Lato to wspaniały czas na przyjacielskie i rodzinne spotkania, pogoda dopisuje, zachęca do spędzenia czasu na świeżym powietrzu, a już nie wspomnimy o grillu, kiedy to możemy korzystać z niego do woli, przyrządzając wspaniałe potrawy pełne aromatu i niepowtarzalnego smaku. Mamy ten komfort, i warunki, więc bez obaw oddajemy się przyjemności grillowania, a cóż może być smaczniejszego od grillowanego mięsa, ryb, warzyw…
Nie przypadkowo mówimy o grillu, sprawa w tym, że ostatnio, dzięki uprzejmości serwisu Uroda i Zdrowie oraz firmy Prymat smakowaliśmy wspaniałe potrawy z grilla, i nie tylko, z przyprawami Prymat, które doskonale wydobywają oraz podkreślają smak i aromat dań grillowanych, pieczonych, a i również są łatwe wygodne w użyciu. My otrzymaliśmy do wypróbowania Marynatę Klasyczną – w tubce oraz w saszetce, Marynatę Pikantną – w saszetce, Marynatę Szlachecką – w saszetce, Grill – Przyprawę Klasyczną – w tubie oraz Karkówka klasyczna – przyprawa w saszetce.
O firmie
Marka przypraw Prymat obecna jest na rynku polskim od 1996 roku. Przez dziesięć lat obecności na rynku, Prymat stał się silną, cenioną marką, która rozpoznawalna jest szczególnie ze względu na oryginalność i intensywność oferowanych przypraw. W swoim asortymencie Prymat oferuje zarówno przyprawy jednorodne, takie jak: pieprz, papryka, majeranek, czy cynamon, jak i specjalistyczne mieszanki przyprawowe, takie jak: przyprawa do kurczaka, przyprawa do bigosu czy przyprawa do grilla.
Prymat przywiązuje najwyższą wagę do jakości oferowanych produktów. Wszystkie przyprawy produkowane przez firmę powstają z surowców o najwyższej jakości, poddawanych ciągłej rygorystycznej selekcji. Dział Kontroli Jakości firmy Prymat wnikliwie bada wszystkie wyroby i czuwa nad procesem produkcji. Firma działa w oparciu o standardy International Food Standard, co zostało potwierdzone przyznaniem spółce Certyfikatu IFS. Zakład produkcyjny firmy działa w ramach zintegrowanego systemu zarządzania, posiada certyfikaty ISO 9001, ISO 14001 oraz Certyfikowany System Zapewnienia Bezpieczeństwa Zdrowotnego HACCP.
Opis producenta
Marynata klasyczna płynna Prymat dzięki swojej konsystencji w wygodny i szybki sposób wzbogaci smak i aromat potraw mięsnych. Doprawione i zamarynowane mięso będzie miało nie tylko smaczną i chrupiącą skórkę, ale i w środku pozostanie soczyste oraz kruche.
Od dziś marynowanie staje się wyjątkowo proste! Płynna marynata od razu po otwarciu jest gotowa do użycia – nie trzeba jej mieszać z olejem lub oliwą, wystarczy po prostu dokładnie połączyć ją z mięsem.
Zamarynowane w niej udka lub podudzia z kurczaka przygotowane na grillu lub w piekarniku uzyskają pikantną, chrupiącą skórkę, w środku pozostając jednocześnie soczyste. Marynata ta doskonale nadaje się również do marynowania warzyw na grilla. Można zastosować ją również do dań smażonych w woku i gulaszu typu węgierskiego.
Opis
Marynata w płynie Prymat Klasyczna jest zapakowana w wygodną tubkę, bardzo ułatwia to jej stosowanie, a i prezentuje się ślicznie. Na etykietach znajdziemy wszystkie niezbędne informacje dotyczące produktu: opis, skład, prócz naturalnych przypraw, zawiera trocha składników poprawiających smak oraz konserwujących, ale dla płynnej marynaty to nic nadzwyczajnego, musi zachować świeżość, no i zapobiegają psuciu się, data ważności, sposób przygotowania, dawkowanie – według producenta jest przeznaczona na 1,5 kg mięsa, według nas, wystarcza jej na o wiele więcej!, oraz dane producenta.
Marynata o półpłynnej konsystencji oraz intensywnym zapachu, najbardziej wyczuwalne są kurkuma i rozmaryn, a i zioła łatwo wyczuć, cudownie pachnie, bardzo apetycznie i zachęcająco. Choć ma jednolitą, soczystą barwę, widać zmielone przyprawy i zioła. Smakowo marynata Prymat jest bardzo wyraźna, wyczuwalne są przyprawy i zioła, jest dosyć słona.
Postanowiliśmy wykorzystać ją zgodnie z propozycją producenta, czyli do drobiu, a konkretniej do podudzi kurczaka. Co do wskazań porcjowych – producent zapewnia, że marynaty wystarczy na 1,5kg mięsa, otóż nie, my wykorzystaliśmy cała tubkę na 2, 5kg podudzi!
