Puchniesz od soli?

11 grudnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zdrowy wybór na święta net

Święta to czas, kiedy zapominamy o diecie, zdrowym odżywianiu i gotujemy tradycyjne polskie dania. Jak zaserwować świąteczne potrawy, nie narażając siebie i członków rodziny na nadciśnienie czy przedwczesny zawał serca?

Podczas przygotowywania świątecznych dań zazwyczaj bardzo folgujemy sobie w kuchni. Używamy tłustszego boczku, obfitszej zasmażki, czy pełniejszego mleka. Nie mamy wyrzutów sumienia, bo Święta to przecież czas dostatku i obfitości, w którym nikt nie myśli o diecie, a wręcz przeciwnie: wszystkie podniebienia czekają na najsmaczniejsze kąski.
Jak więc pogodzić przyjemne z pożytecznym? Sposobów jest dużo, jednak żaden z nich nie satysfakcjonuje tych, którzy pragną spożywać potrawy smaczne, obfite i zazwyczaj dość tłuste. Wydawałoby się, że tradycyjne łasuchy i konserwatywni koneserzy kuchni polskiej skazani są na otyłość, miażdżycę i nadciśnienie. Nie jest łatwo z dnia na dzień zmienić żywieniowe nawyki. Może więc spróbować metody małych kroczków i zacząć od sposobu, który nie ingeruje w smak i gramaturę spożywanych posiłków. Na początek wystarczy, że do tradycyjnych wigilijnych, sylwestrowych, a także pozostałych potraw zaczniemy dodawać sól o zmniejszonej zawartości sodu, a zwiększonej ilości magnezu, potasu i jodu, czyli sól Zdrowy Wybór. To niewielka zmiana, ale jej skutki mogą być naprawdę znaczne. Dowiedziono bowiem, że przeciętny człowiek zjada rocznie beczkę soli, która odkładając się w komórkach, zatrzymuje płyny w organizmie i przyczynia się do wielu chorób, jak choćby udaru mózgu, wylewu, rozwoju niewydolności krążenia i innych problemów zdrowotnych. Sprzyja także rozwojowi miażdżycy, osteoporozy, chorób nerek i przewodu pokarmowego. Są to tak zwane choroby cywilizacyjne, dotykające ponad połowę współczesnego społeczeństwa, a wynikające z siedzącego trybu życia, nieprawidłowej diety i braku ruchu.
Twórcy soli Zdrowy Wybór mieli świadomość, że niemożliwe jest zmuszenie Polaków do zaprzestania używania soli kuchennej. Każdy bowiem, kto docenia smak tradycyjnej kuchni, nie wyobraża jej sobie bez podstawowych przypraw, w tym głównie soli. Zaproponowali więc jej zamiennik: nie substytut, nie namiastkę, lecz pełnowartościowy odpowiednik, który smakując tak samo zawiera mniej szkodliwego sodu i wzbogaca organizm w niezbędne mikro-i makroelementy. Sól Zdrowy Wybór ze względu na swoje prozdrowotne właściwości została wyróżniona przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii Certyfikatem Jakości, jako produkt spełniający najwyższe standardy oraz objęty programem „Siła Serca”. Stosując sól Zdrowy Wybór możemy być pewni, że dbamy o swoje zdrowie, ale także przyczyniamy się do ochrony życia innych. Część dochodu ze sprzedaży każdej soli Zdrowy Wybór przekazywane jest bowiem na budowę systemu wspomagania serca dla dzieci, jeden z głównych projektów realizowanych przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii. Dlaczego więc nie spróbować? Uniwersalne opakowania 0,5 kg oraz poręczne solniczki sprzyjają codziennemu użyciu i zachęcają do troski o własne zdrowie bez podejmowania ciężkich wyrzeczeń. Może będzie to jedno z postanowień na Nowy Rok, a może po prostu nowy sposób na życie, który wejdzie nam w krew razem z aromatycznymi, zdrowymi przysmakami? www.zdrowywybor.pl