Składniki:
1 galaretka
1 paczka biszkoptów
Jasne ciasto
6 białek
1 i 1/2 szkl cukru
1 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szkl oleju
Ciemne ciasto
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl oleju
Krem budyniowy
1 i 3/4 szkl mleka
1 budyń (Bez cukru)
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
Napar kawowy
2 łyżki kawy mielonej
1/2 szkl gorącej wody
1 łyżeczka cukru
Wykonanie
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Dodać resztę składników jasnego ciasta i zmiksować .
W drugiej misce ubić żółtka i jajka z cukrem. Dodać mąkę, proszek, kakao i olej i również zmiksować.
Naprzemiennie nakładać ciasto na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35 min. Ostudzić i przekroić ciasto na pół.
Ugotować budyń na mleku. Ostudzić. Dodać margarynę i zmiksować na jednolitą masę.
Rozpuścić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić aż będzie gęsta jednak musi dać się ją nakładać łyżką.
Na jednej połowie ciasta rozprowadzić połowę masy budyniowej. Przygotować napar z kawy. Najlepiej jest użyć ekspresu aby nie było fusów. Następnie namaczać biszkopty w kawie i układać na kremie budyniowym. Na biszkopty nałożyć gęstniejącą galaretkę . Odstawić do lodówki aby całkiem zastygła.
Wyłożyć resztę kremu budyniowego i przykryć drugą połową ciasta.
Ja do naparu kawowego użyłam kawy rozpuszczalnej. Również było dobrze. Jeśli macie dużą blachę do ciasta o wymiarach 35cm/25cm to proponuję zrobić podwójną porcję masy budyniowej ponieważ jedna to zdecydowanie za mało. Jeśli chodzi jeszcze o budyń do masy budyniowej to ja użyłam tego z cukrem i nie dodawałam więcej cukru.
Ciasto wyszło pysznie i znikało w mgnieniu oka. Serdecznie polecam ten przepis i jeśli już zrobicie to pochwalcie się czy smakowało.
Pozdrawiam i życzę smacznego