Przyprawy Appetita – test blogerki

10 września 2012,
dodał: Pastelle
Artykuł zewnętrzny

Powoli gotujący się rosół… Esencjonalny, pachnący i klarowny. Przygotowanie idealnego, to jak magia lub co najmniej alchemia… Wystarczy jedno niedopatrzenie, a nie osiągniemy odpowiedniego efektu. Jednak gdy raz zgłębimy tajniki tej tajemniczej receptury, będzie idealny i będzie smakował wszystkim.

To chyba najpopularniejsza zupa w naszym kraju, na jej bazie możemy zrobić niemal wszystko, a w wielu domach nie ma niedzielnego obiadu bez rosołu. U mnie, może nie jest regułą, ale pojawia się stosunkowo często. Najbardziej lubię drobiowy, z odrobiną wołowiny dla smaku, z porażającą ilością warzyw i lubczykiem. Czasami pozwalam sobie na nieco ekstrawagancji i dodaję odrobinę imbiru, czy szczyptę kurkumy. Zawsze jednak trzymam się podstawowej receptury. Mięso wrzucam do zimnej wody i stawiam na najmniejszym ogniu. Skrupulatnie usuwam „szumowiny”, a gdy przestaną się zbierać, wrzucam oczyszczone warzywa (kilka marchewek, korzeń pietruszki, sporą część pora, czasami kawałek selera – choć niektórzy uważają, że nadaje wywarowi kwaśny posmak), kilka ziaren pieprzu i pozwalam, by pomalutku się wszystko gotowało…

Później już tylko pozostaje zastanowić się z czym go podać. Poza tradycyjnym makaronem mam do wyboru lane kluski, ryż, kostkę z kaszy manny, albo różnej maści pierożki i to właśnie nimi dzisiaj chcę Was uraczyć.

Takie pierożki to świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Nie twierdzę, że makaron jest zły, bo nie jest, ale zalewany rosołem przez długie lata tradycji, ma prawo się znudzić. Dlatego też warto od czasu do czasu poświęcić się i zrobić coś innego, a pierożki to też świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa i warzyw z wywaru. Doprawione szczyptą curry Appetity sprawiły, że danie było niecodzienne, nieco wyrafinowane i przede wszystkim pyszne.

Składniki:

na ciasto pierogowe:

  • szklanka mąki
  • mocno ciepła, prawie gorąca woda
  • szczypta soli

na farsz:

  • mięso z rosołu, u mnie ćwiartka z kurczaka
  • gotowane warzywa: ok 2 marchewki, ok 2 pietruszki, kawałek selera
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • przyprawy: curry, pieprz mielony  Appetita
  • natka pietruszki, może być suszona Appetita
  • sól

Przygotowanie:

  • Mięso obrać z kości, dodać odsączone warzywa i rozdrobnić. Ja użyłam blendera – zaledwie kilka obrotów, by zachować drobne kawałki mięsa i warzyw.
  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać zmielone mięso z warzywami i podsmażyć.
  • Pod koniec doprawić curry, solą i pieprzem do smaku i posiekaną natkę pietruszki i zestawić z ognia. Lekko przestudzić.
  • Przygotować ciasto na pierogi. Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie i stopniowo dolewać wodę zarobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Lepić malutkie pierożki, wypełniając je farszem mięsnym, a następnie gotować w osolonym wrzątku z łyżką oleju, by się nie posklejały.
  • Podawać jako dodatek do rosołu.

Smacznego :)

Testowała

Małgosia – Pełnoetatowa mama, która stara się nie zapominać po co żyje. Cieszy mnie, gdy moja rodzina czerpie z życia to co najlepsze. Kocham dobrą, rodzinną kuchnię, lubię eksperymentować i pisać o tym. Blogowanie to taki wentyl, dzięki któremu mogę upuszczać nadmiar nagromadzonych emocji.
Prowadzi bloga: http://osmykolorteczy.blog.pl/



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.