Opinia
Faktycznie, wszystkie obietnice producenta spełniły się. Zamarynowane podudzia wstawiliśmy do lodówki na 5 godzin, wieczorem miał odbyć się grill rodzinny, więc chcieliśmy zaimponować wszystkim przyrządzając pyszne podudzia. Marynata sprawdziła nasze oczekiwania, doskonały smak mięsa, aromat – nie z tej ziemi, podudzia miały bardzo chrupiącą skórkę, a w środku soczyste mięso! Nawet na większą ilość mięsa jest idealna – dobrze wyczuwalne są przyprawy i smak doskonały, podudzia nie były słone, co cieszy, marynata bardzo dobrze podkreśla smak drobiu, sprawia, ze chce się jeść, jeść, jeść…
W każdym razie podudzia zniknęły z prędkością światła, a na zapytanie ciekawskich, z czego przyrządziliśmy taką pyszną marynatę, pokazaliśmy tubkę z Marynaty Klasycznej Prymat – jak myślicie, zyskała zwolenników?
Cena – ok. 5,96zł / 200g
Opis producenta
Grill przyprawa klasyczna to znakomicie skomponowana mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw, zapakowanych w wygodnej tubie. Wyszukany smak i aromat przyprawy doskonale wzbogaca dania mięsne przygotowane na ruszcie lub patelni. Dzięki przyprawie do grilla czas spędzony na wspólnym biesiadowaniu będzie wyjątkowy nie tylko ze względu na doborowe towarzystwo, ale także wyborny smak i aromat przygotowanych potraw.
Grill przyprawa klasyczna stosowana jest do wszystkich rodzajów mięs, ryb, a nawet warzyw na grilla. Polecana do polędwiczek wieprzowych, szynki, cielęciny, drobiu, łososia i wielu innych. Z jej pomocą możemy także przygotować fantazyjne szaszłyki z dodatkiem warzyw, a nawet owoców.
Opis
Tuba wykonana z mocnego kartonu, z metalowym dnem i plastykową górą, nie tylko zachęcająco wygląda, bo szata graficzna z grillowanymi kiełbaskami i warzywami sprawia, że czujemy burczenie w brzuszku :) ale i zawiera ważne informacje, o których musi być poinformowany każdy konsument: skład produktu, naturalny!, informacje że produkt może zawierać śladowe ilości selera i laktozy, jaj, soi i glutenu, zawiera dwutlenek siarki pochodzący z cebuli i czosnku, opis produktu, dane producenta i nawet przepis na grillowaną pierś z kurczaka.
Tuba wyposażona w bardzo wygodny, plastykowy dozownik, za pomocą którego z łatwością możemy używać przyprawy w zależności od potrzeby – większą ilość lub mniejszą, a potem, po otwarciu, szczelnie zamykać, by zachować świeżość i aromat na dłużej.
Przyprawa jest niczym innym jak sproszkowaną mieszanką warzyw i ziół, które bardzo intensywnie pachną, smakowo – idealna, zawiera małą ilość soli, bo jest lekko wyczuwalna, nie ma więc obawy, ze przesolimy, odwrotnie, doprawiając tą przyprawą mięso, ryby czy warzywa zapewnimy idealny, ziołowo – warzywny smak, a nie samą sól.
Opinia
Choć przyprawa jest do grilla, stosowaliśmy ją też do przyrządzenia pysznych ćwiarteczek z kurczaka. Posypaliśmy przyprawą świeże mięso i do lodówki na 3 godziny, potem tylko skropiliśmy oliwą i upiekliśmy – smak rewelacyjny! Przyprawa nie przypala się, nadaje mięsu niesamowitego aromatu – złote ćwiartki kurczaczka w przyprawie Prymat Grill Klasyczny smakowały obłędnie! Dodamy jeszcze, że przyprawa ta idealnie sprawdza się do doprawiania gulaszu, a nawet zupy pomidorowej – nadaje daniom głębokiego smaku i aromatu.
Ale o ile przyprawa jest do grilla, to musieliśmy ją tez w tej roli sprawdzić, więc przyprawialiśmy nią różnego rodzaju mięsa, idealna do karkówki, do piersi z kurczaka, a także warzywa i ryby.
Kiełbaskom też nadaje wspaniałego smaku, no i jest bardzo wygodna w użyciu. Ponacinane kiełbaski z przyprawą Grill Klasyczny upieczone na grillu smakują o niebo lepiej!
Przyprawa Grill Klasyczny Prymat nie przypala się na grillu, nadaje wyśmienitego smaku każdemu daniu, obojętnie czy to kiełbaski, czy mięso, czy warzywa, czy ryby – idealnie skomponowana mieszanka warzyw i ziół jest uniwersalna w zastosowaniu i bardzo, bardzo wydajna – wystarczy szczypta tej mieszanki, by nadać potrawom jeszcze lepszego smaku i aromatu.
Cena – ok. 5,00zł / 80g
Testowała:
Dobika – Blog zakładam wspólnie z mężem,bo prócz miłości łączą nas wspólne pasje i właśnie jedną z nich jest gotowanie.Uwielbiamy wspólnie gotować,osobno też ;-)Próbować nowości i eksperymentować w kuchni,bo czasami warto być wirtuozem i bardziej polegać się na gust,niżeli twardo trzymać się przepisów – eksperymenty nasze są …pyszne! Wspaniałe potrawy doprawione szczyptą miłości,szczyptą pozytywnego nastawienia, szczyptą radości – smakują wyśmienicie!!! Zapraszamy do naszej Quchni;-) Będziemy tu gotować i rozmawiać o wszystkim (nick: dobika)
Prowadzi bloga: http://qulinarnepasje.blogspot.com/