Ptysie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ptysie

25 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 80g tłuszczu
  • 160g mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • bita śmietana
  • Wodę z tłuszczem i solą zagotować, dodać mąkę – zaparzyć. Odstawić z ognia do przestudzenia. Ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Szprycą formować wprost na blachę – bez tłuszczu – małe kleksiki, wężyki – robiąc duże odstępy między nimi. Piec w temperaturze 120 – 160 około 15 minut. Można również ciasto wyciskać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć tak jak pączki. Upieczone ptysie odstawiamy do przestudzenia i zimne napełniamy bitą śmietaną.



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz


    FORUM - bieżące dyskusje

    Tabletka "po" od 15 roku życia
    Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
    Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
    Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
    Podwyżka renty socjalnej
    Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
    Złomowanie auta
    Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...