzy holistycznej i pięknych zdjęć, które nadają jej elegancji i zarazem klimatycznego charakteru.

Książka jest pięknie wydana, tak pod względem estetyki, jak i jej praktycznego zastosowania. Gruba oprawa i przejrzysty układ i kolorowe, przyjemne dla oka ilustracje zachęcają, by po nią sięgać i czytać, to zaproszenie do gotowania i poznania korzyści płynących z ziołolecznictwa. Rosalee de la Foret przedstawia uroczy, a zarazem łatwo dostępny świat herbalizmu, filozofię zdrowia z natury. Przedstawia zalety, właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni m.in. takich popularnych roślin i przypraw, jak: pieprz, cayenne, bazylia, szałwia, kawa, herbata, cynamon, koper włoski, czosnek, imbir, rozmaryn, głóg, róża, kakao, karczoch, bez i inne.

Dodatkowo autorka opowiada o energetyce ziół i ich dopasowaniu indywidualnie do własnych potrzeb. Co więcej umożliwia na podstawie testów odkrycie własnej konstytucji, opowiada również o smakach ziół i tak je dzieli, na ostre, słone, kwaśne, słodkie i gorzkie, stąd książka ma swoje rozdziały smakowe.

Przepisy są nie tylko bardzo atrakcyjne, ale proste dla początkujących kucharzy lub zielarzy, zatem każdy może po nią sięgnąć i dać się namówić na zdrowsze i lepsze życie z roślinami leczniczymi w codziennym menu. Ognisty cydr, pieprzny barszcz, ryż z tragankiem, miód czosnkowy, imbirowy łosoś, korzenne ciasto, tapenada z rozmarynem, krem z lawendą, złote mleko, likier z głogu, pesto z mniszka lekarskiego czy masło glee z ashwaghandhą, to tylko przykłady przepisów znajdujących się w książce.

Alchemia ziół i przypraw to książka inspirująca i praktyczna, profesjonalny, znakomity poradnik zachęcający do wprowadzenia ziołowej apteczki do codzienności. Rosalee de la Foret prezentuje mistrzowskie, ale bardzo praktyczne podejście do medycyny ziołowej, dzieli się tym z czytelnikiem podobnie jak swoja radością i optymizmem. To książka dla każdego zainteresowanego medycyną naturalną, podejściem holistycznym, ziołolecznictwem i zdrową kuchnią. Polecamy serdecznie, oryginalna i piękna pozycja na rynku, która będzie ozdobą każdej kuchni oraz wspaniałym pomysłem na prezent.