Ten przepis na zupę tortellini odkryłam niedawno, ale bardzo szybko stał się jednym z moich ulubionych. I chociaż wiosna i lato kojarzą się z lekkimi zupami, ta właśnie też jest pomysłem trafionym, bowiem zastępuje dwa dania. Jest pyszna i sycąca i bardzo łatwa w przygotowaniu nawet w środku tygodnia. Obiad na zawołanie.
Jeśli ktoś, tak jak ja ceni sobie pożywne posiłki, pokocha ten przepis na zupę tortellini. Przygotowuje się ją w nieco ponad 30 minut, a jest pełna aromatycznych warzyw i ziół. Serowe tortellini sprawiają, że jest sycąca i aksamitna, a pesto z jarmużu dopełnia całości.
Jesteś gotowy, aby przygotować ten przepis na zupę tortellini? Oto, czego będziesz potrzebować: oczywiście tortellini. Najlepsze są świeże tortellini z chłodni sklepu spożywczego, ale w ostateczności można użyć swoich ulubionych mrożonych tortellini. Przepis wegański wymaga sięgnięcia po wegańskie tortellini z serem. Osobiście także najbardziej lubię tortellini serowe. Ale tutaj każdy może dostosować smak do swoich preferencji. Kolejne składniki to: cebula, czosnek, marchewki i koper włoski, które dodają oryginalnej głębi smaku. Dodatek świeżego tymianku sprawia, że ta zupa tortellini smakuje świeżo i aromatycznie.
Jaki smak tortellini jest najlepszy do tej zupy?
Kolejne składniki to pokrojone w kostkę pomidory. Uwielbiam ich słodki smak z serowymi tortellini. Dodatek octu balsamicznego nadaje zupie pysznego pikantnego smaku, a płatki czerwonej papryki odrobiny ostrości. Bardzo ważnym składnikiem tej zupy jest jarmuż. Dodaję liście jarmużu do zupy i nakładam na wierzch łyżkę wyrazistego pesto z jarmużu. Podobną moc warzyw ma szpinak, jednak do tej zupy nie pasuje tak bardzo jak jarmuż. Główne przyprawy to tylko sól i pieprz, aby wszystkie smaki się wyostrzyły.
Ten przepis na zupę tortellini jest super łatwy w przygotowaniu. Najpierw rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę, marchewkę i koper włoski. Dodajemy czosnek, ocet, pomidory, bulion warzywny, tymianek i płatki czerwonej papryki, przykrywamy i gotujemy przez 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy tortellini. Dodajemy je do zupy razem z liśćmi jarmużu i doprawiamy do smaku. To wszystko!
Zupę tortellini po wlaniu do misek należy udekorować świeżymi ziołami. Najlepiej pasuje świeża bazylia lub pietruszka. Na koniec dodajemy sporą łyżkę pesto z jarmużu.
Jak przygotować zupę z tortellini?
Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 średnia żółta cebula, pokrojona w kostkę
– 2 średnie marchewki, posiekane
– 1 bulwa kopru włoskiego, pokrojona w kostkę
– ½ łyżeczki soli, plus więcej do smaku
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 łyżeczki octu balsamicznego
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
– 3½ szklanki bulionu warzywnego
– 1 łyżka świeżych liści tymianku
– ¼ do ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki
– paczka tortellini z serem
– 5 szklanek porwanego jarmużu
– pesto z jarmużu
– ½ szklanki posiekanej świeżej pietruszki lub bazylii
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę, marchewkę, koper włoski, sól i kilka ziaren pieprzu i smażyć, mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć (około 8 minut). Dodać ocet balsamiczny, czosnek, pomidory, bulion, tymianek i płatki czerwonej papryki. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 25-30 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie). W międzyczasie ugotować tortellini w garnku z osoloną wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać tortellini i jarmuż do zupy i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty. Doprawić do smaku około ¼ do ½ łyżeczki soli i pieprzem. Podawać w miskach z łyżką pesto z jarmużu i świeżą pietruszką jako dekoracją.