Pulled pork z sałatką Coleslaw – jak przygotować?

13 grudnia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pulled pork z sałatką Coleslaw to sycąca przekąskę. Chrupiąca bułka z dużą ilością mięsa i świeżych warzyw z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom amerykańskich hamburgerów.

Pulled pork w piekarniku parowym

Pulled pork to inaczej szarpana wieprzowina, bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, którą najczęściej dodaje się do kanapek. Tradycyjną amerykańską wieprzowinę przygotowuje się w marynacie barbecue, metodą bardzo powolnego pieczenia na specjalnym ruszcie, opalanym węglem, jednak w warunkach domowych potrawa rewelacyjnie wyjdzie upieczona w piekarniku parowym. Wykorzystanie pary wodnej podczas obróbki termicznej powoduje, że mięso jest wyjątkowo soczyste i, co najważniejsze, nie wysusza się.

Piekarnik parowy to przydatne i funkcjonalne urządzenie, które sprawdzi się w każdym domu. Para wodna wytwarzająca się w komorze piekarnika umożliwia pieczenie mięs w niskich temperaturach, np. metodą sous-vide, czyli w parowej kąpieli, w ściśle kontrolowanej temperaturze. Co więcej, dzięki niej pieczywo jest wyjątkowo chrupkie, a ciasta pięknie wyrośnięte. Pieczenie w piekarniku parowym powoduje również, że dania nie tracą swoich cennych właściwości odżywczych. Więcej ciekawych informacji dotyczących użytecznych sprzętów AGD do kuchni dowiesz się ze strony internetowej: https://znamysieodkuchni.pl/.

Sałatka Coleslaw, krok po kroku 

Coleslaw to jedna z najpopularniejszych surówek obiadowych. Jej głównym składnikiem jest surowa kapusta, mocno poszatkowana. Uniwersalny smak surówki sprawia, że stanowi ona nie tylko smaczny dodatek do klasycznego obiadu, ale również do hamburgera, zwłaszcza podanego z aromatycznym sosem i dużą ilością, dobrze wypieczonego, mięsa. 

Składniki:

  • ½ główki młodej białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula, 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka octu winnego, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania:

  • Kapustę i cebulę poszatkuj na cienkie paski, a marchewkę zetrzyj na tarce. 
  • W małym naczyniu wymieszaj ze sobą majonez, jogurt naturalny, cukier puder i ocet winny.
  • Dopraw całość pieprzem i solą.
  • Sos dodaj do poszatkowanych warzyw i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Pulled pork, krok po kroku 

Przygotowania pulled pork zacznij dzień wcześniej. Aby mięso miało idealny smak, musi marynować się przynajmniej przez 24 godziny.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 4 łyżki sosu barbecue,
  • 4 plastry żółtego sera (najlepiej cheddar),
  • 2 ogórki konserwowe, 
  • 4 bułki do hamburgerów,
  • garść świeżej rukoli,
  • sałatka Coleslaw. 

Sposób przygotowania:

  • Wieprzowinę wymieszaj dokładnie z sosem barbecue, a następnie odstaw do lodówki na 24 godziny.
  • Mięso razem z marynatą przełóż do rękawa do pieczenia i piecz w piekarniku przez 4 godziny, w programie „wieprzowina w niskiej temperaturze”. 
  • Na około 20 minut przed końcem pieczenia, rękaw należy otworzyć. Wówczas otrzyma się efekt karmelizacji, dzięki czemu mięso będzie miało przyjemny, delikatnie orzechowy smak. 
  • Wystudź mięso i podziel je na włókna, np. przy pomocy widelca.  
  • Bułki przekrój na pół i na dolnej części układaj kolejno: ser, sałatkę Coleslaw, mięso, ogórki konserwowe pokrojone w plastry oraz rukolę i przykryj drugą połówką.
  • Na koniec w środek bułki wbij drewniany patyczek do szaszłyków. 

Smacznego!