Pyłek pszczeli – naturalna bomba witaminowa. Jak działa na zdrowie i jak go stosować?

dodał: Ewelina Szadkowska
Pszczoły są bardzo pożytecznymi owadami z których pracy korzystamy na co dzień. Spożywamy głównie produkowany przez nie miód, który pomaga na wiele dolegliwości. Świetnie też smakuje, co jest podstawowym motywem jego zakupu przez konsumentów. Warto jednak poznać coś, co także jest produktem pszczelim, a ma o wiele więcej wartości prozdrowotnych.
Częste spożywanie produktów pszczelich jest wskazane nie tylko z powodów smakowych. Miód można dodawać do wielu dań, jednak pyłek pszczeli należy spożywać tylko w określony sposób. Dzięki temu zapewnimy sobie bardzo korzystne zmiany w funkcjonowaniu naszego organizmu. Wiele osób już przekonało się o jego zbawiennym wpływie na zdrowie, zwłaszcza w kwestii walk z drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Superprodukt z ula
Powstanie pyłku pszczelego jest oparte na procesie fermentacji kwiatowego pyłku. Pszczoły mieszają w tym celu zebrany z kwiatów pyłek z nektarem oraz swoją śliną, inicjując ten proces. Zawiera on wiele substancji czynnych, które mają właściwości antybiotyczne. Dzięki temu gasi stany zapalne w organizmie, przyczyniając się do przywrócenia harmonijnego funkcjonowania wszystkich układów naszego ciała. Dostarcza wielu witamin i mikroelementów, a także błonnika. Skutecznie wspiera opóźnianie procesu starzenia. Pyłek pszczeli pełni w przyrodzie rolę pokarmu dla pszczół, a jego całkowicie naturalne pochodzenie i skład czyni go jednym z najzdrowszych produktów na świecie.
Tak należy stosować pyłek pszczeli
Osoby, które chcą dbać o zdrowie w naturalny sposób, powinny włączyć na stałe pyłek pszczeli do swojej diety. Regularne stosowanie go daje najlepsze efekty zdrowotne. Najlepiej jest przygotowywać go wieczorem, mieszając z letnią wodą i pozostawiając na noc w temperaturze pokojowej. Przez kilka następnych godzin ta mieszanka nabierze właściwości, które zbawiennie wpłyną na nasz organizm. Rano wystarczy dodać do niej trochę ciepłej wody i wypić na pusty żołądek. Dzięki temu przyswoimy maksymalną ilość składników odżywczych i leczniczych. Pyłek pszczeli pomaga schudnąć, podnosi zdolności immunologiczne organizmu i wspiera zdrowie układu krwionośnego. Wyrównuje pracę hormonów, co jest szczególnie ważne w wieku okołomenopauzalnym. Pomaga się skoncentrować i poprawia pamięć.
Codzienna porcja pyłku pszczelego to potężna dawka zdrowia. Aby zadziałał właściwie, należy stosować jego odpowiednią ilość. Wystarczą już 2 łyżeczki tego produktu wymieszane ze 100 ml wody, aby uzyskać widoczną poprawę zdrowia. Pamiętajmy, aby nie jeść przez ok. godzinę po zażyciu pyłku, aby jego substancje czynne zostały we właściwy sposób przyswojone przez organizm.