Kolagen to podstawa zachowania naszej młodości. Wiedziały o tym nasze mamy i babcie, które często przygotowywały deser z kolagenem. Dziś moda na odmładzanie powoduje, że deser z kolagenem powinien wejść na stałe także do naszego menu. Dzięki tej smacznej przekąsce nasza skóra zyska jędrność i sprężystość bez kosztownych zabiegów kosmetycznych.
Szukając eliksiru młodości, firmy kosmetyczne stworzyły preparaty z kolagenem, które osiągają zawrotne ceny. Tymczasem podobne działanie ma tani deser z kolagenem, który możemy przygotować w naszej kuchni. Wystarczy kilka prostych składników, by połączyć wyborny smak ze skutecznym działaniem odmładzającym.
Tak zlikwidujesz zmarszczki w naturalny sposób
Nasza mimika jest bardzo zróżnicowana i po latach powoduje utrwalenie nieestetycznych bruzd na twarzy i szyi. Wiele osób szuka wtedy pomocy u kosmetologa lub w gabinetach medycyny estetycznej. Wystarczy jednak sięgnąć do zeszytu z przepisami z czasów PRL-u, by znaleźć tam prawdziwe antidotum na nasz problem. To łatwy w przygotowaniu deser, który zawiera tak wiele kolagenu, że nasza skóra i włosy będą znakomicie odżywione już po krótkim czasie regularnego spożywania go. Mowa o kolorowych galaretkach, którymi zajadaliśmy się jako dzieci, nie zastanawiając się, że mają też zbawienny wpływ na kobiecą urodę.
Galaretka z kolagenem to hit kulinarny
Kolagen to podstawowy budulec naszej skóry i kości. Decyduje o ich elastyczności i odporności na urazy, ale także zapewnia piękny wygląd. Gdy z wiekiem jego poziom spada, to pojawiają się zmarszczki i wiotkość skóry. Stawy przestają prawidłowo funkcjonować, a kości są bardziej podatne na złamania. Spożywanie galaretki z przepisu naszych babć to sposób na przedłużenie młodości i sprawności. Aby ją przygotować, wystarczy woda, żelatyna i owoce.
Przepis na zdrową i smaczną galaretkę z kolagenem:
Na litr wody potrzebujemy ok. 6 łyżeczek żelatyny. Ulubione owoce miksujemy i podgrzewamy do ok. 90 stopni Celsjusza, a żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Wlewamy tę mieszankę do gorącego musu i całość dokładnie mieszamy. Rozlewamy do miseczek i pozostawiamy do ostygnięcia. Aby galaretka uzyskała odpowiednią konsystencję, wkładamy ją do lodówki na 3-4 godziny. Wierzch deseru możemy udekorować całymi malinami czy borówkami.
Skuteczność galaretki zależy od częstotliwości jej spożywania. Zalecamy przygotowywanie jej chociaż 3 razy w tygodniu, aby regularnie dostarczać naszej skórze sporą dawkę kolagenu. Efekt odmłodzenia będzie można zauważyć już po kilku tygodniach takiej kuracji.