Przywróć zapach zwietrzałej kawie. Wystarczy ten domowy trik

dodał: Ewelina Szadkowska
Kawa to produkt, który mona znaleźć niemal w każdym domu. Z egzotycznego i drogiego towaru w dawnych wiekach przerodziła się w nasz codzienny napój, bez którego trudno zacząć kolejny dzień. Jednak czasem kupujemy zbyt duże zapasy lub często zapominamy zakręcić słoik i wtedy kawa traci swój naturalny aromat. Jak ją uratować przed wyrzuceniem?
Właściwe warunki przechowywania kawy mają decydujący wpływ na jej jakość oraz walory smakowe. Jest produktem pochodzącym z natury, więc nie wolno doprowadzać do jej zawilgocenia, gdyż wówczas szybko pojawi się pleśń. Narażanie jej na długotrwały kontakt z powietrzem powoduje natomiast, a codzienna filiżanka kawy nie będzie już tak aromatyczna, jak wcześniej.
Ten domowy trik przywróci kawie piękny zapach
Słoik ze zwietrzałą kawą często ląduje w koszu na odpady. To błąd, gdyż można w łatwy sposób sprawić, że kawa odzyska swoje właściwości zapachowe. Jeśli nie mielimy ziaren kawy tuż przed przyrządzeniem naparu, to zawsze możemy spotkać się z sytuacją, że kawa przestanie pachnieć tak, jak dotąd. Wystarczy, że narazimy kawę na zbyt wysoką temperaturę otoczenia lub wyeksponujemy na działanie promieni słonecznych. Jeśli jednak już do tego doszło, to warto wypróbować sposób z czekoladą. Polega on na wrzuceniu do słoika z kawą kilku kostek gorzkiej czekolady o zawartości ok. 90% kakao. Po upływie kilku dni zapach kawy powinien znacznie się poprawić.
Tak utrzymasz na długo piękny aromat kawy
Koneserzy tego pysznego napoju doskonale wiedzą, jakich zasad przechowywania kawy należy przestrzegać. Otwarta kuchenna półka wcale nie jest najlepszym miejscem, gdyż w tym pomieszczeniu często pojawia się wilgotne powietrze, zwłaszcza gdy często gotujemy. Wiele kaw jest sprzedawanych w przezroczystych, szklanych słoikach, które nie chronią produktu przed światłem. Najlepszym opakowaniem dla kawy jest więc puszka, która posiada szczelne zamknięcie. Warto je zawsze dokładnie zamykać, aby nie dopuszczać do przedostawania się powietrza do jej wnętrza Wiele osób chowa mieloną kawę do lodówki, jednak optymalna temperatura do przechowywania kawy to 14-16 stopni Celsjusza.
Jeśli preferujemy kawę, która jest zamknięta w torebce, warto ją szczelnie zamykać np. przeznaczoną do tego klamerką. Jeśli w domu mieszka więcej osób, to każda z nich powinna dbać o to, aby kawa nie pozostawała otwarta przez dłuższy czas. Im więcej uwagi poświęcimy na to, tym bardziej aromatyczna będzie każda filiżanka naszej porannej kawy.