Puste, wakacyjne kalorie – jak się przed nimi uchronić?
Gofry, wata cukrowa, hot-dogi czy też lody to częste wakacyjne przysmaki, w których aż roi się od pustych kalorii. Co zrobić, by nasze wakacje minęły w towarzystwie smacznego i wartościowego jedzenia? Przedstawiamy pomysły na zdrowe, wakacyjne przekąski.
Wakacje to czas, w którym powinniśmy się dobrze bawić, dlatego też pozwalamy sobie na więcej, również w przypadku diety. Niestety wielu z nas w tym czasie chętniej sięga po niezdrowe przekąski takie jak słone paluszki, krakersy czy chipsy, których jedzenie nadal sprawia nam przyjemność. Jednak w wielu przypadkach to, co stanowi powierzchowną kulinarną rozkosz, dla naszego zdrowia niestety nie jest najlepsze. Unikanie niezdrowych przekąsek nie jest łatwe, ale są na to pewne sposoby. Zanim jednak przedstawimy ciekawe rozwiązania na wartościowe wakacyjne małe co nieco, na początek przyjrzyjmy się czego powinniśmy unikać.
Fastfoodowe szaleństwo
W turystycznych miejscowościach budki z jedzeniem typu fast food towarzyszą nam niemal na każdym kroku. Podczas wakacji jesteśmy bardziej podatni na tego rodzaju pokusy, gdyż nie mamy czasu, warunków czy po prostu chęci na samodzielne przygotowywanie pełnowartościowego
i zdrowego posiłku. W ten sposób zdarza się, że sięgamy po hamburgery, hot-dogi, czy kebaby. – Jedzenie to daje wrażenie nasycenia, jednak nie dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych. Żywność ta charakteryzuje się dużą ilością pustych kalorii, tłuszczów oraz szkodliwych dla naszego zdrowia polepszaczy chemicznych. Częste spożywanie tego typu produktów może doprowadzić do takich chorób jak otyłość czy nadciśnienie, a także powodować wrażenie zmęczenia czy problemy z koncentracją – ostrzega Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert Mission Wraps, międzynarodowego producenta wrapów.
Innym częstym składnikiem „wakacyjnej diety” są słodycze. Na wakacjach możemy spotkać je w przeróżnych postaciach tj. gofry, lody, czy też różnego rodzaju ciastkach. Tego typu przekąski szybko zaspokajają poczucie głodu, są ogólnodostępne, dlatego też bardzo często sięgamy po nie podczas naszych wyjazdów. – Ciemną stroną słodyczy jest zawartość cukrów prostych, które w nadmiarze negatywnie wpływają na nasze zdrowie prowadząc do nadwagi i otyłości – tłumaczy Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert Mission Wraps. Warto również zwrócić uwagę na to, co pijemy. W sklepach znajdziemy wiele słodzonych napojów gazowanych, które wypłukują wapń, czy magnez z organizmu oraz dostarczają mu zbyt dużą ilość cukrów prostych. Dla przykładu, w jednej puszcze takiego napoju (330 ml) możemy znaleźć aż 7 łyżeczek cukru.
– Spożywanie cukrów prostych negatywnie wpływa na nasz organizm. Kiedy jesteśmy zmęczeni w naszym organizmie spada poziom glukozy, a gdy spożyjemy produkt bogaty w cukry proste, poziom glukozy gwałtownie wzrasta i równie szybko znów się obniża, co jest niekorzystne dla naszego organizmu, gdyż bardzo szybko ponownie odczuwamy głód. Duże wahania cukru, który dostarczany jest wraz z np. słodkimi napojami, prowadzą do rozwinięcia odporności na insulinę, co w konsekwencji może doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy typu II, a wraz z nią nadciśnienia, miażdżycy czy depresji – mówi Magdalena Truchel, ekspert Mission Wraps. Wiemy czego unikać, ale jak i czym zastąpić niezdrowe, wakacyjne przegryzki?
Wszystkiego po trochu
Odpowiednie zaplanowanie naszego wakacyjnego jadłospisu jest kluczowe dla naszego dobrego samopoczucia oraz powrotu do domu bez zbędnych kilogramów. Jeśli dieta będzie zróżnicowana i dostarczymy do organizmu wszystkich potrzebnych mu składników mineralnych, to organizm nie będzie się domagał słodyczy czy fast foodów. – Właściwie skomponowana dieta powinna opierać się na produktach z różnych grup: warzywach, owocach, artykułów spożywczych z pełnego ziarna zbóż, niskotłuszczowych produktów białkowych – radzi Magdalena Truchel, ekspert Mission Wraps. Planując menu na cały dzień warto, żebyśmy pamiętali o sezonowych warzywach i owocach. Wówczas mamy pewność, że produkty są świeże, smaczne i najbardziej wartościowe dla naszego organizmu. Wskazane jest również używanie takich składników, które powodują stopniowe uwalniane energii do organizmu oraz nie wywołują wahań poziomu glukozy we krwi. Dlatego pamiętajmy o produktach pełnoziarnistych, warzywach, owocach a także orzechach, czy wrapach, które zawierają błonnik pokarmowy.
Zdrowe zastępstwo
Jeśli nawet zróżnicowana dieta nie powstrzymuje naszej ochoty na „zakazaną” przekąskę, warto wtedy zastąpić pokusę zdrowszym produktem. Na przykład zamiast ciastka lepiej sięgnąć po owoce, które dostarczą nam wiele witamin i składników mineralnych. Surowa papryka, suszone jabłka lub marchewka to dietetyczne zamienniki chipsów, które zdecydowanie korzystniej wpływają na nasze zdrowie. Ciekawym rozwiązaniem na wakacyjne podróże są też zdrowe kanapki, które można przyrządzić na różne sposoby.
– Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa są np. wieloziarniste lub orkiszowe wrapy, które dostarczą naszemu organizmowi cenny błonnik i białko – komentuje dietetyk Mission Wrpas, Magdalena Truchel. – Zawartość błonnika w posiłkach wpływa korzystnie na metabolizm, obniża poziom cholesterolu oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Białko natomiast jest ważnym budulcem organizmu człowieka, dlatego nie może go zabraknąć w naszym jadłospisie – dodaje